Yleiskaavaluonnos 17.5.2011

Suunnittelumääräykset tunnus kohde kuvaus

Asuminen (A) A 1 Paavola, Möysä ja Mustankallionmäki Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 2 Kerinkallio, , ja Tornator Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 3 Mytäjäinen Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 4 , Kärpänen, Kasakkamäki, Petsamo Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. ja Riihelä A 5 Pallas, Tapanila, Kankola ja Kiikkula Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT) Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 6 Kariniemi Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 7 Kivistönmäki, Mattilanmäki, Kiveriö Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Alueella on maisema- ja luontoarvoja.

A 8 Ankkuri, Ruoriniemi, Niemi, ja Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Metsäpelto A 9 Ahtialantien ja Holman-Kymijärven maantien liittymän länsipuoli A 10 Latomäki, Möysä Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 11 Kauppiaankatu, Karisto Alueella on maisema- ja luontoarvoja. A 12 Aurinkorinne, Purolaakso ja Karistonmäki, Karisto A 13 Kujala Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 14 Nikkilä ja Venetsia Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 15 Ämmälä Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 16 Renkomäki Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 17 Patomäki, Patoniitty ja Vartiolaakso Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 18 Oksanen A 19 Tuomenoja A 20 Metsä- Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 21 Kukonkoski Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 22 Ala-Okeroinen Asumisen reservialuetta, jotka asemakaavoitetaan yleiskaavan tavoitevuoden 2025 jälkeen. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. A 23 Okeroinen Alueella on vireillä oikeusvaikutteinen Okeroisten osayleiskaava. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 24 Pirttiharju ja Koneharju A 25 Rautakankare ja Korpikankare A 26 Niemi A 27 Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 28 Kilpiäinen Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 29 Karjusaari A 30 Holma A 31 Metsämaa Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 32 Kytölä, Pesärinne ja Harjuniemi Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 33 Viuha ja Kaarlaakso A 34 Salalammi, Viuha Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 35 Myllypohja, ja Kunnas Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. A 36 Kaukkari Alueella on maisema- ja luontoarvoja. A 37 Koiskala Alueella on maisema- ja luontoarvoja. A 38 Lehmus Asumisen reservialuetta, joka asemakaavoitetaan yleiskaavan tavoitevuoden 2025 jälkeen. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. A 39 Kolava

Keskusta (C) C 1 Keskusta Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. C 2 Paavola Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. C 3 Rautatieaseman/matkakeskuksen ympäristö Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Alueella on maisema-arvoja. C 4 , Kariniemi, Ranta-Kartano Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Alueen luoteisosissa on voimassa oikeusvaikutteinen Ankkurin osayleiskaava Y-150.

Kaupalliset palvelut (P) P 1 Lotila P 2 Laune Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. P 3 Hennala P 4 Sopenkorpi P 5 Kivimaa P 6 Karisto Alueella on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. P 7 Kariston portti Alueella on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. P 8 Nikkilä P 9 Niemi P 10 Holma Alueelle on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. Alueella on maisema- ja luontoarvoja.

P 11 Näkkimistöntie, Renkomäki Alueella Miekkiö-Renkomäki-Ämmälä osayleiskaava. P 12 Renkomäen liittymän koillispuoli Alueella Miekkiö-Renkomäki-Ämmälä osayleiskaava. P 13 Renkomäen liittymän alue Alueella Miekkiö-Renkomäki-Ämmälä osayleiskaava. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Julkiset palvelut (PY) PY 1 Kaupunginsairaala Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 2 Laune ja Asemantausta Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 3 Salpausselkä Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 4 Kivimaa Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 5 Vipusenkatu Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 6 Joutjärvi Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 7 Metsäkangas Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 8 Jalkaranta Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 9 Mukkula Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 10 Patomäki Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. PY 11 Pirttiharju/Päijät-Hämeen keskussairaala Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Elinkeinoelämä (T) T 1 Asko Toimistotiloja. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 2 Valimo -Sotka Teollisuutta ja varastointia. T 3 Lotila Monipuolista teollisuutta, muuttuu kaupallisten palvelujen suuntaan. T 4 Nikula Elinkeinotoimintaa ja palveluita. T 5 Hennala Paperiteollisuutta. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 6 Hennalankatu Tienpidon varikkoalue. T 7 Metsä-Pietilä Teollisuutta ja varastointia. Alueella on lähteitä. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 8 Lasitehtaan alue Säilyy teollisuusalueena. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 9 Kärpänen Elintarviketeollisuuden keskus. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 10 Niemi Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 11 Niemen, Holman ja Mukkulan alue Alue muuttuu palvelujen suuntaan. Alueen itäosassa on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 12 Kiviharju, Holma Muuttumassa asumisen suuntaan. Alueella on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi.

T 13 Savontien alue, Pesäkallio Ympäristöhaittaa aiheuttamatonta toimintaa. T 14 Vipusen alue Monipuolista elinkeinoelämää. Tuotantotoimintaa, palveluita ja tukkukauppaa. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 15 Taipaleenmäen alue Teollisuutta T 16 Puustellintien alue Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. T 17 Kariston toimitila-alue, Järvenpää Alueella on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. T 18 Ajoharjoittelurata T 19 VT4 ja VT12 liittymän itäpuoli T 20 Kujala Logistiikka-alue. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. T 21 Pippo Alueelle on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. Alueella on maisema- ja luontoarvoja.

T 22 Jokimaa T 23 Syväoja Alueen länsiosassa on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. T 24 Ylä-Okeroisten alueet Alueella Okeroisten osayleiskaava. T 25 Koneharju Sairaalan tukipalvelualue. T 26 Kymijärvenkadun alue, Koiskala Alueella Savonradan aluevaraus, joka pienentää elinkeinoelämän aluetta. T 27 Kirjosillankadun alue, Koiskala Alueella asutaan ja työskennellään. T 28 Ahtiala Muuttuu alueeksi, jossa asutaan ja työskennellään. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. T 29 Kolavankadun, Kiskokadun alue, Kolava T 30 Kankaanpäänkadun liittymän pohjoispuoli, Toteutuu eritasoliittymän rakentamisen jälkeen. Alueella on maisema- ja luontoarvoja. Kolava T 31 Sapelikatu Alueella kierrätystoimintaa.

Elinkeinoelämä ja asuminen (TP/A) TP/A 1 Sopenkorpi Alue muuttuu vähitellen elinkeinoelämän ja asumisen alueeksi. Samassa korttelissa ja samassa rakennuksessa asutaan ja työskennellään. Arvokkaat vanhat teollisuuskiinteistöt säilytetään. Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

TP/A 2 Ruoriniemi Alue muuttuu vähitellen elinkeinoelämän ja asumisen alueeksi. Arvokkaat vanhat teollisuuskiinteistöt säilytetään. Alueella voidaan tutkia tornirakentamista. Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Ankkurin osayleiskaava Y-150. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Lähivirkistys (VL) VL 1 Vanhan Loviisanradan ratauoma, Keski- Kaupunkirakenteessa oleva viheryhteys ja kevyen liikenteen reitti.

VL 2 Ursanharju ja Lotilanharju Maisemaa hallitseva Salpausselän harju. VL 3 Kullankukkula ja Perhepuisto, Asemantausta Launeen laaksomaisemaa reunustava viheralue, jossa on korkea harjumäki, avointa niittyä ja Arboretum. Alue on toiminnallisesti tärkeä viheralue. VL 4 Radiomäki ja Mytäjäistenharju Maisemaa hallitseva Salpausselän harju. Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 5 Mytäjärven ranta Suppajärven hiekkapohjainen rantavyöhyke. Alueella on lepakoita. Mytäjärven eteläpuolella on valtakunnallisesti merkittävä varikkoalueen ympäristö. VL 6 Fellmaninpuisto, Keski-Lahti Kaupunkirakenteessa oleva rakennettu puisto, johon liittyy historiallisia tapahtumia. Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

VL 7 Teivaanmäki, Salpausselkä Maisemaa hallitseva Salpausselän harju, johon liittyy ympäristö- ja geologisia arvoja. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 8 Kariniemenpuisto ja Pikku-Vesijärvenpuisto Vesijärven rantamaisemassa oleva lehtometsää kasvava mäki ja rakennettu rantapuisto. Alueella on jalopuumetsikkö, rikas linnusto ja liito-oravia. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

VL 9 Kivistönmäen, Kiveriön, Pyhättömän, Kiveriön kaupunginosaa kiertävä viherverkko polkuineen. Alueella on vanhaa metsää ja hiljaisia alueita. Joutjoen ja Metsäpellon lähivirkistysalue VL 10 Möysän uimaranta Järven rantavyöhyke. Alueen maaperä on hiekkaa. VL 11 Suopursunpuisto Kokkokalliossa / Joutsaari Joutjärveen pistävä reheväkasvuinen niemi. Alueella on kosteikko. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 12 Lotilan lähivirkistysalue Kaupunkirakenteessa oleva viheryhteys. Alueella on vanha Loviisanradan ratapenkka ja lehtometsää. VL 13 Lotilanmäki Teollisuusaluetta jäsennöivä korkea metsäpeitteinen mäki. VL 14 Liipolanmäki Maakunnallisesti arvokaan kerrostaloalueen keskellä oleva maisemallisesti ja toiminnallisesti arvokas puisto.

VL 15 Liipolan ja Nikkilänmäen lähivirkistysalue Pientaloalueen vieressä oleva toiminnallisesti tärkeä viheralue. VL 16 Kalliopuisto Nikkilässä Pientaloalueen keskellä oleva maisemallisesti ja toiminnallisesti arvokas viheralue. VL 17 Laakso-Nikkilän, Ala-Nikkilän ja Venetsian Pientaloalueen vieressä oleva toiminnallisesti tärkeä viheralue. lähivirkisty VL 18 Keijupuiston ja Launeen lähivirkistysalue Kerrostaloalueen välittömässä läheisyydessä oleva maisemallisesti ja toiminnallisesti tärkeä VL 19 Launeen ja Ali-Juhakkalan lähivirkistysalue, Koulun ja pientaloalueen välittömässä läheisyydessä oleva maisemallisesti arvokas mäki. Salinmäenpuisto VL 20 Patomäen, Patoniityn, Vartiolaakson ja Kaupunkirakennetta toisiinsa liittävä viheralue. Oksasen alueen lähivirkistysalue VL 21 Patomäenpuisto Porvoonjoentien Pientaloaluetta jäsennöivä korkea mäki, jossa avokalliota. risteyksessä VL 22 Metsä-Hennalan ja Kukonkosken Pientaloalueen vieressä oleva maisemallisesti ja toiminnallisesti arvokas mäki. Alueella on vanhaa metsää ja lepakoita. lähivirkistysalue Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 23 Metsäkankaan, Männistönrinteen ja Salpausselän deltamuodostuman jyrkkärinteinen törmä, jolla on muinaisrantoja. Kärpäsenmäen lähivirkistysalue VL 24 Tapanilan lähivirkistysalue Salpausselän harjun jyrkkärinteinen pohjoisreuna, joka kehystää pientaloaluetta. VL 25 Kankolan lähivirkistysalue Vesijärven rannalla oleva toiminnallisesti tärkeä rantavyöhyke. VL 26 Ankkurin ja Ruoriniemen lähivirkistysalue Vesijärven rannalla oleva kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti tärkeä rantapuisto. Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Ankkurin osayleiskaava Y-150. VL 27 Ruoriniemen ja Niemen lähivirkistysalue Vesijärven lahden rantavyöhykettä. Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Ankkurin osayleiskaava Y-150. VL 28 Ankkurin, Niemen ja Vesteråsin Vesijärven laaksomaisemaa kehystävä viheralue. Alueella on runsaasti metsälehmusta kasvavaa jalopuumetsikköä. lähivirkistysalue / Lepolan- ja Vesteroosinpuisto VL 29 Niemen ja Vesteråsin lähivirkistysalue, Kaupunkirakennetta jäsennöivä korkea mäki. Omenapellon mäki VL 30 Vesteråsin pohjoispuolen lähivirkistysalue, Joutjoen laaksoa ja kaupunkirakennetta jäsennöivä mäki. Ruotsilanpuisto VL 31 Mukkulan ja Kilpiäisten lähivirkistysalueet Maakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa ympäristössä oleva virkistysalue, jossa on vanhaa lehtometsää ja muinaisrantoja.

VL 32 Hörölän lähivirkistysalue Joutjokea reunustava ja kaupunkirakennetta jäsennöivä korkea mäki, jossa kasvaa vanhaa metsää. VL 33 Metsämaan ja Holman lähivirkistysalueet Osa viherverkostoa, joka liittyy laajaan Pesäkallion retkeily- ja ulkoilualueeseen. Alueen pohjoisosaan on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. VL 34 Kytölän, Uustorpan, Pihamäen, Ripistön, Virkistysalue, joka liittää yhteen Pesäkallion ja Alasenjärven viheralueet. Alueella on metsälehmusta kasvava jalopuumetsä, Rekolan ja Mustapuron lähivirkistysalueet rikas linnusto ja liito-oravia.

VL 35 Arjanlehdon lähivirkistysalue Kytölässä Alasenjärven rannalla oleva näköalakallio. Alueella on vanhaa metsää. VL 36 Kaukkarin lähivirkistysalue Pientaloalueen keskellä oleva viheralue, joka liittyy arvokkaaseen kulttuurimaisemaan. VL 37 Tonttilan, Ristkarin ja Latomäen Kerrostaloaluetta reunustava toiminnallisesti tärkeä viheralueiden ketju. Alueella on vanhaa metsää ja lähde. lähivirkistysalueet VL 38 Kariston, Aurinkorinteen, Purolaakson ja Pientaloalueen keskellä oleva metsäinen mäki sekä Salpausselän jyrkkä pohjoisrinne. Alueella on vanhaa metsää, rikas Karistonmäen lähivirkistysalueet linnusto, liito-oravia ja lähteitä. Alueella on olemassa tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. VL 39 Mäkelänrinne Järvenpäässä Alueella on vanhan asutuksen jättämiä kerrostumia ja perinnebiotooppeja. VL 40 Levon lähivirkistysalue Alue on Salpausselän harjua. VL 41 Kolavan lähivirkistysalue Alue on Salpausselän harjun lakialuetta, jossa on muinaisrantoja. VL 42 Renkomäen lähivirkistysalueet Pientalokortteleita ympäröivä toiminnallisesti tärkeä viheralue. Alueella on vireillä Miekkiö-Renkomäki-Ämmälän osayleiskaava. VL 43 Renkomäen liittymän eteläpuolen Viheryhteystarpeen kannalta tärkeä lähivirkistysalue. Liittää toisiinsa Renkomäen ja Jokimaan viheralueet. Alueella on vireillä lähivirkistysalue Miekkiö-Renkomäki-Ämmälän osayleiskaava. VL 44 Ylä-Okeroisten lähivirkistysalue Pientaloalueen keskellä sijaitseva tärkeä viheralue. Alueella on vireillä Okeroisten osayleiskaava. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 45 Riihelän, Kasakkamäen ja Petsamon Pientaloalueen keskellä oleva viheralue. Alueella on muinaisrantoja ja rikas linnusto. lähivirkistysalue VL 46 Koneharjun lähivirkistysalue Likolammen rantavyöhyke. Alueen maaperä on hiekkaa. Alueella on pieni suo. VL 47 Karjusaaren lähivirkistysalueet Vesijärven rantaan pistävä kallioinen niemi. Alueella sijaitsee metsälehmusta kasvava jalopuumetsikkö. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VL 48 Viuhan lähivirkistysalue Pientaloalueen keskellä oleva kallio ja puro, joka laskee Alasenjärveen. Alueelle on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. VL 49 Kaarlaakson lähivirkistysalue Alasenjärven tervaleppää kasvava rantavyöhyke. VL 50 Sepänniemen, Purorinteen ja Pikarikiven Alasenjärven rantavyöhyke. Alue on linnustollisesti rikasta aluetta. lähivirkistysalue VL 51 Sipuran lähivirkistysalue Pientaloaluetta jäsennöivä viheralue. Alueella on esihistoriallisen ajan kerrostumia. VL 52 Kukonharjun lähivirkistysalue Maisemaa hallitseva kuusivaltainen mäki. Alueella on vanhaa metsää. VL 53 Ala-Kunnaksen lähivirkistysalue Pientaloalueen keskellä sijaitseva toiminnallisesti tärkeä mäki. VL 54 Kuhalan lähivirkistysalue Kymijärven pohjoisranta. Alueella on esihistoriallisen ajan kerrostumia, liito-oravia ja lepakoita.

Retkeily ja ulkoilu (VR) VR 1 Kerinkallion, Renkomäen ja Kujalan retkeily- Laaja seudullinen viheralue, joka ulottuu kaupungin rajalta lähelle kaupungin keskustaa. Alueella on vanhaa metsää, soita, ja ulkoilualueet puroja, rikas linnusto, hiljaisia alueita ja ekologisia käytäviä. Renkomäessä on vireillä Miekkiö-Renkomäki-Ämmälän osayleiskaava, Kujalaan on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi.

VR 2 Rälssin ja Tuomenojan retkeily- ja ulkoilualue Osa Lahden kaupunkirakennetta kiertävää virkistysalueiden verkostoa. Alueella on luonnon monimuotoisuuskohteita mm. luonnontilainen noro. VR 3 Salpausselän, Jalkarannan ja Pirttiharjun Metsäpeitteinen Salpausselän reunamuodostuma. Alueella on vanhaa metsää, muinaisrantoja, suppia, lähteitä, liito-oravia ja retkeily- ja ulkoilualueet hiljaisia alueita. Alueella on voimassa Salpausselän osayleiskaava Y-160. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. VR 4 Vasikkasaari, Lankiluoto, Harvasaari, Vesijärvessä sijaitsevia pieniä matalia saaria, jotka ovat järvimaiseman kannalta arvokkaita. Koivusaari, Kaksoissaari (Vesijärven saaret)

VR 5 Enonsaaren retkeily- ja ulkoilualueet Enonselän maisemaa hallitseva Vesijärven retkeilyyn soveltuva saari. Alueella on vanhoja metsiä ja muinaisrantoja. Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Enonsaaren osayleiskaava Y-165. VR 6 Selkäsaari Vesijärven maisemassa oleva pieni kallioinen saari. Alueella on luonnontilaista kasvillisuutta. VR 7 Pesäkallion ja Kilpiäisten retkeily- ja Osa laajempaa seudullista itä-länsi suuntaista virkistysaluetta. Alueella on lehtometsää, kalliomaastoa, muinaisrantoja ja ulkoilualueet rikas linnusto. Alueen länsipuolella on Pesäkallion Natura-alue. VR 8 Viuhan, Ahtialan ja Sydänkankaan retkeily- ja Osa laajempaa seudullista itä-länsi suuntaista virkistysaluetta, joka ulottuu Hiekkanummesta Vesijärven rantaan. Alueella on ulkoilualueet soita ja luonnon monimuotoisuuskohteita. VR 9 Kaukkarin, Kuhalan ja Sudenniemen retkeily- Kymijärven pohjoisreunaa myötäilevä metsäselänne. Alue sijaitsee maakunnallisesti arvokkaalla kulttuurimaisema-alueella. ja ulkoilualueet VR 10 Kariston retkeily- ja ulkoilualue Kymijärven eteläpuolella oleva mäki- ja harjualue. Alue jatkuu idässä maakunnallisesti tärkeään ekologiseen reitistöön. Alueella on tervaleppää kasvava jalopuumetsikkö, soita, lehtoa, tihkupintoja, liito-oravia, lepakoita ja rikas linnusto. Alueelle on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. Urheilu ja virkistyspalvelut (VU) UV 1 Paavola UV 2 Radiomäki UV 3 Salpausselkä, urheilukeskus Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. UV 4 Kartano, Kisapuisto Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. UV 5 Kivimaa UV 6 Jalkaranta UV 7 Mukkula UV 8 Jokimaa Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. UV 9 Pirttiharju UV 10 Merrasjärvi/Soltti UV 11 Pesäkallio Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. UV 12 Kytölä Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Alasenjärven ja Salalammen ranta-alueiden osayleiskaava Y-100. UV 13 Herrasmanni Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Alasenjärven ja Salalammen ranta-alueiden osayleiskaava Y-100. UV 14 Ahtiala Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Alasenjärven ja Salalammen ranta-alueiden osayleiskaava Y-100.

Loma-asutus (RA) RA 1 Alasenjärvi Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Alasenjärven ja Salalammen ranta-alueiden osayleiskaava Y-100. RA 2 Enonsaari Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Enonsaaren osayleiskaava Y-165. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. RA 3 Enonsaari Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Enonsaaren osayleiskaava Y-165.

Matkailutoiminnot (RM) RM 1 Salpausselkä RM 2 Kartano, Teivaan alue Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Ankkurin osayleiskaava Y-150. RM 3 Mukkula Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. RM 4 Herrasmanni Alueelle saa sijoittaa matkailuvaunualueen. Alueelle on laadittu oikeusvaikutteinen Alasenjärven ja Salalammen ranta- alueiden osayleiskaava Y-100. RM 5 Enonsaari Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Enonsaaren osayleiskaava Y-165. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Siirtolapuutarhat (RP) RP 1 Kariston siirtolapuutarha-alue RP 2 Kotiniemen siirtolapuutarha-alue

Vesiliikenne (LV) LV 1 Teivaan satama LV 2 Vesijärven satama, Matkustajasatama LV 3 Ankkuri LV 4 Ruoriniemi LV 5 Ruoriniemen pohjoisosa LV 6 Niemen venesatama Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Yhdyskuntatekninen huolto (ET) ET 1 Salpausselkä Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. ET 2 Mukkula ET 3 Nikkilä Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. ET 4 Ali-Juhakkala ET 5 Sopenkorpi ET 6 Kujala ET 7 Hennala

Jätteenkäsittely (EJ) EJ 1 Kujala

Puolustusvoimien alue (EP) EP 1 Hennala Alueella on maisema- ja luontoarvoja. Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Hautausmaa-alueet (EH) EH 1 Mustankallionmäki Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. EH 2 Radiomäki Alueella on maisema-arvoja. EH 3 Salpausselkä, läntinen hautausmaa Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. EH 4 Kolava, Levon hautausmaa Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Luonnonsuojelu (SL) SL 1 Häränsilmän luonnonsuojelualue Salpausselän korkealla harjulla sijaitseva suppalampi. Alueella on kosteikkoja ja rehevää rantakasvillisuutta.

SL 2 Niemenmäki Arvokas kallioalue, avoin kalliobiotooppi ja maisemakohde SL 3 Sikoniitty Alueella on lehto. SL 4 Ritamäen luonnonsuojelualue Alueella on kulttuurivaikutteinen lehtometsää kasvava mäki. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. SL 5 Linnaistensuon luonnonsuojelualue Alue on Natura-alue. Luontotyyppi on karu keidassuo. SL 6 Luhdanjoen luonnonsuojelualue Alue on tulvivan joen luhtaniitty. Alue on lintujen suosima levähdyspaikka. SL 7 Kintterön luonnonalue Alueella on kosteikkoja, suppia ja rikas linnusto. SL 8 Enonsaari Alueella on vanhaa metsää, kääpiä ja maapuita. SL 9 Omaranta Alueella on rehevää rantakasvillisuutta. SL 10 Kilpiäistenpohjan luonnonsuojelualue Alue on lintujen suosima alue. SL 11 Pesäkallion luonnonsuojelualue Alue on monien harvinaisten kasvien ja eläinten kasvupaikka ja elinympäristö. Natura 2000-alue. SL 12 Viuhan luonnonalue Alueella on laajoja silokallioita, ikivanhaa metsää ja liito-oravia. Alue on alle 45 dB äänitason hiljaista aluetta.

SL 13 Sydänkankaan luonnonsuojelualue Alue on kangasvuokon kasvupaikkaa. SL 14 Rättärin luonnonsuojelualue Alueella on vanhaa kulttuurivaikutteista puustoa. Alue on alle 45 dB äänitason hiljaista aluetta. SL 15 Sietikka Koiskalassa Lampi sijaitsee harjumuodostumalla. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Muinaismuistoalueet (SM) SM 1 Pekanmäki SM 2 Linnaistensuon muinaismuistoalue Kujalassa

SM 3 Renkomäki SM 4 Vartiolaakso Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. SM 5 Myllysaari Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. SM 6 Viuha SM 7 Paakkolanmäki SM 8 Sipura

Maa- ja metsätalous (M) M 1 Kujalan maa- ja metsätalousalue Viheryhteystarpeen kannalta tärkeä metsäalue. Alueella on maakunnallisesti tärkeä ekologinen yhteys. Alueen länsipuolella on Linnaistensuon Natura-alue. M 2 Syväojan maa- ja metsätalousalue Jokimaalla Porvoonjokea reunustava metsäalue. Virkistystarpeen kannalta tärkeä metsä- ja peltoalue. Alueella on liito-oravia. M 3 Ala-Okeroisten maa- ja metsätalousalue Luhdanjoen itäpuolella oleva tulvaranta ja metsäinen selännealue. Alueella on rikas linnusto ja liito-oravia. Alueelle on laadittu tarkempia suunnitelmia asemakaavoituksen pohjaksi. M 4 Okeroisten maa- ja metsätalousalue Alue on kulttuurimaisemaa jäsennöivä pelto- ja metsäalue. Alue on maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisema-aluetta. Alueella on monia luontoarvoja. Alueella on vireillä Okeroisten osayleiskaava. M 5 Hiekkanummen maa- ja metsätalousalue Pientaloaluetta kehystävä kallioalue. Alueella on muinaisrantoja ja äänitasoltaan hiljaista aluetta. M 6 Hiekkanummen, Ala-Kunnaksen, Lehmuksen Alueella kulkee ns. Sietikan harju. Alueella on vanhaa metsää, suota, pieniä puroja, rikas linnusto ja ekologisia käytäviä. Alue maa- ja metsätalousalue liittyy kaupungin itäpuolella olevaan laajaan Nastolan erämaa-alueeseen. M 7 Koiskalan maa- ja metsätalousalue Alue on maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa.

Maisemallisesti arvokkaat peltoalueet (MA) MA 1 Kujala Alue sijaitsee kulttuuriympäristön vaalimisen kannalta tärkeällä alueella. Alueella on asutushistoriaa vanhoine pihoineen ja peltoineen. MA 2 Ämmälä Alue on maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa. Alueella on maakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja. Alueella on vireillä Miekkiö-Renkomäki-Ämmälän osayleiskaava. MA 3 Renkomäki Porvoonjokea reunustava laaja peltoalue. Aluetta reunustaa muinaisen Itämeren muodostama rantavalli. Alueella on rikas linnusto. Alueella on vireillä Miekkiö Renkomäki-Ämmälän osayleiskaava. MA 4 Okeroinen Alue on maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja maisemakokonaisuus. Alueella on vireillä Okeroisten osayleiskaava. MA 5 Viuha Alue on paikallisesti merkittävä perinnemaisema. MA 6 Koiskala Alueella on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (VAT). Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita. Vesialueet (W) W 1 Joutjärvi W 2 Mytäjärvi W 3 Pikku-Vesijärvi W 4 Vesijärvi W 5 Likolampi W 6 Merrasjärvi W 7 Alasenjärvi W 8 Salalammi W 9 Kaarlammi W 10 Kymijärvi W 11 Sietikka W 12 Valkealampi