6 Sportwereld Voetbal Maandag 24 november 2008 Maandag 24 november 2008 Voetbal Sportwereld 7

Bergen 1 Blauw-zwart zeurt over staat van het veld Dahmane: Club Brugge 2 en laat 45 minuten met zich sollen ‘Veld was geen Herpoel 7 Stijnen 7 De Pauw 5 De Mets 4 Buysens 7 Alcaraz 6 probleem’ Mirri 7 Simaeys 7 Jay 5 Evens 6 Het was een teleurgestelde Mo- Cordaro 7 Dirar 5 Okkonen 5 Clement 7 hamed Dahmane die de pers te Ragued 6 Geraerts (61’) 5 Bulderende Mathijssen woord stond. ‘Het was een zeer Collet (81’) 6 Vargas (88’) 7 moeilijke wedstrijd,’ vertelde de Diane (81’) 5 Akpala (76’) 4 Franse spits. ‘We hadden ook Dahmane 7 Sonck 7 verwacht aan Club Brugge een Roussel (81’) - Leko (61’) 6 taaie brok te hebben. Maar in de Oris (81’) - Djokic (76’) 5 eerste helft spelen wij heel goed Ciman (88’) - houdt Club op kop en hebben we alles in handen. Jammer genoeg stoten we in de DOELPUNTEN: 23’ Collet (Ragued) 1-0, 65’ Clement (Vargas) 1-1, 87’ Sonck (Leko) 1-2 tweede helft op de ervaring van STRAFSCHOPPEN: geen Club Brugge staat na dertien Sonck was gewaarschuwd onze tegenstander en misten wij GELE KAARTEN: 13’ Cordaro, 13’ Dirar, 14’ speeldagen nog altijd op kop in het realisme om het al eerder af te Diane, 44’ Dahmane, 57’ Evens, 90’ Clement Feit is dat onder meer Sonck en maken. Zij creëerden halve kan- RODE KAARTEN: geen de Jupiler League. Dat dankt Clement hun in de eerste helft ver- sen, maar slagen er wel in om TOESCHOUWERS: 4.000 zuimde verantwoordelijkheid na SCHEIDSRECHTER: Verbist het aan de donderspeech van daar twee doelpunten uit te ha- de rust wel opnamen. Zeker niet len. Na de rust hebben ze de trainer tij- alleen omdat ze scoorden. Het duo dens de rust. match helemaal in hun voordeel ging voorop in de strijd en sleurde omgebogen. We spelen dan wel Sonck pas drie de ploegmaats mee naar een hoger een goede wedstrijd. Na 90 mi- niveau. Vooral Sonck, voor de Sonck en Stijnen weer van goudwaarde voor Club nuten blijven wij wel met lege minuten voor tijd Ludo Vandewalle wedstrijd nog gewaarschuwd om- handen achter. Dat weegt door in dat hij vorige week tegen Ander- het klassement.’ Sonck transformeerde drie mi- et decor zaterdag in Bergen lecht richtlijnen van zijn trainer in Dat het veld quasi onbespeelbaar nuten voor tijd een slechte vrije was er allesbehalve één een de wind had geslagen, moest iets ‘Toch hadden we hier was, kreeg Dahmane niet over de trap van Leko in de winnende Heersteklassewedstrijd waar- laten zien. lippen. ‘De staat van het terrein is treffer. dig. Amper 4.000 toeschouwers ‘Ik heb het nog niet veel meege- voor beide ploegen hetzelfde, Blauw-zwart speelde een heel zaten er in het sfeerloze Stade maakt dat we door een tegenstan- niet mogen spelen’ dus is geen voor- of nadeel. Je zwakke eerste helft en mocht blij Charles Tondreau. Het veld lag er der worden geklopt op onze sterke moet je concentreren op de wed- zijn dat het na 45 minuten slechts door de sneeuwval ook al niet te punten, met name mentaliteit en Al bij al was de zege van Club Brugge ‘Tijdens de eerste helft kregen we absoluut strijd.’ (bma) 1-0 stond. Bergen-doelman Her- best bij. Alles wat Club Brugge duelkracht’, aldus Mathijssen. ‘Na verdiend. Maar blauw-zwart mocht een geen enkele grip op dat veld en bleef de bal poel stond te blinken in een witte was, liep zaterdagmiddag al van bij de rust hebben de spelers gerea- kaarsje branden voor Stijn Stijnen en gewoonweg aan de grond plakken. Dit is keeperstrui en die bleef op het de aankomst in Bergen te zeuren geerd op mijn speech.’ . De doelman beperkte in ook één van de redenen dat Bergen veel met slijk bedekte veld 38 minu- om de wedstrijd af te gelasten. Met zijn donderspeec gaf Mathijs- de eerste helft de schade, de spits zorgde agressiever was dan ons. In de tweede ten krakend proper. Dahmane Toen scheidsrechter Johan Verbist sen aan wat iedereen in het stadion voor de zege. helft was het net andersom. Deze partij zag een doelpunt afgekeurd. Na de wedstrijd begrijpelijkerwijze had gezien: de slechte staat van had volgens mij dan ook niet mogen ge- 24 minuten en weer een vlotte toch liet doorgaan, konden de veld was een te gemakkelijk ex- Club Brugge verklaarde voor de wedstrijd speeld worden.’ combinatie van de thuisploeg be- blauw-zwarten de knop niet om- cuus voor die erbarmelijke eerste dat het nog een rekening open staan had Redding op Cordaro landde de bal via Cordaro bij Col- draaien. Dat mocht trainer Jacky helft van Club. met Bergen en wou de potige oefenwed- let. Die schoof vrijstaand binnen Mathijssen zich ook wel aanreke- ‘Alles had te maken met het veld’, strijd uit de voorbereiding, die met 1-2 cij- Doelman Stijn Stijnen, de andere uitblin- (1-0). Club kwam goed weg toen nen, want hij schreeuwde het bleef de waarheid van Sonck klin- fers verloren werd, op een sportieve ma- ker, was logischerwijze opgelucht na de Collet een minuut later oog in hardst om uitstel. Maar ook Philip- ken. ‘De eerste helft speelden onze nier afrekenen. Dit lukte dankzij Wesley wedstrijd. oog met Stijnen over besloot. pe Clement en Wesley Sonck mok- aanvallers op een slechte strook. Sonck di in de slotfase alsnog het winnen- ‘De match had zeker anders kunnen lo- Cordaro ontdeed zich even later ten, zelfs toen de wedstrijd al bezig Na de rust was het de beurt aan de doelpunt tegen de netten duwde. pen’, vertelde de doelman. ‘Voor hetzelfde van de zwakke De Mets en be- was. Bergen om geen enkele aanval geld gaan we de rust in met een grotere ©pn sloot via de vingertoppen van meer te kunnen opzettten.’ achterstand. Maar daar ontsnappen we ge- Clement en op de korrel ‘Onze slechtste eerste Stijnen over. Na de rust toonde Charter is belachelijk helft van het seizoen’ lukkig aan. We kwamen er niet aan te pas Club eindelijk wat dadendrang. genomen Sonck namen na in de eerste helft. Die was helemaal voor 11de nederlaag Sonck (3x) en Vargas bestookten de rust wel hun Philippe Clement scoorde de ge- Stijn Stijnen Bergen. Zij hadden dan ook de kansen om voor Saint-Etienne het doel. Vargas legde achteruit verantwoordelijkheid op. lijkmaker. Op een heel ongebrui- Clement zorgde voor de gelijkmaker, Sonck tekende even voor het ons moeilijker te maken. Maar die gaan en Clement schoof de gelijkma- kelijke manier: met de voet. Hoe affluiten voor de winst. ©Photo News ‘Het beslissende doelpunt kwam er na- er gelukkig niet in. Ik red dan misschien ..CLUB...... BRUGGE...... -. .SAINT-ETIENNE...... ker binnen. Evens besloot volle- Zeker niet alleen lang was dat geleden? dat een slechte vrijschop van Leko ook wel op een hele mooie bal van Corda- DONDERDAG OM 20.45 UUR dig vrijstaand naast. Drie minu- omdat ze scoorden ‘Van vorige week op training’, plots in mijn voeten viel’, analyseerde ro, maar scoren de jongens aan de over- ten voor het einde scoorde Sonck grapte de aanvoerder. ‘Dan trapte ‘Een doelpunt met de ‘Maar we moeten ernstig blijven: Sonck. ‘Ik dacht onmiddellijk om te kant niet, dan heb je ook niks aan zo’n Saint-Etienne, tegenstander van zijn zevende competitiegoal. Gevolg was dat Club Brugge een ik een vrije trap binnen. Neen, seri- op zo’n veld kan dat niet. Hier draaien en te schieten. Dit lukte vrij goed save.’ Club Brugge donderdag, slaagt er (lvdw) helft lang tegen zijn zin liep te voet- eus. Ik weet het niet exact, maar ik voet? Dat moet van die kunnen ongelukken gebeuren. In en ik zag de bal mooi in de hoek binnen De eerste helft van Club Brugge was van maar niet in om in de competitie ballen en er werkelijk niks van denk dat het van de topper tegen topper tegen Anderlecht het buitenland wordt op dergelijke dwarrelen. Het was een schitterend mo- het slechtste dat de ploeg dit seizoen al liet het roer om te gooien. Het lijkt van bakte. ‘Tijdens de rust heb ik de Anderlecht (incidentrijke wed- in 2002 geleden zijn’ velden nooit gespeeld. Kijk maar ment want het levert de drie punten op. zien. kwaad naar erger te gaan voor de Ronald Vargas zag voor sommige spelers voor hun verant- strijd met De Bleeckere als ref op 7 Philippe Clement eens naar televisie.’ Elke week zijn die belangrijk, maar vooral ‘Waarom we zo slecht aan de eerste helft Franse ploeg. Ook een trainerswis- het eerst in zijn leven woordelijkheid gesteld en eens december 2002, red) geleden is dat Klopt, Philippe. Maar in elk zich- ook in deze omstandigheden.’ begonnen, is me niet duidelijk. We waren sel enkele weken geleden, lijkt sneeuwvlokken, maar de Vene- goed de waarheid gezegd’, zei Jac- ik niet met het hoofd scoorde. zelf respecterend voetballand zijn Met die omstandigheden bedoelde de niet bij de les en toonden geen karakter. geen zoden aan de dijk te brengen. zolaan hield zich uitstekend ky Mathijssen. ‘Dat was nodig. Dat Maar ik kan wel degelijk voetbal- verhaal van zaterdag begon: met alle terreinen voorzien van veld- Brugse aanvaller zonder twijfel de staat Gelukkig slagen we er in om dat om te Afgelopen zaterdag verloor de staande en was in de eerste helft het er luid aan toeging in de kleed- len hoor. Als je dat moest bedoe- het slechte veld. verwarming. In België zijn dat er van het veld. Voor de wedstrijd werd er draaien en tonen we na de rust wel de juis- ploeg al voor de elfde keer dit sei- de minst slechte veldspeler bij kamer? Jazeker. Maar jullie heb- len. Hoe moeilijk voetballen in de- ‘De trainers moesten voor het sei- slechts drie: Standard, en druk onderhandeld over het wel dan te mentaliteit. We gaan hier weg met drie zoen. Ze gingen op eigen veld met Club. ben dat toch niet tot op de perstri- ze omstandigheden ook was.’ zoen een charter tekenen voor at- Westerlo. niet spelen van de wedstrijd. dure punten.’ (bma, bcd) 0-1 ten onder tegen OGC Nice. En bune gehoord?’ Zo eindigde alles waar het Brugse tractief voetbal’, aldus Clement. staan zo troosteloos laatste in het Joseph Akpala kwam net klassement. Toch lijken de presta- als vorige week niet in het ties in de competitie geen graad- stuk voor. Hij werd weer slecht meter voor de Europese wedstrij- aangespeeld maar als hij de bal Ook Jacky Mathijssen kwam afscheid nemen den. In groep F staan ze alleen op had, deed hij er weinig mee. kop met 6 punten. Scoorden ze in Uitvaart Onder ruime belangstelling werd za- wel vertegenwoordigd door zijn echt- Houwaart, Rene Verheyen, Stefan Ver- de competitie nog maar 8 keer in 15 Vier competitiewedstrijden terdag in de Brugse deelgemeente As- genote. eycken, huidig voorzitter van de oud- wedstrijden, in de UEFA Cup pas- en één bekermatch bleef Fons Bastijns sebroek afscheid genomen van Fons Bondscoach Rene Vandereycken, spelers, en huidig Club-trainer Jacky seerden ze de vijandige doelman al Bergen zonder doelpunt. De laat- Bastijns. De voormalige rechtsachter maar ook een emotionele Raoul Lam- Mathijssen waren aanwezig. Mathijs- zes keer. Op twee wedstrijden ste 7 minuten tegen Standard en van Club Brugge was een week eerder bert, Jos Volders, destijds linksachter sen behoorde tot de Club-delegatie geeft dat een mooi doelsaldo. zaterdag 24 minuten daarbij ge- op 61-jarige leeftijd overleden aan de bij Club en een boezemvriend van met algemeen manager Filips Wie er donderdag aan de aftrap teld was het 481 minuten gele- gevolgen van de spierziekte ALS. Zo- Bastijns, , Birger Dhondt, sportmanager Luc Devroe, verschijnt voor Saint-Etienne is den dat Bergen had gescoord wat alle oud-ploegmaats van de gou- Jensen, Dirk Sanders, Gino Maes en secretaris Jacques De Nolf en persver- nog niet duidelijk. Dit weekend den generatie-Bastijns, die vijf landsti- Dirk Ranson woonden de plechtig- antwoordelijke Luc Verweirder. De was de coach verplicht door bles- Johan Verbist (9) had als tels en drie bekers won met Club, wa- heid bij. plechtigheid nam ruim anderhalf uur sures en schorsingen een onuitge- enige geen last van het ren aanwezig. Clubvoorzitter Michel Ook de Cerclespelers Julien Verriest in beslag. Zes uur later leidde Mathijs- geven defensie het veld op te stu- (door hem goedgekeurde) veld D’Hooghe was afwezig wegens een en Gunther Nasdalle kwamen af- sen zijn ploeg in Bergen. ren. Mirallas begon aan de wed- NB en presteerde vlekkeloos Veel ex-collega’s zoals Paul Courant, Georges Leekens, René Vandereycken, Alex Queter en namen zaterdag afscheid van Fons verblijf in het buitenland, maar was scheid nemen. , Henk (kv) strijd maar werd halverwege de Bastijns. © mvn