Acoustic Attraction of Grey-Faced Petrels (Pterodroma Macroptera Gouldi) and Fluttering Shearwaters (Puffinus Gavia) to Young Nick’S Head, New Zealand
Total Page:16
File Type:pdf, Size:1020Kb
Load more
Recommended publications
-
Behavior and Attendance Patterns of the Fork-Tailed Storm-Petrel
BEHAVIOR AND ATTENDANCE PATTERNS OF THE FORK-TAILED STORM-PETREL THEODORE R. SIMONS Wildlife Science Group, Collegeof Forest Resources, University of Washington, Seattle, Washington 98195 USA ABSTRACT.--Behavior and attendance patterns of breeding Fork-tailed Storm-Petrels (Ocea- nodromafurcata) were monitored over two nesting seasonson the Barren Islands, Alaska. The asynchrony of egg laying and hatching shown by these birds apparently reflects the influence of severalfactors, including snow conditionson the breedinggrounds, egg neglectduring incubation, and food availability. Communication between breeding birds was characterized by auditory and tactile signals.Two distinct vocalizationswere identified, one of which appearsto be a sex-specific call given by males during pair formation. Generally, both adults were present in the burrow on the night of egg laying, and the male took the first incubation shift. Incubation shiftsranged from 1 to 5 days, with 2- and 3-day shifts being the most common. Growth parameters of the chicks, reproductive success, and breeding chronology varied considerably between years; this pre- sumably relates to a difference in conditions affecting the availability of food. Adults apparently responded to changes in food availability during incubation by altering their attendance patterns. When conditionswere good, incubation shifts were shorter, egg neglectwas reduced, and chicks were brooded longer and were fed more frequently. Adults assistedthe chick in emerging from the shell. Chicks became active late in the nestling stage and began to venture from the burrow severaldays prior to fledging. Adults continuedto visit the chick during that time but may have reducedthe amountof fooddelivered. Chicks exhibiteda distinctprefledging weight loss.Received 18 September1979, accepted26 July 1980. -
Geographic Variation in Leach's Storm-Petrel
GEOGRAPHIC VARIATION IN LEACH'S STORM-PETREL DAVID G. AINLEY Point Reyes Bird Observatory, 4990 State Route 1, Stinson Beach, California 94970 USA ABSTRACT.-•A total of 678 specimens of Leach's Storm-Petrels (Oceanodroma leucorhoa) from known nestinglocalities was examined, and 514 were measured. Rump color, classifiedon a scale of 1-11 by comparison with a seriesof reference specimens,varied geographicallybut was found to be a poor character on which to base taxonomic definitions. Significant differences in five size charactersindicated that the presentlyaccepted, but rather confusing,taxonomy should be altered: (1) O. l. beali, O. l. willetti, and O. l. chapmani should be merged into O. l. leucorhoa;(2) O. l. socorroensisshould refer only to the summer breeding population on Guadalupe Island; and (3) the winter breeding Guadalupe population should be recognizedas a "new" subspecies,based on physiological,morphological, and vocal characters,with the proposedname O. l. cheimomnestes. The clinal and continuoussize variation in this speciesis related to oceanographicclimate, length of migration, mobility during the nesting season,and distancesbetween nesting islands. Why oceanitidsfrequenting nearshore waters during nestingare darker rumped than thoseoffshore remains an unanswered question, as does the more basic question of why rump color varies geographicallyin this species.Received 15 November 1979, accepted5 July 1980. DURING field studies of Leach's Storm-Petrels (Oceanodroma leucorhoa) nesting on Southeast Farallon Island, California in 1972 and 1973 (see Ainley et al. 1974, Ainley et al. 1976), several birds were captured that had dark or almost completely dark rumps. The subspecificidentity of the Farallon population, which at that time was O. -
The Rise and Fall of Bulwer's Petrel
A paper from the British Ornithologists’ Union Records Committee The rise and fall of Bulwer’s Petrel Andrew H. J. Harrop ABSTRACT This short paper examines two recent reviews of records of Bulwer’s Petrel Bulweria bulwerii in Britain by BOURC. Four records were assessed, including three specimen records from the nineteenth and early twentieth centuries and a modern-day sighting from Cumbria. None was found acceptable, and the reasons are discussed here. ulwer’s Petrel Bulweria bulwerii was By the time The Handbook was published, seven named after Rev. James Bulwer, an records were listed for Britain, all in England Bamateur Norfolk collector, naturalist and (Witherby et al. 1940), and these were repeated conchologist, who first collected it in Madeira, in Bannerman’s The Birds of the British Isles probably in 1825 during a short expedition to (1959). Of these seven, four (all from Sussex, Deserta Grande (Mearns & Mearns 1988). It between 1904 and 1914) were subsequently was first described by Sir William Jardine and rejected as ‘Hastings Rarities’ (Nicholson & Fer- Prideaux John Selby, in Illustrations of guson-Lees 1962; see plate 380) and a fifth, said Ornithology in 1828 (Jardine & Selby 1828). The to have been picked up at Beachy Head, Sussex, species has had a turbulent history as a British by an unnamed person on 3rd February 1903, bird. This paper provides a brief summary of escaped this fate only because it occurred records in the British ornithological literature, outside the area used to define ‘Hastings’ presents the results of two BOURC reviews, and records (Bourne 1967). -
Management Plan for Antarctic Specially Protected Area No
Measure 2 (2005) Annex E Management Plan for Antarctic Specially Protected Area No. 120 POINTE-GÉOLOGIE ARCHIPELAGO, TERRE ADÉLIE Jean Rostand, Le Mauguen (former Alexis Carrel), Lamarck and Claude Bernard Islands, The Good Doctor’s Nunatak and breeding site of Emperor Penguins 1. Description of Values to be Protected In 1995, four islands, a nunatak and a breeding ground for emperor penguins were classified as an Antarctic Specially Protected Area (Measure 3 (1995), XIX ATCM, Seoul) because they were a representative example of terrestrial Antarctic ecosystems from a biological, geological and aesthetics perspective. A species of marine mammal, the Weddell seal (Leptonychotes weddelli) and various species of birds breed in the area: emperor penguin (Aptenodytes forsteri); Antarctic skua (Catharacta maccormicki); Adélie penguins (Pygoscelis adeliae); Wilson’s petrel (Oceanites oceanicus); giant petrel (Macronectes giganteus); snow petrel (Pagodrama nivea), cape petrel (Daption capense). Well-marked hills display asymmetrical transverse profiles with gently dipping northern slopes compared to the steeper southern ones. The terrain is affected by numerous cracks and fractures leading to very rough surfaces. The basement rocks consist mainly of sillimanite, cordierite and garnet-rich gneisses which are intruded by abundant dikes of pink anatexites. The lowest parts of the islands are covered by morainic boulders with a heterogenous granulometry (from a few cm to more than a m across). Long-term research and monitoring programs of birds and marine mammals have been going on for a long time already (since 1952 or 1964 according to the species). A database implemented in 1981 is directed by the Centre d'Etudes Biologiques de Chize (CEBC-CNRS). -
Plant Section Introduction
Re-introduction Practitioners Directory - 1998 RE-INTRODUCTION PRACTITIONERS DIRECTORY 1998 Compiled and Edited by Pritpal S. Soorae and Philip J. Seddon Re-introduction Practitioners Directory - 1998 © National Commission for Wildlife Conservation and Development, 1998 Printing and Publication details Legal Deposit no. 2218/9 ISBN: 9960-614-08-5 Re-introduction Practitioners Directory - 1998 Copies of this directory are available from: The Secretary General National Commission for Wildlife Conservation and Development Post Box 61681, Riyadh 11575 Kingdom of Saudi Arabia Phone: +966-1-441-8700 Fax: +966-1-441-0797 Bibliographic Citation: Soorae, P. S. and Seddon, P. J. (Eds). 1998. Re-introduction Practitioners Directory. Published jointly by the IUCN Species Survival Commission’s Re-introduction Specialist Group, Nairobi, Kenya, and the National Commission for Wildlife Conservation and Development, Riyadh, Saudi Arabia. 97pp. Cover Photo: Arabian Oryx Oryx leucoryx (NWRC Photo Library) Re-introduction Practitioners Directory - 1998 CONTENTS FOREWORD Professor Abdulaziz Abuzinadai PREFACE INTRODUCTION Dr Mark Stanley Price USING THE DIRECTORY ACKNOWLEDGEMENTS PART A. ANIMALS I MOLLUSCS 1. GASTROPODS 1.1 Cittarium pica Top Shell 1.2 Placostylus ambagiosus Flax Snail 1.3 Placostylus ambagiosus Land Snail 1.4 Partula suturalis 1.5 Partula taeniata 1.6 Partula tahieana 1.7 Partula tohiveana 2. BIVALVES 2.1 Freshwater Mussels 2.2 Tridacna gigas Giant Clam II ARTHROPODS 3. ORTHOPTERA 3.1 Deinacrida sp. Weta 3.2 Deinacrida rugosa/parva Cook’s Strait Giant Weta Re-introduction Practitioners Directory - 1998 3.3 Gryllus campestris Field Cricket 4. LEPIDOPTERA 4.1 Carterocephalus palaemon Chequered Skipper 4.2 Lycaena dispar batavus Large Copper 4.3 Lycaena helle 4.4 Lycaeides melissa 4.5 Papilio aristodemus ponoceanus Schaus Swallowtail 5. -
Conservation Services Programme Project MIT2015-02: Mitigating
Conservation Services Programme Project MIT2015-02: Mitigating seabird captures during hauling on smaller longline vessels J. P. Pierre 6 April 2018 Executive summary ___________________________________________________________________________ Seabird captures in longline fisheries may occur on the set, soak or haul. Bycatch reduction measures are best developed, tested and implemented for reducing seabird captures occurring during longline sets. Measures affecting the nature and extent of haul captures, and mitigation approaches to reduce those captures, are not well-known. Further, the difficulty of accurately identifying captures as occurring on the haul means that live seabird captures are typically used as a proxy for haul captures in bycatch datasets. A global review shows four broad categories of mitigation used during longline hauling: physical barriers, measures that reduce the attractiveness of the haul area, deterrents, and operational approaches that are part of fishing. Of devices that operate as physical barriers to seabirds, bird exclusion devices, tori lines and towed buoys have been tested and proven effective in reducing seabird interactions with hauled longline gear. Discharging fish waste such that seabirds are not attracted to the hauling bay is another effective measure, and seabird abundance around vessels is reduced by retaining fish waste during hauling. While a number of deterrents and ad hoc or reactive approaches to reducing haul captures have been discussed in the literature (e.g. water sprays), these have generally not been empirically tested. Information collected by government fisheries observers on 73 bottom longline and 60 surface longline trips that have occurred since 1 October 2012 on New Zealand vessels < 34 m in overall length showed that most of these measures are in place here. -
Aerial Surveys
Seabird, marine mammal and surface-fish surveys of Tasman and Golden Bay, Nelson Part A: Aerial Surveys Prepared for Friends of Nelson Haven and Tasman Bay Incorporated and AWE New Zealand Pty. Ltd. August 2011 Authors/Contributors : Sean Handley Paul Sagar For any information regarding this report please contact: Sean Handley Marine Ecology and Aquaculture +64-3-548 1715 [email protected] National Institute of Water & Atmospheric Research Ltd 217 Akersten Street, Port Nelson PO Box 893 Nelson 7040 New Zealand Phone +64-3-548 1715 Fax +64-3-548 1716 NIWA Client Report No: NEL2011-018 Report date: August 2011 NIWA Project: AWE11401 © All rights reserved. This publication may not be reproduced or copied in any form without the permission of the copyright owner(s). Such permission is only to be give in accordance with the terms of the client’s contract with NIWA. This copyright extends to all forms of copying and any storage of material in any kind of information retrieval system. Whilst NIWA has used all reasonable endeavours to ensure that the information contained in this document is accurate, NIWA does not give any express or implied warranty as to the completeness of the information contained herein, or that it will be suitable for any purpose(s) other than those specifically contemplated during the Project or agreed by NIWA and the Client Contents 1 Executive summary.....................................................................................................5 2 Introduction .................................................................................................................7 -
Huttons Shearwater
The Hutton’s Shearwater Charitable Trust PO Box 58, Kaikoura 7340, New Zealand www.huttonsshearwater.org.nz Email: [email protected] Find us on Facebook! The Hutton’s Shearwater/Kaikōura Tītī The nationally endangered Hutton’s shearwater (Puffinus huttoni) is the only seabird globally to breed in an alpine environment, with the only two breeding colonies remaining in the Seaward Kaikōura Range in the South Island of New Zealand. Kaikōura is therefore literally their last place on earth. Identification The Hutton’s shearwater is a small black and white shearwater, 36-38 cm in length with a wingspan of about 75 cm. The upperparts are uniform brownish black. The dark brown of the cap extends below the eye merging into the white of the chin and throat. The dark hindneck extends down behind the cap to form a broad collar almost encircling the neck and upper breast. The rest of the underbody extending from the lower breast to the undertail coverts is white except for a small dark patch on the thigh and the sides of the undertail coverts. The underwing is off-white with broad brownish borders with extensive dusky grey armpits. Bill is long, slender, and dark grey. Iris brown. Leg is light to dark pink and mauve on the inside and pink and dark grey outside; feet pink with black webs. Māori History The Hutton’s shearwater/tītī was long known to Māori, providing a major sustainable source of protein to Ngāti Kuri, Tangata Whenua of the area. “Tītī” is the Māori name for a number of different shearwater species, particularly during the downy chick stage. -
Albatross and Giant-Petrel Distribution Across the World's Tuna And
The Third Joint Tuna RFMOs meeting; La Jolla, July 11-15, 2011 s e l l e c s a L B - s e s s o r t b l a g n i y l F ; F T A / n e r o G M - e n li g n o l n o s s o r t a b l a Albatross and giant-petrel distribution across the world’s tuna and swordfish fisheries R. Alderman1, D. Anderson2, J. Arata3, P. Catry4, R. Cuthbert5, L. Deppe6, G. Elliot7, R. Gales1, J. Gonzales Solis9, J.P. Granadeiro10, M. Hester11, N. Huin12, D. Hyrenbach13, K. Layton14, D. Nicholls15, K. Ozak16, S. Peterson17, R.A. Phillips18, F. Quintana19, G. R. Balogh20, C. Robertson21, G. Robertson14, P. Sagar22, F. Sato16, S. Shaffer23, C. Small5, J. Stahl24, R. Suryan25, P. Taylor26, D. Thompson22, K. Walker7, R. Wanless27, S. Waugh24, H. Weimerskirch28 Summary More than 90% of albatross and giant Albatrosses are vulnerable to bycatch in tuna and swordfish longline fisheries. petrel global distribution overlaps Remote tracking data provide a key tool to identifying priority areas for with the areas managed by the tuna seabird bycatch mitigation. This paper presents an updated analysis of the global distribution of albatrosses and giant-petrels using data from the Global commissions Procellariiform Tracking Database. Overall, 91% of global albatross and giant- petrel distribution during the breeding season and 92% of global albatross and giant-petrel distribution during the non-breeding season, overlaps with the areas Results emphasise the importance of managed by the tuna commissions. -
Herald Petrel New to the West Indies
EXTRALIMITAL RECORD Herald Petrel new to the West Indies Michael Gochfeld,Joanna Burger, Jorge Saliva, and Deborah Gochfeld (Pterodroma)are bestrepresented SinA southGROUP temperate THEGADFLY and subantarc-PETRELS tic waterswith a few speciesbreeding on tropicalislands in the Central Pacific, Atlantic, and Indian Oceans.In the West Indies,the only member of this genusis the Black-cappedPetrel (P hasitata), which breeds in the Greater Antilles and perhaps still in the Lesser Antilles. A dose relative,the endangeredBermuda (P..cahow) breeds in Bermuda. On July 12, 1986, while studyingthe breeding Laughing Gulls (Larus atri- cilia), Royal Terns,and SandwichTerns (Sterna maxima and S. sandvicensis)on Cayo Lobito, in the Culebra National Wildlife Refuge, about 40 kilometers eastof Fajardo,Puerto Rico, we flushed an all-dark petrel from a scrapeamong the nestingterns. As soon as the bird wheeled around we realized that it was a petrel, and not the familiar Sooty Shearwater(Puj•nus griseus),a species Figure 1. Dark-phasePterodroma landing among Laughing Gulls on Cayo Lobito. Culebra, which would itselfbe extremelyunusual PuertoRico. Note the ashygray undersurface of theprimary.feathers, ending in longnarrow at Culebra. Compared to a shearwater, "digital" extensionsthat are the pale areas of the inner websof theprimaries. The greater the petrelappeared to havea largerhead underwingcoverts are pale with a narrowdark tip that showsas thefaint wavybar at the base of theprimaries. The Iongishtail and shortishbill are apparent. and a longerand slightlywedge-shaped tail. It did not showthe conspicuouspale wing linings of the Sooty Shearwater (Fig. 1). The bird circled rapidly, first low over the water and then wheeling high overthe rocky islet,before return- ing to its scrapeamong the gulls and terns. -
Conservation Status of New Zealand Birds, 2008
Notornis, 2008, Vol. 55: 117-135 117 0029-4470 © The Ornithological Society of New Zealand, Inc. Conservation status of New Zealand birds, 2008 Colin M. Miskelly* Wellington Conservancy, Department of Conservation, P.O. Box 5086, Wellington 6145, New Zealand [email protected] JOHN E. DOWDING DM Consultants, P.O. Box 36274, Merivale, Christchurch 8146, New Zealand GRAEME P. ELLIOTT Research & Development Group, Department of Conservation, Private Bag 5, Nelson 7042, New Zealand RODNEY A. HITCHMOUGH RALPH G. POWLESLAND HUGH A. ROBERTSON Research & Development Group, Department of Conservation, P.O. Box 10420, Wellington 6143, New Zealand PAUL M. SAGAR National Institute of Water & Atmospheric Research, P.O. Box 8602, Christchurch 8440, New Zealand R. PAUL SCOFIELD Canterbury Museum, Rolleston Ave, Christchurch 8001, New Zealand GRAEME A. TAYLOR Research & Development Group, Department of Conservation, P.O. Box 10420, Wellington 6143, New Zealand Abstract An appraisal of the conservation status of the post-1800 New Zealand avifauna is presented. The list comprises 428 taxa in the following categories: ‘Extinct’ 20, ‘Threatened’ 77 (comprising 24 ‘Nationally Critical’, 15 ‘Nationally Endangered’, 38 ‘Nationally Vulnerable’), ‘At Risk’ 93 (comprising 18 ‘Declining’, 10 ‘Recovering’, 17 ‘Relict’, 48 ‘Naturally Uncommon’), ‘Not Threatened’ (native and resident) 36, ‘Coloniser’ 8, ‘Migrant’ 27, ‘Vagrant’ 130, and ‘Introduced and Naturalised’ 36. One species was assessed as ‘Data Deficient’. The list uses the New Zealand Threat Classification System, which provides greater resolution of naturally uncommon taxa typical of insular environments than the IUCN threat ranking system. New Zealand taxa are here ranked at subspecies level, and in some cases population level, when populations are judged to be potentially taxonomically distinct on the basis of genetic data or morphological observations. -
Conservation Action Plan Black-Capped Petrel
January 2012 Conservation Action Plan for the Black-capped Petrel (Pterodroma hasitata) Edited by James Goetz, Jessica Hardesty-Norris and Jennifer Wheeler Contact Information for Editors: James Goetz Cornell Lab of Ornithology Cornell University Ithaca, New York, USA, E-mail: [email protected] Jessica Hardesty-Norris American Bird Conservancy The Plains, Virginia, USA E-mail: [email protected] Jennifer Wheeler U.S. Fish and Wildlife Service Arlington, Virginia, USA E-mail: [email protected] Suggested Citation: Goetz, J.E., J. H. Norris, and J.A. Wheeler. 2011. Conservation Action Plan for the Black-capped Petrel (Pterodroma hasitata). International Black-capped Petrel Conservation Group http://www.fws.gov/birds/waterbirds/petrel Funding for the production of this document was provided by the U.S. Fish and Wildlife Service. Table Of Contents Introduction . 1 Status Assessment . 3 Taxonomy ........................................................... 3 Population Size And Distribution .......................................... 3 Physical Description And Natural History ................................... 4 Species Functions And Values ............................................. 5 Conservation And Legal Status ............................................ 6 Threats Assessment ..................................................... 6 Current Management Actions ............................................ 8 Accounts For Range States With Known Or Potential Breeding Populations . 9 Account For At-Sea (Foraging) Range ....................................