Feyenoord zorgt opnieuw voor een ‘net-niet-gevoel’ bij FC Utrecht: ‘Wij missen de kansen’ SAMENVATTING

Net niet: dat was de conclusie in Galgenwaard na FC Utrecht – (1-2). En dat was vaker de slotsom na wedstrijden dit seizoen én in eerdere duels met de Rotterdammers. ,,Zo maak je dus ook net niet dat stapje.”

Tim Reedijk 12 apr. 2021 Laatste update: 10:23

Eind 2019 won Feyenoord óók met 1-2 in Utrecht, door twee wonderschone doelpunten van middenvelders en Orkon Kökcü. Onnodig, vond men toen in Stadion Galgenwaard. Dat de Rotterdammers gisteren weer met 1-2 wonnen, terwijl ze in totaal twee keer op doel wisten te schieten, leverde een soortgelijke reactie op. Aangeschoten wild

Want was er ooit een beter moment om Feyenoord te treffen? Al weken hinken de Rotterdammers als aangeschoten wild door de , geraakt door blessures, corona en interne strubbelingen.

Gyrano Kerk stuit op Feyenoord-doelman Justin Bijlow. De Feyenoord-doelman hield zijn ploeg op de been. © Pro Shots

Aanvoerder Willem Janssen (34) speelde in acht seizoenen FC Utrecht vaak tegen Feyenoord en als geen ander kan hij het gevoel van ‘net niet’ beschrijven. ,,Het is een herhaling van zetten. Dit is mijn achtste seizoen hier en het is gewoon een terugkerend verhaal. Behalve twee jaar geleden, toen we aan de goede kant zaten”, aldus Janssen, wijzend op het duel dat FC Utrecht met 3-2 won door een doelpunt in de 95ste minuut van Timo Letschert.

Er waren momenten dat we aan een vijfde plek hadden kunnen denken, maar toen lieten we het telkens liggen. Het ligt echt aan ons dat we zevende staan. Willem Janssen, Aanvoerder FC Utrecht

Een ‘net-niet-gevoel’ noemde Janssen het gisteren. ,,Ik heb de laatste jaren te vaak meegemaakt dat je goed mee kunt - sterker nog, in grote gedeelten van de wedstrijd bovenliggend bent - maar dat zij momenten in hun voordeel beslissen. Of dat een kwaliteitsverschil is? Ik denk het wel. Zij creëren niet heel veel meer dan dat schot van dat erin vliegt, terwijl wij één doelpunt uit vijf of zes goede momenten maken. En dat tekent ook wel weer ons seizoen. Zo maak je net niet dat stapje.”

Alle ambities ten spijt was het dit seizoen in vrijwel alle wedstrijden tegen toptegenstanders net niet, met de zege op AZ (0-1) in januari van dit jaar als positieve uitzondering op die regel. Daarbij liet FC Utrecht natuurlijk veel te vaak punten liggen tegen laagvliegers. Middenvelder Joris van Overeem omschreef het vorige week na de zege op ADO (1-4) zo: ,, Er waren momenten dat we aan een vijfde plek hadden kunnen denken, maar toen lieten we het telkens liggen. Het ligt echt aan ons dat we zevende staan.”

Eigen doelpunt Overigens zag het er gisteren in de eerste helft lang niet naar uit dat voormalig Utrecht-trainer de punten mee zou nemen de bus in naar Rotterdam. De voorsprong van FC Utrecht kwam met geluk tot stand door een eigen doelpunt van na een hoekschop.

Die treffer kon je wegstrepen tegen de gelijkmaker van Feyenoord, toen Simon Gustafson apathisch reageerde bij een Rotterdamse hoekschop en de bal ook in eigen doel werkte. Die treffer kwam volledig uit het niets en na een fase waarin Advocaat al van formatie moest wisselen om grip te krijgen op FC Utrecht.

We missen de kansen en zijn zelf ook niet meedogen- loos genoeg René Hake, trainer FC Utrecht

Eric Botteghin ontsnapte vlak voor rust nog aan een tweede gele kaart, waarna het doelpunt van Berghuis in de tweede helft uiteindelijk beslissend zou zijn. FC Utrecht speelde een matige tweede helft, creëerde te weinig, maar was via Sander van de Streek nog heel dicht bij de gelijkmaker.

Uitblinker Justin Bijlow hield Feyenoord op de been, waardoor het uiteindelijk toch weer te weinig was wat FC Utrecht bracht tegen een club uit de top van de competitie. Terwijl dit Feyenoord toch ook bepaald niet ongenaakbaar is, op een moment dat het verder behoorlijk presterende FC Utrecht weer wat dichter naar de top 5 had kunnen kruipen.

,,Als je zo vaak in het zestienmetergebied van de tegenpartij komt en dat onbenut laat, dan dwing je het ook niet af”, vond trainer René Hake. ,,We missen de kansen en zijn zelf ook niet meedogenloos genoeg om niks tegen te krijgen. Dat dat dit seizoen niet altijd lukt, is nu wel weer gebleken. Tegen een tegenstander die wél uiterst effectief is op momenten dat ze in het strafschopgebied zijn.”