Söndagen den 3 juni 1951 - en minnesvärd och innehållsrik dag i historia

Av Jimmy Lindahl

Den allsvenska avslutningen 1951 är minnesvärd av flera anledningar. Bottenstriden var sällsynt dramatisk och Malmö FF:s 49 matcher långa svit utan förlust bröts.

Efter 21 omgångar av var det sedan länge klart att Malmö FF tagit hem sitt fjärde mästerskapstecken. Malmö FF var hela elva poäng före sensationslaget nykomlingarna Råå IF. I botten var det desto mer dramatiskt. Kalmar FF var redan avsågade på sista plats - men mellan åttonde och elfte platsen skilde endast två poäng inför den sista omgången.

sp v o f mål p målsk. Elfsborg 21 6 5 10 31-39 17 -8 GAIS 21 7 3 11 28-40 17 -12 Örebro 21 6 4 11 30-45 16 -15 AIK 21 5 5 11 26-37 15 -11

Elfsborg och Örebro mötte varandra, GAIS mötte på hemmaplan Jönköping, det senare laget låg på sjunde plats med 18 poäng precis före kvartetten ovan. AIK mötte seriesuveränen Malmö FF, som kunde avsluta sin andra säsong i rad utan förlust och spela sin 50:e allsvenska match i rad utan förlust. AIK ansågs på förhand dödsdömt.

På Råsunda inträffade dock det osannolika. Malmö FF spelade oinspirerat och skapade inte speciellt mycket. Ett ilsket och frenetiskt kämpande AIK tog efterhand över kommandot. Efter 28 minuter av den andra halvleken kom och Bror Pettersson inte riktigt överens om en lång boll från Jerker Hannerz. AIK:s center Eric Grübb såg och tog chansen, snabbt sprang han emellan de tvekande malmöspelarna och i öppen bur kunde Grübb med en försiktig knäböjning toffla bollen i nät. Liggande blev han vilt omklappad av kamraterna.

Malmö FF mobiliserade ökat sting i attackerna, men inte tillräckligt för att vålla kaos i AIK-leden. Trots att först Brick och sedan Pröjsarn Nilsson skadats höll AIK tätt. Närmast var det då Lennart Carlsson räddade Egon Jönssons skott på mållinjen i samband med en hörna.

Sensationen var ett faktum - det dödsdömda AIK hade besegrat de oövervinnliga malmöpågarna. Medan statsrådet Gunnar Danielson delade ut von Rosens-pokal och guldmedaljer till mästarna - Erik Nilsson, Sven Hjertsson, Egon Jönsson, Yngve Johansson (22), Ingvar Rydell, Carl-Erik Palmér (21), Arne Månsson (18), Arhur Jönsson (17), Åke Hansson (15), Helge Bengtsson och Ramon Filippini (12) - väntades med spänt intresse på slutrapporterna från Göteborg och Borås. Rapporterna anlände och de gav snabbt vid handen att AIK trots allt hade degraderats, den osannolika segern räckte inte. Nära var det dock - ett enda mål i ”rätt” riktning i Borås eller Solna hade räckt. Söndagen den 3 juni 1951 - en minnesvärd och innehållsrik dag i allsvenskans historia

GAIS gick i andra halvlek fram till säker seger med 5-0 över Jönköping och var i slutändan aldrig riktigt hotade. I Borås vann Örebro med 2-0 med påföljden att både Elfsborg och AIK hamnade på 17 poäng och minus 10 i målskillnad. Elfsborg hade gjort 31 mål, fyra fler än AIK:s 27. Elfsborg var kvar i allsvenskan och AIK i divison II.

Den andra halvleken på Ryavallen blev dramatisk. Örebro hade med sig en 1-0 ledning från den första halvleken efter Per-Olof Larssons mål i den 38:e minuten. 13 minuter in i andra halvlek får Elfsborg straff. I nervositeten sparkar dock Kurt ”Kocken” Söderström i marken när han slår straffen och den går mitt på ÖSK-målvakten Berndt Karlsson. Sju minuter senare gör P-O Larsson sitt andra mål för dagen, och Örebro är i princip säkra. Efter 86 minuter får Örebro den stora chansen, men i fint läge från 15 meter skjuter den tilltänkte hat trick mannen P-O Larsson mitt på Thure Nygren i Elfsborgsmålet. De 6.462 på läktarna andas ut. Tillfälligt? Ett rykte om 2-0 på Råsunda hinner spridas på Ryavallen innan det står klart att Elfsborg undvikit degradering.

AIK var efter 27 raka säsonger i allsvenskan för första gången degraderade till division II.

Nedan presenteras de historiska laguppställningarna från AIK:s segermatch över Malmö FF på Råsunda Fotbollsstadion den 3:e juni 1951.

AIK-Malmö FF 1-0 (0-0), publik: 16.829 AIK: Bengt Kjell, Lennart Carlsson, Lennart Askinger, Olle Klasson, Börje Leander (k), Elof Melin, Bernt Brick, Jerker Hannerz, Eric Grübb, Åke Fransson, Gösta Nilsson. Malmö FF: Bror Pettersson, Sune Sandbring, Erik Nilsson (k), Åke Hansson, Sven Hjertsson, Arthur Jönsson, Egon Jönsson, Carl-Erik Palmér, Ingvar Rydell, Yngve Johansson, Ramon Filippini. Domare: Erik Fast Norrköping. Mål; 1-0 Erik Grübb 74 min.

Övriga matcher; Degerfors-Helsingborg 1-0 (0-0), Elfsborg-Örebro 0-2 (0-1), GAIS- Jönköping 5-0 (0-0), Norrköping-Kalmar FF 7-1 (1-1) och Råå-Djurgården 2-0 (0-0).

Slutställning i allsvenskan 1950-1951 sp v o f mål p målsk. Malmö FF 22 16 5 1 52-22 37 +30 Råå 22 12 4 6 44-27 28 +17 Degerfors 22 10 7 5 34-23 27 +11 Helsingborg 22 11 3 8 43-29 25 +14 Norrköping 22 11 3 8 38-29 25 +9 Djurgården 22 9 5 8 42-37 23 +5 GAIS 22 8 3 11 33-40 19 -7 Örebro 22 7 4 11 32-45 18 -13 Jönköping 22 7 4 11 37-54 18 -17 Elfsborg 22 6 5 11 31-41 17 -10 AIK 22 6 5 11 27-37 17 -10 Kalmar FF 22 2 6 14 25-54 10 -29 Söndagen den 3 juni 1951 - en minnesvärd och innehållsrik dag i allsvenskans historia

AIK var en sällsynt svår nöt för Malmö FF att knäcka vid den här tiden. Det senaste lag som vunnit över Malmö FF inför den långa förslustfria sviten var AIK och när Malmö FF:s svit på 23 raka segermatcher bröts i maj 1950 var det också AIK som satte stopp. Fyra av AIK:s spelare som var med och vann i juni 1951 hade erfarenhet sedan tidigare att besegra Malmö FF; Lennart Carlsson, Olle Klasson, Börje Leander och Gösta Nilsson. De fyra var också med och spelade oavgjort i maj 1950.

Sven Hjertsson, Erik Nilsson, Egon Jönsson och Ingvar Rydell var kvar i Malmö FF från laget som förlorade mot AIK i maj 1949.

Laguppställningar 1 maj 1949, AIK-Malmö FF 3-0 (2-0), publik: 31.576 AIK: Gustav Sjöberg, Harry Nilsson, Lennart Carlsson, Olle Klasson, Börje Leander, Sune Andersson, Gösta Nilsson, Henry Edholt, Ivan Bodin, och Bertil Bäckvall. Malmö FF: Helge Bengtsson, Sven Hjertsson, Erik Nilsson, , Sture Mårtensson, Ingvar Gärd, Egon Jönsson, Börje Tapper, Ingvar Rydell, Walfrid Ek och . Domare: Stig Classon, Uppsala Målen; 1-0 Henry Carlsson 28 min, 2-0 Sune Andersson 29 min frispark och 3-0 Henry Edholt 61 min.

14 maj 1950, AIK-Malmö FF 3-3 (3-1), publik: 38.398 AIK: Gustav Sjöberg, Lennart Carlsson, Börje Leander, Ivan Bodin, Sune Andersson, Olle Klasson, Bertil Bäckvall, Rune Carlsson, Bror Mellberg, Åke Fransson och Gösta Nilsson. Malmö FF: Helge Bengtsson, Arne Månsson, Sven Hjertsson, Sune Sandbring, Kjell Rosén, Ingvar Gärd, Egon Jönsson, Börje Tapper, Ingvar Rydell, Carl-Erik Palmér och Stellan Nilsson. Domare: John E. Andersson Göteborg Målen; 1-0 Åke Fransson 1 min, 1-1 Börje Tapper 10 min, 2-1 Åke Fransson 21 min, 3-1 Bror Mellberg 31 min, 3-2 Ingvar Rydell 57 min och 3-3 Carl-Erik Palmér 74 min.

Under den förlustfria perioden på 49 matcher mellan 1949-05-06 och 1951-06-01 vann Malmö FF 41 matcher och spelade oavgjort i 8, målskillnad 165-46. Under perioden 1949-05-15 - - 1950-05-07 med 23 raka segermatcher var målskillnaden 95-15. Källa: Idrottsbladet/DN

[Malmö FF:s hela matchsvit på 49 matcher utan förlust] SFS © SFS 1998