V.V. De Meern - weekeinde 26 / 27 september 2015

Van de redactie Na drie competitiewedstrijden is het duidelijk dat Een succesvol weekend voor de senioren voor de toch hogere kwaliteiten selectieteams van De Meern. Zondag 1 won heel worden gevraagd dan in de 1e klasse. Zondag 1 moeizaam van Leonidas. De tegenstander kwam in heeft z’n draai nog niet echt gevonden en hopelijk de tweede helft zelfs op een 1-2 voorsprong. Vlak gaat het in de uitwedstrijd tegen de nummer 2 voor tijd wist Zondag 1 met enig geluk de RKAVV uit Leidschendam een stuk beter. De wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. De wedstrijd wordt zondag gespeeld op het kunstgras doelpunten werden gemaakt door Achmed van sportpark Kastelenring en begint om 14.30 Ahahaoui, Eddy Vorm en Joris van Rooijen. uur.

Zaterdag 1 is na drie wedstrijden de ongeslagen Zaterdag 1 doet het boven verwachting goed. De koploper. Thuis werd met de nodige moeite DHSC mannen van Robert Roest hebben de volle 9 met 2-0 verslagen. Zondag 2 is ook koploper punten uit 3 wedstrijden en zijn daarmee de geworden door een 5-0 overwinning op de reserves koploper in de 2e klasse B. Dit weekend reist men van Nieuw Utrecht. Zaterdag 2 pakte in een af naar V.V. Scherpenzeel. spectaculaire wedstrijd de volle 3 punten tegen koploper Huizen. Vooral de goal van Tim Bogaards De A1 ontvangt de Koninklijke HFC. De B1 speelt was wonderschoon. Hij schoot de bal vanaf de thuis tegen het onderaan staande Emplina uit Den middenlijn in de bovenhoek. Bosch. De C1 staat na 3 wedstrijden onderaan. Misschien lukt het wel in de uitwedstrijd tegen Bij de jeugd ging het dit weekend een stuk minder Laakkwartier. De D1 staat keurig op de 2 plaats en voorspoedig. Onze A1 kon niet voor een stunt ontvangt de D1 van DOVO uit Veenendaal. zorgen tegen de Graafschap. Op de velden van SV Wij rekenen weer op een mooi voetbalweekend en Babberich werd met 3-0 verloren. Ook de B1 ging wensen alle teams van V.V. De Meern veel succes. met 3-0 ten onder in de uitwedstrijd bij Zeeburgia. En de C1 is nog altijd puntenloos na een nederlaag Redactie: [email protected] van de Spartaan. Alleen de D1 wist te winnen. Het werd uit bij JSV 2-5.

Jeugd afdeling

Programma Na een goede warming up ging de A1 prima van 14:30 De Meern A1 - Kon. HFC A1 start tegen de nog ongeslagen koploper uit de 2e

12:15 De Meern B1 - Emplina B1 divisie A. In de eerste twintig minuten was de

12:00 Laakkwart. C1 - De Meern C1 wedstrijd geheel in evenwicht en had De

10:20 De Meern D1 - DOVO D1 Graafschap geen vat op het spel van De Meern. In

deze fase verzuimde de A1 eigenlijk om een 2 – 0 Stand A1 (2e divisie A) voorsprong te nemen. Tot twee keer toe stonden spelers van De Meern oog in oog met de keeper 1. De Graafschap A1 3 9 +11 van De Graafschap. Eerst was het Stan die in de 5e 2. Hollandia A1 3 7 +7 minuut gestuit werd door de doelman en in de 3. A1 3 6 +1 20e minuut ging een schot van Justin M rakelings 4. Elinkwijk A1 3 6 +1 naast. Na deze kansen voor De Meern besloot de 5. De Meern A1 3 4 +1 coach van De Graafschap om het systeem 6. Houten A1 3 4 0 enigszins aan te passen (ging naar 4-4-2) om 7. Volendam (rkav) A1 3 3 0 zodoende meer grip te krijgen op het middenveld. 8. FC Emmen A1 3 3 -5 Langzamerhand nam De Graafschap het initiatief 9. Argon A1 3 2 -1 over en dat resulteerde in de 30e minuut in een 10. Kon. HFC A1 3 2 -2 levensgrote kans voor de thuisploeg. Gelukkig 11. Roda’46 A1 3 1 -6 kon laatste man Trevor, met gevaar voor eigen 12. Legmeervogels A1 3 1 -7 leven, de bal nog net voor de doellijn weg werken.

A1 strijdend ten onder tegen “Superboeren” Kort na dit moment een eerste tegenvaller voor de ploeg van trainer Patrick Dik toen linksback De A1 is er zaterdag jl. helaas niet in geslaagd om Wessel met een enkelblessure moest uitvallen. in de uitwedstrijd tegen De Graafschap A1 (BVO) Pjotr was zijn vervanger en centrumverdediger een of meerdere punten mee naar huis te nemen. Justin V ging linksback spelen. Door deze Na een gelijkwaardig begin viel er uiteindelijk omzetting was even de , doorgaans goede, niet veel af te dingen op de 3-0 overwinning van organisatie weg in de verdediging van De Meern. de Achterhoekers. De Graafschap wist hier vlak voor rust optimaal van te profiteren. Na een goede aanval door het Na een enigszins vertraagde busreis (chauffeur centrum kon de fysiek sterke spits alsnog de 1-0 had verkeerde postcode in navigatie gezet) kwam maken. En zo ging de A1 voor het eerst dit de A1 toch nog op tijd aan op het complex van SV seizoen met een achterstand de kleedkamer in. Babberich. Bij gebrek aan ruimte speelt De Graafschap A1 haar thuiswedstijden niet op De Met een onveranderde ploeg en voldoende geloof Vijverberg maar op het fantastisch gelegen in een goede afloop ging de A1 van start voor de hoofdveld (met echt gras) van deze tweede helft. Kort na de hervatting een amateurvereniging. De Graafschap A1 bestaat dit opmerkelijk moment dat wellicht invloed had seizoen nagenoeg in z’n geheel uit tweedejaars A kunnen hebben op het verdere verloop van de spelers die maar een doelstelling hebben: partij. Linksbuiten Justin M werd, nadat hij twee promotie naar de 1e divisie! man had gepasseerd, zwaar onreglementair ten val gebracht door een verdediger van De Graafschap. Deze back trok Justin van achteren met twee armen om zijn hoofd/hals tegen het veld. De niet sterk fluitende scheidsrechter besloot, tegen alle verwachtingen in, deze spelers slechts met geel te bestraffen en De Graafschap kon de wedstrijd normaal met 11 spelers vervolgen. Wie weet hoe de wedstrijd zou zijn verlopen als deze speler wel met een, terechte rode kaart, was weggestuurd? Na dit incident werd De Graafschap steeds sterker.

V.V. De Meern - 3 - WedstrijdKrant Jeugd afdeling (vervolg)

De Meern kon het vertoonde spel uit de eerste Vandaag wacht om 14:30 uur de confrontatie met helft geen gevolg meer geven. In het laatste deel Kon. HFC A1 uit Haarlem. van de wedstrijd werden de verschillen tussen een BVO en een amateurvereniging toch wel goed duidelijk. Het voordeel van meer trainingsuren (5 tot 7 trainingen per week) en het beschikbaar hebben van een brede selectie maken dan toch echt het verschil. Ondanks een prima inzet en wedstrijdinstelling kon De Meern niet voorkomen dat De Graafschap alsnog kon uitlopen naar een, uiteindelijk toch terechte, 3-0 overwinning. Op basis van de wedstrijden van de afgelopen weken lijkt De Graafschap echt titelkandidaat nummer Opstelling: één in de 2e divisie A. Ho Chun Ko, Niels vd Hoogen (59e: Stephan Kooy) Trevor Mulders, Justin de Vos, Wessel Na een zeer pittige seizoenopening tegen een Rietveld (32e: Pjotr van Bekkum), Giovanni aantal beoogde titelkandidaten (o.a. Hollandia en Nicolaas Remco de Smit, Anis Ziani, Stan de De Graafschap) heeft de A1 nu vier punten en Groot, (59e: Chaouki Sayekh), Redouane Ouarghi staat op een keurige 5e plaats in de 2e Divisie A. en Justin Mouhmy (75e: Soufiane Zaghdoud). De komende weken zal blijken welke waarde er gehecht kan worden aan deze eerste resultaten als Ted Mulders er wedstrijden gespeeld zullen worden tegen een aantal andere ploegen uit de middenmoot.

Jeugd afdeling (vervolg)

Stand C1 (2e divisie B) Uiteindelijk aan het eind van de tweede helft, 1. Spartaan’20 C1 3 9 +8 konden we Elian vrij spelen op het middenveld,

8. Vriendenschaar C1 3 3 -3 voeten, hierdoor stond de verdediging niet goed

9. Alexandria’66 C1 2 1 -1 en konden ze ons uitspelen, dat was de 2-3.

10. De Meern C1 3 0 -4 Daarna ging het een tijdje goed. Daarna werd er

11. RKDVC C1 3 0 -9 een bal in de zestien gespeeld, ze schoten hem in

12. Laakkwart. C1 2 -3 -15 de linker hoek. 2-4. Toen hadden we het besef dat

we echt achter stonden, we deden er alles aan om De Meern C1 – Spartaan’20 C1 nog te winnen. We gingen een op een achterin, met Lorenzo in de spits erbij. We waren goed in De wedstrijd begon niet heel goed. Met een de aanval bezig, Chaim maakte een actie en voorzet dekten we niet goed onze mensen en maakte een assist op Lorenzo. Het werd 3-4. We konden ze hem erin koppen. 0-1 stonden we hebben tot de laatste minuut geprobeerd te achter. Daarna stonden we goed, ze kregen geen scoren, maar is niet gelukt. 3-4 is ook de kansen meer. We zetten goed druk. De keeper eindstand gebleven. stond onderdruk. We pakten de bal af, en speelden ze uit in de zestien. Het werd 1-1.

V.V. De Meern - 5 - WedstrijdKrant Jeugd afdeling (vervolg)

Stand MB1 (1e klasse D) gelukkig weer, maar wederom kreeg een speelster 1. DESTO MB1 2 6 +10 van FC Driebergen tweemaal kans om een

2. Goy ’t MB1 2 6 +8 voorsprong af te dwingen. De eerste keer behoede

3. FC Driebergen MB1 2 4 +4 Britt M. de kans, door de bal van de doellijn weg

4. CSW MB1 2 4 +2 te werken en vervolgens bracht Nienke redding.

5. Focus 07 MB1 2 3 +1 Daarna kreeg onze MB1 de overhand en duurde

6. Jonathan MB1 2 3 -3 het niet lang of de 1-0 viel door een mooie, hoge

7. De Meern MB1 2 2 0 bal van Dominique. Ook de 2-0 werd door

8. VVIJ MB2 2 0 -5 Dominique gemaakt, nu nadat zij een prachtige

9. Saestum MB1 2 0 -8 voorzet van Britt vD kreeg. Met een 2-0

10. Schalkwijk MB1 2 0 -9 voorsprong werd de rust ingegaan.

Na rust zakte de meiden in en werd er niet meer MB1 laat twee punten liggen zo alert gespeeld als de eerste helft. Hierdoor kwam de tegenstander meer op onze helft te Zaterdag 19 september werd de tweede spelen, maar dit resulteerde nog niet in competitiewedstrijd van de MB1 gespeeld en wel tegendoelpunten doordat Nienke een paar goede tegen FC Driebergen MB1. De weergoden waren acties had al dan niet in samenspel met onze met ons, dus na het bekend maken van de verdediging. Helaas ging de vermoeidheid opstelling gingen de meiden naar het panaveldje toeslaan en werd er niet meer goed op positie voor de warming-up. Iets later dan gepland werd gevoetbald. Hierdoor kreeg de tegenstander meer er afgetrapt op veld 5. De meiden hadden er goed grip op de wedstrijd en kregen ze de kans om de pas in en de eerste kans was dan ook voor De tweemaal te scoren; 2-2. Vlag voor het eindsignaal Meern. Sem kon een afstandsschot plaatsen, maar kreeg De Meern nog de kans om de overwinning de bal belande in de keeper haar handen. Na 10 te pakken. Myrthe gaf een goede voorzet aan minuten te hebben gespeeld zakte het ritme en de Sanne, die net een stap te kort kwam. Er werd nog gedrevenheid van de meiden van De Meern wat in wel een corner verdiend, maar deze bracht niet waardoor de spits van de tegenstander tweemaal het gewenste resultaat waardoor de MB1 helaas kans zag om door de verdediging heen te breken. twee punten heeft laten liggen. Gelukkig waren de reflexen van Nienke goed aanwezig, dus de doelpogingen leverde geen Saskia Kinnegin-van Tessel gevaar op. De meiden van De Meern herpakte zich

MD1 strijdt om Nederlands kampioenschap Voorlopig staan ze eerste met 17 doelpunten voor Na een vroege start van het seizoen in verband en nul tegen.1 ding is zeker onder bezielende met het districtskampioenschapstoernooi (waarbij leiding van Wendy en Annika gaat dit team een ze na penalty’s verloren in de finale), zijn de heel eind komen. Zo zijn het niet alleen de meiden als vice-kampioen toch geplaatst in het jongens teams die goed presteren bij VV De eindtoernooi voor het Nederlands kampioenschap Meern de meiden doen ook hun best. op 4 juni 2016.

Ook zijn ze als team zeer verdienstelijk bezig in de hoofdklasse, waarbij de eerste wedstrijd werd gewonnen van JVC uit Julianadorp met 14-0! Voor de tweede wedstrijd verwachtten we ook wel wat meer weerstand maar toch werd er met 3-0 gewonnen van Buitenboys in Almere waarbij de inzet van alle meiden echt fantastisch was.

V.V. De Meern - 7 - WedstrijdKrant Zaterdag afdeling

Programma 1-0 binnenschiet. De Meern heeft daarna een 14:30 De Meern 1 - De Vecht 1 sterke periode. Tom Gentenaar dribbelt in de 19e

11:55 De Meern 2 - Odysseus 91 2 minuut het strafschopgebied in maar ziet zijn

12:20 NiTA 2 - De Meern 3 schot op het laatste moment nog geblokt. In de

13:00 DOVO 3 - De Meern 4 25e minuut mag De Meern een penalty nemen na

14:30 DHSC 3 - De Meern 5 (be) een overtreding op Jesper binnen het

12:00 OSM 75 3 - De Meern 6 (be) strafschopgebied. Kai de Bruin schiet de penalty

12:35 De Meern 7 - OSM 75 7 (be) slecht in en Marco Schreyer stopt de bal. Even

13:55 De Meern 8 - DHSC 10 (be) later de eerste goede aanval van DHSC als Wesley

Suister op rechts kan doorgaan. Taner Memili Programma zaterdag 1 poule staat een doelpunt in de weg. Vlak voor rust krijgt de aanval van De Meern nog twee goede 14:00 De Bilt 1 - Valleivogels 1 mogelijkheden. Eerst ziet Kai zijn schot gestopt 14:00 DHSC 1 - Renswoude 1 door Marco Schreyer en even later gaat een prima 14:30 Scherpenzeel 1 - De Meern 1 voorzet van Danny Berkouwer net voorlangs. De 14:30 Nieuwland 1 - De Vecht 1 bal komt daarna terug in het strafschopgebied en 14:30 FC Aalsmeer 1 - Benschop 1 in een enorme scrimmage voor het doel wil de bal 14:30 Zevenhoven 1 - TOV 1 er toch niet in. Daarna krijgt DHSC nog een vrije 15:00 Delta Sports 1 - Almere 1 trap op een gevaarlijke plek net buiten het

Stand zaterdag 1 (2e klasse B) strafschopgebied maar de bal wordt naast geschoten. 1. De Meern 1 3 9 +7

14. Zevenhoven 1 2 0 -6

© TJ Sport Foto’s (bron: Facebook) De Meern – DHSC 2 – 0 (1 – 0) Beide teams kampen met geblesseerden en De tweede helft start voor De Meern erg rommelig afwezigen. Robert Roest moet het dit weekend en DHSC neemt het initiatief volledig over. Bij stellen zonder Jerryl Smeenk, Jorrit Tromp, een vrije trap komt de bal via de muur bij de Sander van der Woude, Codi Meilink en Jesse volledig vrijstaande Wesley Suister maar Taner Verheul. Max Versteeg is op de terugweg van zijn weet met een uitstekende redding een doelpunt te blessure en zit op de bank. Ten opzichte van de voorkomen. Daarna schiet DHSC speler Sabee op wedstrijd tegen Nieuwland is het team op 2 5 meter de beste kans van de wedstrijd plaatsen gewijzigd. Omdat Jerryl ontbreekt mag huizenhoog over. De Meern wankelt en Taner Jesper Capiteijns als spits in de basis starten en moet ook nog een fraai afstandsschot uit de Taner Memili staat weer op het doel. In het begin bovenhoek tikken. Net als je denkt die van de wedstrijd is het nog een beetje aftasten, gelijkmaker gaat een keer vallen slaat De Meern maar in de 13e minuut wordt de wedstrijd een kwartier voor tijd alsnog toe. Bij een counter opengebroken door een dieptepass op Jesper wordt Tom Gentenaar in het strafschopgebied in Capiteijns die oog in oog met doelman Marco de rug gelopen en de bal gaat weer op de stip. Schreyer beheerst in de rechterbenedenhoek de

V.V. De Meern - 9 - WedstrijdKrant Zaterdag afdeling (vervolg)

Nick van de Horst schiet de strafschop De wedstrijd van vandaag onberispelijk binnen en daarmee is de wedstrijd De uitwedstrijd tegen V.V. Scherpenzeel begint gespeeld. DHSC claimt daarna nog een penalty om 14.30 uur op het sportpark De Bree-Oost aan maar deze wordt niet gehonoreerd door de de Eikenlaan in Scherpenzeel. Het team van V.V. scheidsrechter. Dit geeft nogal wat frustratie bij Scherpenzeel promoveerde dit seizoen naar de 2e Danny Lijffijt die zijn tweede gele kaart krijgt. klasse. Tot nu toe sprokkelde men 4 punten bij Gedurende de gehele wedstrijd deelt elkaar. We gaan als de koploper naar scheidsrechter Vriesenga 8 gele kaarten uit aan Scherpenzeel en hopen de 3 punten natuurlijk DHSC en 2 aan De Meern. Door deze 2-0 winst is weer mee terug te nemen naar De Meern. Dan Zaterdag 1 de trotse koploper in de 2e klasse B. moet het spel wel wat beter worden dan afgelopen zaterdag tegen DHSC. Opstelling: Taner Memili , Danny Berkouwer, Sjors Smeulders, Roel van Wiggen, Saul de Vegt, Veel succes mannen! Thomas Siepman, Brian Kuus, Tom Gentenaar, Kai de Bruin, Jesper Capiteijns en Nick v.d. Lex van der Woude Horst.

Zondag afdeling

Programma Stand zondag 1 (Hoofdklasse A) 14:00 RKAVV - De Meern 1 1. Westlandia 3 9 +5

14:30 RKAVV -De Meern

Zonder geluk vaart niemand wel Dion is veel sneller dan linksback Virgillio Sergio Dit oude spreekwoord wordt nog steeds en heeft tijd genoeg om de mee opgekomen en bewaarheid en afgelopen weekend zeker van helemaal vrijstaande Achmed Ahahaoui op maat toepassing voor Zondag 1. te bedienen. Achmed weet wel raad met deze vrijheid en schuift de bal beheerst achter doelman Het begin van de wedstrijd kon voor De Meern Sergio Kirenko Paneo; 1-0. niet beter beginnen en was voor Leonidas desastreus. Al in de tweede minuut is het raak. Voorwaar, een beter begin is bijna niet te Met een pass van Redouan El Yakoubi wordt Dion bedenken. De Meern is dan ook in de eerste tien Gerritsen de diepte ingestuurd. minuten oppermachtig en wanneer het vizier van Gökhan Yasar op scherp had gestaan was in de 10e minuut de voorsprong al uitgebreid tot 2-0.

V.V. De Meern - 11 - WedstrijdKrant Zondag afdeling (vervolg)

Het gebeurt hem niet vaak, maar deze eigenlijk Ook in de tweede helft krijgt De Meern het niet niet te missen kans wordt deze keer niet benut!! voor elkaar zich te herstellen van de zwakke En dan permitteert De Meern zich een lange fase eerste helft en men verzaakt eigenlijk in alle waarin het sloom acteert en doet alsof al het kruit geledingen. Een foutieve pass van Irak en de voor de middag reeds verschoten is. daaraan gekoppelde overtreding van André Nell is Waarschijnlijk is De Meern niet onder de indruk aanleiding tot een penalty. Ilias Chouaibi maakt van de tegenpartij en denken de meesten dat het geen fout, laat André kansloos: de 1-1 is geboren. wel goed gaat komen. Echter, Leonidas richt zich Leonidas ruikt zijn kansen en De Meern zoekt op, ontdekt dat De Meern na het sprankelende hulpeloos naar het betere voetbal. De linies zijn begin goed te bestrijden valt en laat dit zien door “los zand” en er komt maar geen lijn in. Wat het een vlammend schot van Ilias Chouaibi. Gelukkig Meernse publiek al aan zag komen wordt ook nog is André Nell zo’n beetje de enige die nog goed eens bewaarheid. Het collectieve gepruts wordt wakker is en hij weet dit schot stijlvol te keren. afgestraft door één van de weinige kansen welke Leonidas weet te creëren. Illustratief is de Nog maar één keer, en dat is natuurlijk veel en vaststelling dat De Meern al in de 35e minuut het veel te weinig, weet De Meern gebruik te maken eerste schot, notabene een rolletje, tussen de van de zwakke verdedigende linkerkant van palen krijgt waardoor keeper Sergio Kirenko Leonidas. Deze aanval wordt ingeleid door Irak Panea (mooie naam trouwens) ook nog het idee Assad, landt bij Dion die zijn directe tegenstander heeft dat hij mee moet doen. er weer eens dik uitloopt. Echter, deze keer wordt de wederom vrijstaande Achmed over het hoofd Rob Zomer past in de 79e minuut zijn laatste gezien en kiest Dion voor de in de dekking wissel toe. Gökhan Yasar wordt eruit gehaald en staande Gökhan waardoor de aanval gemakkelijk de jonge Kesly den Haag is als linksbuiten zijn afgeslagen kan worden. vervanger waardoor Eddy Vorm de spitspositie op zich neemt. En het is notabene diezelfde Eddy die voor de ommekeer zorgt, niet dat er plotseling geweldig gevoetbald wordt, maar de aanleiding is een overtreding op de rand van de zestien. Zijn streep is zo ongelooflijk hard, dat de keeper niet eens kan reageren en uit het niets is het dan toch weer gelijk; 2-2. En het wordt nog doller, want het is wederom Eddy die de mee naar voren geschoven aanvoerder Joris van Rooijen binnen het strafschopgebied bereikt. In vrije positie weet hij wel raad met dit buitenkansje en tegen alle verwachtingen in haalt De Meern ook nog de overwinning in huis; 3-2. De van oor tot oor Leonidas krijgt van De Meern alle ruimte om te breeduit lachende Joris kan zijn geluk niet op. De laten zien wat combinatievoetbal inhoudt, maar is druiven waren voor Leonidas wel erg zuur. niet bij machte om uitgespeelde kansen te creëren. Alleen door die tekortkoming kan De Zeker vanwege het vertoonde spel is de Meern met een 1-0 voorsprong naar de overwinning onverdiend, maar zoals al eerder kleedkamer en kan hopelijk de rust gebruikt aangegeven “Zonder geluk vaart niemand wel” en worden om orde op zaken te stellen. dat geluk viel vanmiddag De Meern ten deel!!!

Rob Zomer moet in de rust maar liefst twee De Meern: André Nell, Erwin van der Klis, Irak gedwongen wissels toepassen. Zowel Sven van Asad, Joris van Rooijen, Sven van Doorn (45. Tom Doorn als Bobby Verweij blijven geblesseerd van der Linden), Redouan El Yakoubi, Achmed achter in de kleedkamer en resp. Tom van der Ahahaoui, Bob Verweij (45. Sjoerd Vlasman), Linden en Sjoerd Vlasman zijn hun vervangers. Dion Gerritsen, Gökhan Yasar (79. Kesley den Haag), en Eddy Vorm.

V.V. De Meern - 13 - WedstrijdKrant Spelregel van de Week

Vuurwerk Een kampioenschap of promotie zal dus op een Het is verboden voor, tijdens en na een wedstrijd andere manier gevierd moeten worden. vuurwerk af te steken (zowel volgens de KNVB reglementen als bij wet). De thuisspelende André Bakker vereniging dient dit indien nodig aan supporters kenbaar te maken. Vuurwerk kan uiteraard gevaar PS. De spelregel van de week is na te lezen op de opleveren voor spelers en publiek, brand website onder Clubinfo > Scheidsrechters > veroorzaken en is ook uitermate schadelijk voor Spelregel van de week. kunstgras.

Column

Voorbereidingen moest worden. Zelf iets bedenken was er niet bij. Als je je goed voorbereidt op de les die je gaat Zo konden we onze gitaar maar beter thuislaten geven, is de eerste slag gewonnen, leerden we op want dat was voor de muziekdocent maar een de Pedagogische Academie. Als ik twee jaar ouder hinderlijke sta-in-de-weg. was geweest, had ik hetzelfde geleerd op de Ik heb drie jaar in een lastig keurslijf braaf mijn Kweekschool. Ik zal het uitleggen: werk gedaan. Als je vroeger schoolmeester wilde worden, ging Waar je niet aan toe kwam, was: improviseren. je naar de Kweekschool. Die school duurde drie Dat was iets wat ik mezelf moest gaan aanleren jaar en na het behalen van het diploma mocht je toen ik aan mijn eerste baantje begon. Ik had op voor de klas. In de avonduren kon je daarna nog de Academie altijd geleerd de les thuis voor te een jaar leren voor de hoofdakte. Daarmee mocht bereiden om het vervolgens voor de klas af te je eveneens directeur worden. Meester Smit was draaien. (Er zat een docent achter in de klas en zo’n directeur. die beoordeelde of je gedaan had wat er op je Vier dagen stond hij voor de klas en op de vijfde blaadje stond.) dag deed hij zijn directeurdingen. Ik ken hem van Ik vond er eerlijk gezegd geen reet aan. Zeker niet klas 6. Ik herinner me niets meer uit die tijd, toen hij na een prachtige vertelling tegen me zei behalve dat hij Agio sigaren rookte en ons dat ik iets te plat praatte. Improviseren, de klas tekenles gaf, wat eruit bestond dat je een blaadje aankijken en dan zien wat de behoefte was van de uit een map mocht uitzoeken en dat mooi kon jongens en meiden. Dat had ik nooit geleerd. natekenen. Meester Smit rookte zijn sigaar en gaf En juist dat wilde ik onder de knie krijgen. je een 6 of een 7 al naar gelang de tekening leek Het maakte van mij een warrige schoolmeester. op het voorbeeld uit de map. Voor de buitenstaander zeker. Maar ik had er lol Hij was van de Kweekschool. Ik niet. Ik deed de in. Elke dag was een avontuurtje. Soms wist ik net Pedagogische Academie en werd ook met student zo min als de leerlingen wat er eigenlijk op het aangesproken. En met die Academie is de hele programma stond. En in plaats van de lastige ellende begonnen. Er werd niet meer gekweekt, vervoegingen te maken, stonden we op het maar academisch geschoold. trainingsveld bij fc Utrecht te kijken. Of we Er werden regels vastgesteld waaraan een goede genoten boven in Holiday-Inn van het prachtige onderwijzer moest voldoen. Zo moest hij uitzicht over de stad. bijvoorbeeld in ons geval netjes naar school gaan. Ik moet denken aan de lessen op de Academie. Studenten met spijkerbroeken en t-shirts werden Als je je goed voorbereidt, heb je de eerste slag onverwijld naar huis gestuurd om zich om te gewonnen. Dat zal zeker waar zijn, maar er is iets kleden. Iedereen had dezelfde soort kleding aan. dat veel belangrijker is: de laatste slag. Muziek bestond uit het blazen op een blokfluit en De beslissende. het uit het hoofd leren van het do-re-mi verhaal. Na 40 jaar is die slag geleverd. Ik heb ontzettend En dat allemaal in vooropgezette schema’s. Want veel lol gehad. het was vooraf al duidelijk wat je allemaal geleerd Cees Verweij