BASKETBALL SPELREGELS

ALGEMENE REGELS De reguliere speeltijd is 4 x 10 minuten. Tussen 1e en 2e kwart & 3e en 4e kwart: pauze van 2 minuten. Tussen 2e en 3e kwart: pauze van 15 minuten. De wedstrijd begint met een sprongbal. Het team dat de sprongbal verliest, krijgt tijdens de volgende sprongbal-situatie de . Een sprongbal-situatie doet zich voor als een speler van beide partijen 5 seconden tegelijk de bal vasthoudt. Er wordt gespeeld met 5 tegen 5 en er mag onbeperkt gewisseld worden. Ieder team heeft recht op 5 time-outs van 1 minuut. De puntentelling gaat met 1, 2 of 3 punten: - Vrijeworp: 1 punt - Veldscore: 2 punten - Driepunter: 3 punten Een speler mag maximaal 2 stappen zetten na het beëindigen van een dribbel.

PERSOONLIJKE FOUTEN Een persoonlijke fout is een lichamelijk contact met een tegenstander waarbij één van de spelers op onrechtmatige wijze een voordeel krijgt. Elke speler mag maximaal 5 fouten per wedstrijd krijgen. Bij de 5e fout moet de speler gewisseld worden. Teamfouten (per kwart vanaf de 5e teamfout 2 vrijeworpen). Onsportieve fout (2x een vrije worp en zijkant bal). Technische fout (speler/coach, 1 vrije worp en zijkant bal). Als er tijdens een aanval een fout gemaakt wordt op de persoon die probeert te scoren en de score zit, dan krijgt diegene nog 1 vrije worp (bonus). Dit geldt zowel voor de veldscore en de driepunter, we noemen dit in de basketbaltermen een And1.

TIJDREGELS 24 seconden: elke aanval mag 24 seconden duren voor de bal de ring raakt. 8 seconden: binnen 8 seconden moet de bal over de middellijn. Wanneer je over de middenlijn bent, mag de bal in dezelfde aanval niet meer terug naar de verdedigende helft. Deze fout heet backcourt violation. 5 seconden: binnen 5 seconden moet er door de aanvaller een actie met de bal gedaan worden; passen, schieten of dribbelen.

HeroesDenBosch HeroesDenBosch HeroesDenBosch VELD BASKETBAL POSITIES

Point Guard (1) Afmeting veld: 15x28 meter 2 Hoogte basket: 3,05 meter (2) 4 Diameter basket: 0,45 meter (3) 1 Power Forward (4) (5)