Iedere zondag om 21:00 Gaumont © in 5 cultfilms! Op 9 oktober 2017 is de elegante acteur Jean Rochefort overleden.

Met zijn beroemde snor, zijn schorre stem en zijn charmante blauwe ogen was hij een geliefd acteur op het grote scherm met zijn talent en zijn vermogen om serieuze en komische rollen met elkaar af te wisselen. TV5MONDE brengt een eerbetoon aan dit icoon in vijf heerlijke komedies! En in juli... staat er een ander emblematisch figuur uit de Franse cinema in de spotlight op TV5MONDE: .

SALUT L’ARTISTE Zondag 3 juni om 21:00 NL (Herh: 8 juni om 18:40 / 11 juni om 23:20)

Nicolas, een vierenveertig jarige acteur, is altijd aan het werk. Hij rent van de ene naar de andere make-upsessie, twijfelt tussen twee vrouwen. Niets en niemand ontmoedigt hem. Maar toch wordt hij langzaamaan eenzaam. Hij probeert zowel zijn vrouw als zijn maîtresse te heroveren, maar een onverwachte gebeurtenis zet dit plan op losse schroeven…

Regie: (Frankrijk, 1973) Rolverdeling: Françoise Fabian, , Jean Rochefort Trailer

LES VÉCÉS ÉTAIENT FERMÉS DE L’INTÉRIEUR Zondag 10 juni om 21:00 NL (Herh: 15 juni om 18:40 / 18 juni om 23:20)

Een man wordt in het toilet vermoord gevonden. Maar de wc was van binnenuit gesloten. De enquête wordt toevertrouwd aan commissaris Pichard en zijn assistent Charbonnier. Van Montrouge tot Marseille, van de gangen van een psychiatrisch ziekenhuis tot de tuinen van een kasteel vallen de twee politieagenten van de ene verrassing in de andere ...

Regie: Patrice Leconte (Frankrijk, 1976) Scenario: Patrice Leconte, Marcel Gotlib Trailer Rolverdeling: Jean Rochefort,

Download afbeeldingen UN ÉLÉPHANT ÇA TROMPE ÉNORMÉMENT Zondag 17 juni om 21:00 NL (Herh: 22 juni om 18:40 / 25 juni om 23:20)

Vier vrienden van een jaar of veertig. Bouly, de verleider, stort in als zijn vrouw hem verlaat. Etienne, de serieuze, wordt verliefd op een andere vrouw dan de zijne. Simon, de pessimist, maakt zich daar veel zorgen over. En dan is er nog Daniel, de uitslover. Het zijn net grote kinderen die allemaal iets te verbergen hebben…

Regie: Yves Robert (Frankrijk, 1976) Rolverdeling: Jean Rochefort, Onderscheidingen: César 1977 voor Beste mannelijke Trailer bijrol (Claude Brasseur)

NOUS IRONS TOUS AU PARADIS Zondag 24 juni om 21:00 NL (Herh: 29 juni om 18:40 / 2 juli om 23:20

Twee jaar na ''Un éléphant ça trompe énormément'' zijn Etienne, Bouly, Simon en Daniel nog steeds vrienden. De zaken gaan goed en hun problemen, de vrouwen dus, hebben een nieuw gezicht gekregen. Liefde, overspel, jaloezie, vriendschap, ruzie en humor verbindt deze groep vrolijke en onweerstaanbare makkers.

Regie: Yves Robert (Frankrijk, 1977) Rolverdeling: Jean Rochefort, Claude Brasseur Onderscheidingen: verschillende nominaties tijdens de Césars in 1978 Trailer

LE BAL DES CASSE-PIEDS Zondag 1 juli om 21:00 NL Herh: 6 juli om 18 :40 / 9 juli om 23:20)

Een grappige komedie met een droomcast. Henri, dierenarts, is het mikpunt van spot van iedereen om hem heen: ouders, vrienden, honden, apen, zelfs zijn vrouw verlaat hem op de dag van de geboorte van hun zoon. Gevangen in deze duizelingwekkende spiraal van ergernis, besluit hij hieraan te ontsnappen met Louise, zijn nieuwe verovering, door naar New York te vertrekken.

Regie: Yves Robert (Frankrijk, 1992) Scenario: Jean-Loup Dabadie Rolverdeling: Jean Rochefort, Miou-Miou, Jacques Trailer Villeret, Claude Brasseur en vele anderen!

Download afbeeldingen

ZIJN CARRIÈRE

Jean Rochefort heeft in 113 films en 37 telefilms gespeeld

Hij is onderscheiden met 3 Césars:

• Beste mannelijke bijrol (Que la fête commence, 1976) • Beste Acteur (Le crabe-tambour, 1978) • Ere-César voor zijn carrière (1999)

ZIJN FILMS

• In "Salut l'artiste", was de rol van Nicolas Montei (de hoofdrol) oorspronkelijk bedoeld voor zanger , maar hij weigerde de rol, omdat hij het niet geloofwaardig vond in de ogen van het publiek dat hij een oubollig karakter zou spelen dat rond moest komen van kleine rollen.

• "Un éléphant, ça trompe énormément" was een groot succes, in Frankrijk en ook in het buitenland. De Amerikaanse regisseur Gene Wilder heeft zelfs een remake van de film gemaakt in 1984 onder de naam "The Women in Red".

• Ook het vervolg van deze film; "Nous irons tous au paradis", is een hit. De film wordt zelfs driemaal genomineerd voor de Césars in 1978.

ZIJN BEKENDE UITSPRAKEN

Rochefort hield van taal en ging dan ook om met de Franse taal met humor en vreugde: « Je resterai un vieillard authentique. » (Ik zal een authentieke oude man blijven)

« J'appartiens au patrimoine. Il y a le jambon de Bayonne, Noiret, Marielle et moi. » (Ik behoor tot het cultureel erfgoed. Je hebt Bayonne ham, Noiret, Marielle en ik) « Sans moustache, j’ai l’impression de ne plus avoir de slip ! » (Zonder snor, heb ik het gevoel dat ik geen onderbroek aanheb)

europe.tv5monde.com/nl

SALUT L'ARTISTE © Euro International Film/Gaumont 1973, LES VÉCÉS ÉTAIENT FERMÉS DE L’INTÉRIEUR © Gaumont/Dassault/1976, UN ÉLÉPHANT ÇA TROMPE ÉNORMÉMENT © Gaumont, NOUS IRONS TOUS AU PARADIS © Gaumont, LE BAL DES CASSE-PIEDS © Gaumont