Southern Giant Petrels Macronectes Giganteus Starve to Death While on the Antarctic Continent
Total Page:16
File Type:pdf, Size:1020Kb
Load more
Recommended publications
-
Turret Point ANTARCTIC TREATY Turret Point Visitor Site Guide 62˚05’S, 57˚55’W - Eastern End of King George Island
Turret Point ANTARCTIC TREATY Turret Point visitor site guide 62˚05’S, 57˚55’W - Eastern end of King George Island Key features King George Is. Ferraz - Southern Giant Petrels Station TURRET POINT Admiralty Bay Elephant Is. Maxwell Bay Penguin Island - Blue-eyed Shags Marsh/frei Stations Great Wall Station Bellingshausen Station Arctowski Station - Chinstrap and Adélie Penguins Artigas Station Jubany Station King Sejong Station Potter Cove - Southern Elephant Seals Aitcho Islands Nelson Is. Robert Is. - Glacial Outwash Plain Mitchell Cove Greenwich Is. Robert Point Fort Point Half Moon Is. Yankee Harbour Livingston Is. Description Hannah Point Bransfield Strait TOPOGRAPHY Turret Point is markedSnow by Is. conspicuous rock stacks that form the eastern limit of King George Bay west of Three Sisters Point. There is a cobbleTelefon beach on the southern coast and melt pools inland. The beach gently slopes to an extensive, heavilyBay crevassedPendulum glacier. Cove Gourdin Is. Deception Is. Baily Head FAUNA Confirmed breeders: Adélie Vapenguinspour Col (Pygoscelis adeliae), chinstrap penguins (Pygoscelis antarctica), Cape Whaler's Bay Dubouzet southern giant petrels (Macronectes giganteus), kelp gulls (Larus dominicanus), blue-eyed shagsB. O'higgins Station (Phalacrocorax atriceps), and Antarctic terns (Sterna vittata). Suspected breeders:Astrolabe Skuas (Catharacta, sppCape.) Hope and snowy sheathbills (Chionis alba). Regularly wallow and haul out: southern Island elephant seals (Mirounga Legoupil Bay leonina), Weddell seals (Leptonychotes weddellii) and Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella). a insul FLORA Swards of moss species, the lichens Xanthoria spp., Caloplaca spp. and other crustose lichens. Pen inity Northwest (Nw) Tr Subarea Bone Bay Visitor Impact Tower Is. KNOWN IMPACTS None. Trinity Is. -
Management Plan for Antarctic Specially Protected Area No
Measure 2 (2005) Annex E Management Plan for Antarctic Specially Protected Area No. 120 POINTE-GÉOLOGIE ARCHIPELAGO, TERRE ADÉLIE Jean Rostand, Le Mauguen (former Alexis Carrel), Lamarck and Claude Bernard Islands, The Good Doctor’s Nunatak and breeding site of Emperor Penguins 1. Description of Values to be Protected In 1995, four islands, a nunatak and a breeding ground for emperor penguins were classified as an Antarctic Specially Protected Area (Measure 3 (1995), XIX ATCM, Seoul) because they were a representative example of terrestrial Antarctic ecosystems from a biological, geological and aesthetics perspective. A species of marine mammal, the Weddell seal (Leptonychotes weddelli) and various species of birds breed in the area: emperor penguin (Aptenodytes forsteri); Antarctic skua (Catharacta maccormicki); Adélie penguins (Pygoscelis adeliae); Wilson’s petrel (Oceanites oceanicus); giant petrel (Macronectes giganteus); snow petrel (Pagodrama nivea), cape petrel (Daption capense). Well-marked hills display asymmetrical transverse profiles with gently dipping northern slopes compared to the steeper southern ones. The terrain is affected by numerous cracks and fractures leading to very rough surfaces. The basement rocks consist mainly of sillimanite, cordierite and garnet-rich gneisses which are intruded by abundant dikes of pink anatexites. The lowest parts of the islands are covered by morainic boulders with a heterogenous granulometry (from a few cm to more than a m across). Long-term research and monitoring programs of birds and marine mammals have been going on for a long time already (since 1952 or 1964 according to the species). A database implemented in 1981 is directed by the Centre d'Etudes Biologiques de Chize (CEBC-CNRS). -
Breeding of Southern Giant Petrel Macronectes Giganteus in Southern Chile
Marin: Breeding of Southern Giant Petrel in southern Chile 57 BREEDING OF SOUTHERN GIANT PETREL MACRONECTES GIGANTEUS IN SOUTHERN CHILE MANUEL MARIN1,2 1 Feather Link, Inc. 1013 Westchester Way, Cincinnati OH 45244, USA 2 Los Angeles County Natural History Museum, Section of Ornithology, 900 Exposition Boulevard, Los Angeles CA 90007, USA; current address: Casilla 15, Melipilla, Chile ([email protected]) Received 8 December 2016, accepted 5 February 2018 ABSTRACT MARIN, M. 2018. Breeding of the Southern Giant Petrel Macronectes giganteus in southern Chile. Marine Ornithology 46: 57–60. Here I review the current knowledge of the breeding status of the Southern Giant Petrel Macronectes giganteus in Chile and provide new data on the population at Isla Noir in the Región de Magallanes. Breeding numbers on Isla Noir are approximately six times greater than previously reported for the entire country, including all offshore islands except for the Diego Ramirez Archipelago, for which information is sparse. Here, I also describe the nests and eggs of this species found in Isla Noir, as well as feeding behavior, including consumption of carrion but also active hunting in penguin colonies. Only the Southern Giant Petrel, and not the Northern Giant Petrel M. halli, has been seen within Chilean fiords and nearshore waters. Key words: census, breeding, Southern Giant Petrel, Macronectes, Isla Noir, southern Chile. INTRODUCTION STUDY AREA AND METHODS The Región de Magallanes of southern Chile represents a broken Isla Noir (54°30′S, 72°58′W) is one of the outermost islands in and extensive coastline, with a large number of islands, islets, the southern Chilean fiords, located about 21 km offshore from channels, and small bays. -
An Assessment for Fisheries Operating in South Georgia and South Sandwich Islands
FAO International Plan of Action-Seabirds: An assessment for fisheries operating in South Georgia and South Sandwich Islands by Nigel Varty, Ben Sullivan and Andy Black BirdLife International Global Seabird Programme Cover photo – Fishery Patrol Vessel (FPV) Pharos SG in Cumberland Bay, South Georgia This document should be cited as: Varty, N., Sullivan, B. J. and Black, A. D. (2008). FAO International Plan of Action-Seabirds: An assessment for fisheries operating in South Georgia and South Sandwich Islands. BirdLife International Global Seabird Programme. Royal Society for the Protection of Birds, The Lodge, Sandy, Bedfordshire, UK. 2 Executive Summary As a result of international concern over the cause and level of seabird mortality in longline fisheries, the United Nations Food and Agricultural Organisation (FAO) Committee of Fisheries (COFI) developed an International Plan of Action-Seabirds. The IPOA-Seabirds stipulates that countries with longline fisheries (conducted by their own or foreign vessels) or a fleet that fishes elsewhere should carry out an assessment of these fisheries to determine if a bycatch problem exists and, if so, to determine its extent and nature. If a problem is identified, countries should adopt a National Plan of Action – Seabirds for reducing the incidental catch of seabirds in their fisheries. South Georgia and the South Sandwich Islands (SGSSI) are a United Kingdom Overseas Territory and the combined area covered by the Territorial Sea and Maritime Zone of South Georgia is referred to as the South Georgia Maritime Zone (SGMZ) and fisheries within the SGMZ are managed by the Government of South Georgia and South Sandwich Islands (GSGSSI) within the framework of the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living (CCAMLR). -
Petrelsrefs V1.1.Pdf
Introduction I have endeavoured to keep typos, errors, omissions etc in this list to a minimum, however when you find more I would be grateful if you could mail the details during 2017 & 2018 to: [email protected]. Please note that this and other Reference Lists I have compiled are not exhaustive and are best employed in conjunction with other sources. Grateful thanks to Killian Mullarney and Tom Shevlin (www.irishbirds.ie) for the cover images. All images © the photographers. Joe Hobbs Index The general order of species follows the International Ornithologists' Union World Bird List (Gill, F. & Donsker, D. (eds.) 2017. IOC World Bird List. Available from: http://www.worldbirdnames.org/ [version 7.3 accessed August 2017]). Version Version 1.1 (August 2017). Cover Main image: Bulwer’s Petrel. At sea off Madeira, North Atlantic. 14th May 2012. Picture by Killian Mullarney. Vignette: Northern Fulmar. Great Saltee Island, Co. Wexford, Ireland. 5th May 2008. Picture by Tom Shevlin. Species Page No. Antarctic Petrel [Thalassoica antarctica] 12 Beck's Petrel [Pseudobulweria becki] 18 Blue Petrel [Halobaena caerulea] 15 Bulwer's Petrel [Bulweria bulweri] 24 Cape Petrel [Daption capense] 13 Fiji Petrel [Pseudobulweria macgillivrayi] 19 Fulmar [Fulmarus glacialis] 8 Giant Petrels [Macronectes giganteus & halli] 4 Grey Petrel [Procellaria cinerea] 19 Jouanin's Petrel [Bulweria fallax] 27 Kerguelen Petrel [Aphrodroma brevirostris] 16 Mascarene Petrel [Pseudobulweria aterrima] 17 Parkinson’s Petrel [Procellaria parkinsoni] 23 Southern Fulmar [Fulmarus glacialoides] 11 Spectacled Petrel [Procellaria conspicillata] 22 Snow Petrel [Pagodroma nivea] 14 Tahiti Petrel [Pseudobulweria rostrata] 18 Westland Petrel [Procellaria westlandica] 23 White-chinned Petrel [Procellaria aequinoctialis] 20 1 Relevant Publications Beaman, M. -
Northern Giant Petrel Macronectes Halli Breeding Population Survey, Auckland Islands
Northern giant petrel Macronectes halli breeding population survey, Auckland Islands December 2015 – February 2016 Graham C. Parker, Chris G. Muller and Kalinka Rexer‐Huber Department of Conservation, Conservation Services Programme, Contract 4655‐4 1 Northern giant petrel Macronectes halli breeding population survey, Auckland Islands December 2015– February 2016 Department of Conservation, Conservation Services Programme, Contract 4655‐4 Graham C. Parker1*, Chris G. Muller3 & Kalinka Rexer‐Huber1,2 1 Parker Conservation, 126 Maryhill Tce, Dunedin New Zealand 2 University of Otago, PO Box 56, Dunedin New Zealand 3Massey University Manawatu, Private Bag 11 222, Palmerston North 4442, New Zealand *Corresponding author: [email protected] Please cite as: Parker, G.C., Muller, C.G., Rexer‐Huber, K. 2016. Northern giant petrel Macronectes halli breeding population survey, Auckland Islands, December 2015 – February 2016. Report to the Conservation Services Programme, Department of Conservation. Parker Conservation, Dunedin 2 Executive summary Northern giant petrels Macronectes halli are a large, southern hemisphere fulmarine petrel that face conservation threats both in the terrestrial and marine environment. Introduced mammalian predators at breeding sites cause nesting failures and in some instances may also depredate adults. In the marine environment Northern giant petrels are threatened by capture in longline and trawl fisheries, oil pollution, shooting by fishers for bait stealing and the effects of climate change. The contemporary size and the population trends of Northern giant petrels on New Zealand islands are not known. Records of their numbers in the Auckland Islands are based solely on anecdotal evidence, and the most recent summary dates to the 1980s. We estimated the size of the Northern giant petrel breeding population and describe their spatial distribution in the Auckland Islands. -
Population Status and Trends of Southern Giant Petrels (Macronectes Giganteus ) in the Falkland Islands
Population status and trends of Southern Giant Petrels (Macronectes giganteus ) in the Falkland Islands Revised version February 2017 Stanworth, A. and Crofts, S. Falklands Conservation, 41 Ross Rd, Stanley, Falkland Islands FIQQ1ZZ Corresponding Author: A. Stanworth. E-mail:[email protected] Acknowledgements We thank the British Forces South Atlantic Islands and Ministry of Defence for provision of aerial site photographs. We are very grateful to all those who provided counts, gave information on colony locations, helpful discussion regarding the survey approaches and shared their observations of the species. The work was supported by Joint Nature Conservation Committee. Citation: Stanworth, A. and Crofts, S. (2017). Population status and trends of Southern Giant Petrels ( Macronectes giganteus ) in the Falkland Islands. Falklands Conservation. Summary A survey of key breeding sites of Southern Giant Petrels (Macronectes giganteus ) within the Falkland Islands was undertaken in 2015/16. The minimum breeding population of the Islands was estimated to be 20,970 ± 180 pairs, an increase of 7.4 % since the previous census in 2004/05. Sixteen breeding sites were confirmed, supporting a minimum of 21 colonies/ breeding areas; however, this figure does not account for likely additional small groups or single pairs breeding around the coasts, which were not surveyed. Based on the previous census, these small groups (constituting less than 0.5 % of the total estimated figure in 2004/05) are unlikely to significantly influence the overall population estimate. The current Falkland estimate would increase the global population estimate by 1441 breeding pairs to 48,239 breeding pairs; of which the Falklands would comprise approximately 43 %. -
Order PROCELLARIIFORMES: Albatrosses
Text extracted from Gill B.J.; Bell, B.D.; Chambers, G.K.; Medway, D.G.; Palma, R.L.; Scofield, R.P.; Tennyson, A.J.D.; Worthy, T.H. 2010. Checklist of the birds of New Zealand, Norfolk and Macquarie Islands, and the Ross Dependency, Antarctica. 4th edition. Wellington, Te Papa Press and Ornithological Society of New Zealand. Pages 64, 78-79 & 81-82. Order PROCELLARIIFORMES: Albatrosses, Petrels, Prions and Shearwaters Checklist Committee (1990) recognised three families within the Procellariiformes, however, four families are recognised here, with the reinstatement of Pelecanoididae, following many other recent authorities (e.g. Marchant & Higgins 1990, del Hoyo et al. 1992, Viot et al. 1993, Warham 1996: 484, Nunn & Stanley 1998, Dickinson 2003, Brooke 2004, Onley & Scofield 2007). The relationships of the families within the Procellariiformes are debated (e.g. Sibley & Alquist 1990, Christidis & Boles 1994, Nunn & Stanley 1998, Livezey & Zusi 2001, Kennedy & Page 2002, Rheindt & Austin 2005), so a traditional arrangement (Jouanin & Mougin 1979, Marchant & Higgins 1990, Warham 1990, del Hoyo et al. 1992, Warham 1996: 505, Dickinson 2003, Brooke 2004) has been adopted. The taxonomic recommendations (based on molecular analysis) on the Procellariiformes of Penhallurick & Wink (2004) have been heavily criticised (Rheindt & Austin 2005) and have seldom been followed here. Family PROCELLARIIDAE Leach: Fulmars, Petrels, Prions and Shearwaters Procellariidae Leach, 1820: Eleventh room. In Synopsis Contents British Museum 17th Edition, London: 68 – Type genus Procellaria Linnaeus, 1758. Subfamilies Procellariinae and Fulmarinae and shearwater subgenera Ardenna, Thyellodroma and Puffinus (as recognised by Checklist Committee 1990) are not accepted here given the lack of agreement about to which subgenera some species should be assigned (e.g. -
Draft Revised Management Plan for Rookery Islands Antarctic Specially Protected Area No
DRAFT REVISED MANAGEMENT PLAN FOR ROOKERY ISLANDS ANTARCTIC SPECIALLY PROTECTED AREA NO. 102 WILKES LAND, EAST ANTARCTICA Introduction The Rookery Islands (Map A) were originally designated as Specially Protected Area No. 2, in accordance with the Agreed Measures for the Conservation of Antarctic Fauna and Flora, through Recommendation IV-II (1966), after a proposal by Australia. The Area was originally designated on the grounds that the Rookery Islands contain breeding colonies of all six bird species resident in the Mawson area, two of which, the southern giant petrel (Macronectes giganteus) and the Cape petrel (Daption capensis), occur nowhere else in the region, and that it is of scientific importance to safeguard this unusual assemblage of six species and to preserve a sample of the habitat. A revised description and management plan for the Area was adopted by Recommendation XVII-2 (1992) to accord with the revised format for Area Descriptions and Management Plans of Article 5 of Annex V of the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty, adopted under Recommendation XVI-10 (1991). In accordance with Resolution XX -5 (1996) the site was redesignated and renumbered as Antarctic Specially Protected Area (ASPA) No. 102. This revised Management Plan reaffirms the scientific values of the original designation. 1. Description of Values to be Protected The Rookery Islands are a group of small islands and rocks in the western part of Holme Bay, lying to the north of the Masson and David Ranges in Mac. Robertson Land, East Antarctica, at 67°36'36.7" S and 62°32'06.7" E. -
Census of the Southern Giant Petrel Population of the Falkland Islands 2004/2005
Bird Conservation International (2008) 18:118–128. ß BirdLife International 2008 doi: 10.1017/S0959270908000105 Printed in the United Kingdom Census of the Southern Giant Petrel population of the Falkland Islands 2004/2005 TIM A. REID and NIC HUIN Summary A complete census was taken of all colonies of Southern Giant Petrels Macronectes giganteus within the Falkland Islands in 2004/05. The breeding population of the islands was estimated to be approximately 19,529 pairs (range 18,420–20,377). Southern Giant Petrels were found to breed in 38 locations around the islands, with colony size varying from one to 10,936. The majority of colonies were concentrated around the south of Falkland Sound, and to the west of West Falkland. Whilst there has been no previous census of the total population of the islands, there is a strong indication that the population has increased since the 1950s. The reasons for such an increase in population remain unclear in light of current knowledge. Development of our understanding of the breeding biology and demography of this species in the Falkland Islands is necessary, as is the need to conduct such a census every five years, with a few key colonies to be monitored every season. From the results obtained here, the conservation status of the Southern Giant Petrel, currently listed as ‘Vulnerable’, could be downgraded to ‘Near Threatened’. Introduction Concerns have been raised over the conservation status of many species of albatross and petrels throughout the world. These concerns derive from observations of significant numbers of these seabirds being killed in longline (e.g. -
Albatross and Giant-Petrel Distribution Across the World's Tuna And
The Third Joint Tuna RFMOs meeting; La Jolla, July 11-15, 2011 s e l l e c s a L B - s e s s o r t b l a g n i y l F ; F T A / n e r o G M - e n li g n o l n o s s o r t a b l a Albatross and giant-petrel distribution across the world’s tuna and swordfish fisheries R. Alderman1, D. Anderson2, J. Arata3, P. Catry4, R. Cuthbert5, L. Deppe6, G. Elliot7, R. Gales1, J. Gonzales Solis9, J.P. Granadeiro10, M. Hester11, N. Huin12, D. Hyrenbach13, K. Layton14, D. Nicholls15, K. Ozak16, S. Peterson17, R.A. Phillips18, F. Quintana19, G. R. Balogh20, C. Robertson21, G. Robertson14, P. Sagar22, F. Sato16, S. Shaffer23, C. Small5, J. Stahl24, R. Suryan25, P. Taylor26, D. Thompson22, K. Walker7, R. Wanless27, S. Waugh24, H. Weimerskirch28 Summary More than 90% of albatross and giant Albatrosses are vulnerable to bycatch in tuna and swordfish longline fisheries. petrel global distribution overlaps Remote tracking data provide a key tool to identifying priority areas for with the areas managed by the tuna seabird bycatch mitigation. This paper presents an updated analysis of the global distribution of albatrosses and giant-petrels using data from the Global commissions Procellariiform Tracking Database. Overall, 91% of global albatross and giant- petrel distribution during the breeding season and 92% of global albatross and giant-petrel distribution during the non-breeding season, overlaps with the areas Results emphasise the importance of managed by the tuna commissions. -
Densities of Antarctic Seabirds at Sea and the Presence of the Krill Eupha Usia Superba
DENSITIES OF ANTARCTIC SEABIRDS AT SEA AND THE PRESENCE OF THE KRILL EUPHA USIA SUPERBA BRYAN S. OBST Departmentof Biology,University of California,Los Angeles, California 90024 USA ABSTRACT.--Theantarctic krill Euphausiasuperba forms abundant,well-organized schools in the watersoff the AntarcticPeninsula. Mean avian densityis 2.6 timesgreater in waters where krill schoolsare present than in waters without krill schools.Seabird density is a good predictorof the presenceof krill. Seabirddensity did not correlatewith krill density or krill schooldepth. Disoriented krill routinely were observedswimming near the surface above submergedschools, providing potential prey for surface-feedingbirds. Responsesof seabird speciesto the distribution of krill schoolsvaried. The small to me- dium-sizeprocellariiform species were the best indicatorsof krill schools;large procellari- iforms and coastalspecies were poor indicators.Pygoscelis penguins occurredat high den- sitiesonly in the presenceof krill schools.These responses are consistentwith the constraints imposedby the metabolicrequirements and reproductivestrategies of eachof thesegroups. Krill schoolswere detectednear the seasurface throughout the day. Correlationsbetween seabirddensity and the presenceof krill during daylight hourssuggest that diurnal foraging is important to the seabirdsof this region. Received19 December1983, accepted4 December 1984. RELATIVELY little is known about the factors birds depend on directly or indirectly for food influencing the distribution of seabirdsin the (Haury et al. 1978). These observationssuggest marine habitat. The past decade has produced that relatively small-scalephenomena, such as a number of studiesattempting to correlatepat- local concentrationsof prey, may be of major terns of avian abundance and distribution with importance in determining the patterns of sea- physical featuresof the oceansuch as currents bird distribution within the broad limits set by and convergences,water masses,and temper- featuresof the physical ocean.