VERKSAMHETSBERÄTTELSE Svenska Skridskoförbundet 2013-01-01 – 2014-12-31

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Sida 2-3 Inledning 4 Short Track EM 2013 Organisation och Administration 5-6 Organisation 7 Representation och Information 8 Marknad och Media Elit och Tävling 9-15 Elit och Internationell verksamhet 16-17 Nationell verksamhet 18-19 Funktionärer Idrotts- och Föreningsutveckling 20 Föreningsutvecklingsprojekt 21 Idrottslyft 22 Utbildning 23 Banor och anläggningar 23 Lägerverksamhet 23 Ungdomsråd 24 Styrelsens förslag 25 Utmärkelser och Fonder

26-40 Statistik och Resultat 41-43 Nya rekord

44-52 Årsbokslut 2013 53-54 Revisionsberättelse 2013 55-63 Årsbokslut 2014

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Vi är nu framme vid 2015 och två år har passerat sedan förra förbundsmötet. I den inledning i verksamhetsberättelsen jag då skrev fanns förhoppningar om att den period som skulle följa för våra sporter, 2013-2014, skulle präglas av traditionella kärnvärden som; glädje, engagemang, friskhet och stimulans.

Bakom då, låg exempel på nya inslag i vårt förbund med Roller Derby som en snabbt växande sport, okonventionella tag med framgångsrik klubb, SK Trollhättan, inom hastighet med tillgång till endast 250- meters bana för träning, tävling och sporten långfärd med ökande grupper m.m. Men där fanns också utvecklingsförlopp som väckte frågor. Short Track med svårigheter till breddning över landet, med då fortsatt kraftig dominans med i princip endast en klubb, SK Skrinnaren från Malmö samt Inline med en lite avstannande utveckling.

Kan vi då se några signifikanta ändringar i den bilden från de gångna två åren?

När det gäller hastighet så kan man nog se en utveckling som ger uttryck för fler föreningar och framförallt fler åkare över landet och vilka tar steg i rätt riktning. Vår satsning med hjälp av ISU på skridskoakademin, är ett positivt steg i rätt riktning. Ett annat är projektet "Making a better skating nation". Vår åkare till OS i Sotji 2014, David Andersson från Trollhättan, drabbades av skador inför och under OS och kunde inte göra sig själv rättvis men han var där och fick förmodligen nyttiga erfarenheter. Ännu inte helt rehabiliterad kom han tvåa på sträckan 500 meter i allround-EM skridsko i Ryssland 2015. Nils van der Poel, också han från Trollhättan, blev världsmästare för juniorer på 5 000 m 2014. Han upprepade detta också under 2015 och blev återigen världsmästare på distansen för juniorer. En väldigt god prestation inte minst efter den infektion och sjukdom Nils drabbades av strax före tävlingarna. Nils utsågs också till ”Årets stjärnskott 2014 i svensk idrott” av Sportjournalisternas klubb i Stockholm. Så visst, det vi anade oss till i förra verksamhetsberättelsen, att man kan komma långt även om alla bitarna inte är på plats t.ex. en riktig bana med fulla mått, det har visat sig stämma. Vi knöt också ny sponsor till oss med SveaNor Fastigheter AB och har förhoppningar på att kunna utveckla detta samarbete ytterligare.

När det gäller Roller Derby har den fortsatta utvecklingen gått i samma spår som tidigare. Tillväxten ökar, etablerandet som sport är nu erkänd och tävlingar av nationell karaktär men också av internationell karaktär, med landslagsuppdrag för våra aktiva, blir en del av sportens vardag. Det har gått väldigt snabbt och utmaningen för oss är att hålla jämna steg med den utan att få ”växtvärk”. Givetvis positiva utmaningar för oss men också respektingivande sådana. Något ”självspelande piano” kommer det inte att vara i längden, uppmärksamhet och stödjande insatser kommer att krävas. Inte minst att skapa tillgång till anläggningar och tider i sådana blir en utmaning.

Långfärd och Marathon har haft det lite tungt de gångna två åren med vintertemperaturer som satt både utövare och arrangörer på hårda prov. Inställda arrangemang t.ex. Vikingarännet - som föra andra året i rad tvingades ställa har in – har upplevts som irriterande och självklart för alla utövare och frivillig krafter väldigt sorgligt. Vi kan väl bara hoppas på att vädergudarna blir lite mer lyssnande på våra böner och ger oss kommande vintrar med isar som bär och ligger spegelblanka runt om i hela vårt land.

När det gäller Short Track kan man se en del ljusglimtar i det faktum att några klubbar med klassisk bakgrund i hastighet också tar upp Short Track i sin verksamhet. Södermalms IK med Erika Lindgren i spetsen är ett bra exempel på både förening men också person som kör lite

2 ” multiskate” och tävlar i fler av våra idrotter. Vi behöver fler av denna ”vara” och får vi det så kan det bli riktigt bra. Vi genomförde EM i Malmö 2013 med förhoppning om att kunna sprida sporten ytterligare. Annars är det nog fortfarande så att SK Skrinnaren dominerar kraftigt med jättelöftet Jacob Jansson i spetsen. Inget ont i det, här har vi svensk olympier i vardande, den andre genom tiderna i så fall. Det var ju ett tag sedan och den senaste och enda olympier som Sverige haft i shorttrack var ju Martin Johansson så det är på tiden med ett nytt namn. Jacob Jansson kan förmodligen bli ett sådant. Vi skulle dock behöva lite fler åkare för att få det där nationella trycket i Short Track som gör att vi kan med framgång också tävla internationellt. Ranya Ezzi på damsidan kanske än mer markerar den smala kader vi har av senior åkare inom Short Track. På damsidan kanske Erika Lindgren blir den dragkraft vi behöver för att locka fler till sporten och på fler platser än Malmö?

Inom Inline ser det just nu väldigt tunt ut på seniorsidan. Ett tomrum har Helena Gustafsson lämnat efter sig och det inte bara känns lite tomt, det finns liksom en risk att det inte bara är tomt, det ekar lite i tomrummet. Nu finns ju Helena kvar i förbundet och kanske vi kan få hennes mångåriga erfarenhet av Inline att bli en kraft som hjälper till att vända utvecklingen. Det behövs för just nu – om vi skall vara ärliga – ser det inte bra ut.

Den bild vi kan teckna om oss själva är att på många områden är vi bra och förhoppningen är givetvis att det skall fortsätta i den riktningen. Den erfarenhet som finns är att resurser – inte minst finansiella - till våra sporter kommer ur framgångskoncept, framgångskoncept som leder till uppmärksamhet och idrottsliga resultat.

I den strävan att nå framgång, inneha framgångskonceptet, får vi inte vara främmande för att pröva nytt. I många sammanhang, inte minst inom idrott, men också andra sammanhang såsom företagande, är ofta framgångskonceptet förenat med att man gjorde något som ingen annan gjort förut!

Andra springer sedan snabbt efter och försöker kopiera men då är redan den framgångsrike på väg i ny riktning. Med andra ord, för att vara fortsatt bra måste man hela tiden bli bättre. Det går inte att stanna upp och vila på gamla framgångar, utvecklingen är hela tiden på väg i ny riktning.

Vi med våra sporter måste alltså bli så bra så andra börjar spring efter, när de väl känner vittringen av oss kommer de att upptäcka att vi tagit ny riktning. Den känsla jag har är att vår sportchef och förbundskapten, Mattias Hadders, har på gång ett framgångskoncept och det känns väldigt positivt. Tänka sig, frågorna börjar bli fler och fler i skridskovärlden; Vad gör man däruppe i Sverige - i en konstig ort som heter Trollhättan- som göra att man får fram individuella åkare av internationell klass? Har vi modet så kör vi på, hyllar framgången för Mattias, avstår från Jantelagen och hoppas att han och åkarna har den där känslan som gör att framgången fortsätter och inspirerar oss alla till stordåd inom alla våra sporter.

Roger Bodin Förbundsordförande

3 SHORT TRACK EM I MALMÖ 18-20 januari 2013

Den 18 januari 2013 stod vi redo för att arrangera det Europamästerskap i Short Track som vi planerat för under en längre period.

Organisationen Organisationen jobbade hårt med Jan Klev och Roger Bodin i spetsen. Jan som lokal samordnare och Roger som länken mellan SSF:s styrelse och de lokala krafterna. Anne Österberg var den centrala fixaren som höll koll på det mesta och som såg till att vi inte missade något och hon fixade verkligen ”allt”; kläder, logotyper, marknadsplaner, dopinglistor, transportlistor, hotellbokningar, istidsschema, VIP-inbjudningar, hemsidan osv. I övrigt var det lokala krafter som under ca 2 års tid jobbat med detta projekt. Några nyckelpersoner i organisationen var Daniel Jansson som ansvarade för allt på arenan, Mikael Hende ansvarig för transporter, Ulrika Jansson för ceremonier, Göran Jacobsson för maten, Sebastian Seppälä och Martin Johansson för marknadsföring och sponsorer. Linda Liljedahl stod för goda råd och tips på vägen och delade med sig av den erfarenhet som hon skaffat sig genom åren. Under tävlingsdagarna så var omkring 70 funktionärer engagerade på olika sätt.

Marknadsföring och Media Inför arrangemanget så var det en fantastisk marknadsföring i Malmö. Reklampelare, ljusskyltar och affischer tapetserade stadens alla hörn. Det var ett stort mediaintresse inför, under och efter tävlingarna. Vår svenska deltagare Ranya Ezzi och tränare Linda Liljedahl hade fullt upp med att lämna intervjuer inför och under arrangemanget.

Malmö kommun stöttade arrangemanget till ett värde av ca 400 000 kr vilket omfattade marknadsföring i staden, middag i rådhuset mm.

Tävlingen Det var ca 130 aktiva anmälda från 25 länder. Det svenska laget bestod av Ranya Ezzi som gjorde sin sjunde EM start och ledare var Linda Liljedahl. Ranya slutade på en 20-plats. Europamästare blev , Italien och Freek Van der Wart, Holland. Resultat hittar ni i slutet av denna verksamhetsberättelse.

4 ORGANISATION OCH ADMINISTRATION Rådet för idrotts- och föreningsutveckling stödjer tjänstemannen i sitt arbete och hanterar Organisation frågor om arenor, banor och säkerhet; bredd och Specialdistriktsförbund motion; föreningsutveckling, roller derby, Norra Sveriges Skridskoförbund idrottslyftet, ungdomsfrågor och utbildning. Östsvenska Skridskoförbundet Mellansvenska Skridskoförbundet Rådet för idrotts- och föreningsutveckling har Västsvenska Skridskoförbundet under perioden bestått av följande ledamöter: Södra Sveriges Skridskoförbund Mascha Pauelsen (ordförande), Arne Nilsson, Peter Andersson, Emma Wallgren, Helena Anslutna föreningar Gustafsson, Karl Skoog, Sofia Larsson och Nils Den 31 december 2013: 79 föreningar Larsson. Den 31 december 2014: 88 föreningar Styrelsen Så här arbetar vi: Roger Bodin Organisation och administration Göteborg f 1947 Ordförande: 2009 - Ansvarig tjänsteman: Generalsekreterare Anne

Österberg Karl Skoog Arbetsutskottet (tillika rådet för organisation och Solna f 1983 administration) stödjer tjänstemannen i sitt Ledamot: 2009 – arbete och hanterar operativa frågor i samråd Vice ordförande: 2012-04-28 – med generalsekreteraren samt bereder ärenden/underlag inför styrelsemöten. Linda Liljedahl Arbetsutskottet har under dessa två år varit Malmö f 1972 bemannat enligt följande: Ledamot: 2009 – 130101 – 130421 Roger Bodin, Emma Wallgren och Karl Skoog Arne Nilsson 130517 - 131231 Karlstad f 1954 Roger Bodin, Karl Skoog, Linda Liljedahl och Ledamot 2011 - Daniel Cabelduc. 140101 – 141231 Roger Bodin, Karl Skoog, Nils Nils Larsson Larsson och Bertil Brogeland. Kungsängen f 1959 Ledamot 2011 – Elit och tävling Ansvarig tjänsteman: Sportchef/Förbundstränare Bertil Brogeland Mattias Hadders Trollhättan f 1960 Rådet för elit och tävling hanterar elitfrågor Ledamot 2013- inom förbundets alla idrotter samt nationell tävlingsverksamhet och stödjer tjänstemannen i Daniel Cabelduc sitt arbete. Segersäng, f 1970 Rådet för elit och tävling har under 2013 och Ledamot 2013-

2014 bestått av följande ledamöter med ansvar Helena Gustafsson för elitfrågor: Daniel Cabelduc (ordförande), Umeå, f 1985 Jonas Schön, Linda Liljedahl och Mattias Ledamot 2013- Hadders. Följande ledamöter hanterar nationell tävlingsverksamhet: Bertil Brogeland Mascha Pauelsen (ordförande), Daniel Jansson, Mascha Pauelsen, Luleå, f 1978 Arne Nilsson och Nils Larsson. Ledamot 2013-

Idrotts- och föreningsutveckling Ansvarig tjänsteman: Utvecklingskonsulent Sofia Larsson

5 Hedersledamöter Ulf Lindén Enebyberg f 1933 Hedersledamot: 2000-

Lars-Åke Skager Hisings Backa, f 1944 Hedersledamot: 2011 –

Kenth Borgström

Sölvesborg, f 1948 Förbundskansliet Hedersledamot: 2011 – Kansliet är placerat i Idrottens Hus i Stockholm.

Jan Marmstål Under perioden har följande personer varit Hammarö, f 1948 anställda: Anne Österberg, Sofia Larsson, Hedersledamot: 2011 – Mattias Hadders, Bent Erik Brenden och Johan Röjler. Per-Arne Spiik Tullinge, f 1949 Anställd personal har till uppgift att verkställa Hedersledamot 2013- förbundsstyrelsens beslut och att jobba efter beslutad verksamhetsplan/inriktning samt att sköta den löpande administration som är Sammanträden kopplad till förbundets verksamhet. Styrelsen har haft 6 sammanträden 2013 och 5 under 2014. Anne Österberg Arbetsutskottet har genomfört 8 möten 2013 och Generalsekreterare (sedan 090830) 4 under 2014. Nacka f 1964

Anställd: 1986 - Revisorer Ansvarig för förbundets totala verksamhet samt Åke Pettersson personalansvar. Stockholm Revisor: 1982 - Sofia Larsson Utvecklingskonsulent Thomas Kleverman Solna f 1975 Eskilstuna Anställd: 2008 - Revisor: 2005 - Ansvarsområde: Förenings- och verksamhetsutveckling. Kjell Morberg Upplands Väsby Johan Röjler Revisorssuppleant Föreningsutvecklare Örebro, f 1981 Valberedning Anställd: 2013-01-01 Per-Arne Spiik Projektanställd föreningsutveckling Tullinge Ordförande: 2013 – Bent Erik Brenden Idrottskonsulent Emma Wallgren Gråbo, f 1969 Stockholm Anställd: 2014-08-01 Ledamot: 2013 – Ansvarsområde: ESDP och nationella tävlingsfrågor. Daniel Jansson Svedala Mattias Hadders Ledamot: 2013 – Sportchef / Förbundstränare Kärna, f 1978 Anställd: 2012-06-25 Ansvarsområdet: Elitfrågor

6 EROC – European Roller derby Representation organizational conference

SOK:s årsmöte På konferensen diskuterades såväl Årsmötena 2013 och 2014 genomfördes i föreningsspecifika som större förbundsspecifika Stockholm. 2013 representerades förbundet av frågor som till exempel, hur utvecklas en sin Roger Bodin och Anne Österberg och 2014 förening på bästa sätt, regler (med representanter deltog Roger Bodin och Karl Skoog. från den internationella organisationen WFTDA). Konferensen ger naturligtvis även en Svenskt friluftslivs årsmöte möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter Vi har inte haft möjlighet att delta vid dessa med andra nationer. Under 2014 startades ett möten under perioden. arbete med att lägga grunden för ett eget europeiskt förbund för derby. Riksidrottsmötet Riksidrottsmötet genomfördes i Luleå i Konferensen vänder sig till europeiska november 2013 och där deltog Anne Österberg, föreningar och nationella förbund i de länder där Roger Bodin och Karl Skoog. roller derby är anslutet till ett nationellt förbund. I Sverige och Norge (och sedan höst 2014 även Riksidrottsforum Finland) är Roller Derby en del av respektive Under hösten 2014 arrangerades nations skridskoförbund. I Tyskland är derby Riksidrottsforum i Gävle. Anne Österberg, med i Tyska ”roller sports”-förbundet och i Roger Bodin och Karl Skoog fanns på plats. England har derby ett eget nationellt förbund osv. Europeisk konferens, hastighet När den Europeiska hastighetskonferensen ägde Konferensen arrangerades av Berlin Roller Girl rum i Rumänien 2013 var vi representerade av den 28 februari till 2 mars 2014 i Berlin. Daniel Cabelduc. 2014 träffades man i Finland och där deltog Kenth Borgström för vår räkning. Information

Den Europeiska hastighetskonferensen är en Statistikfoldern – Svensk Skridsko årlig konferens där de nationella förbunden som Skriften sammanställs av vår statistiker Kenth bedriver verksamhet i hastighet bjuds in för att Borgström och innehåller säsongsbästa, diskutera utveckling av sporten, rekrytering och rekordtabeller, mästare genom tiderna, gemensamma utbildningssatsningar samt adelskalendern med mera. Skriften gavs ut 2013 tävlingskalendern för den kommande säsongen. men av olika anledningar så är den nu nedlagd.

Nya broschyrer Föreningsåret 2014 – Planera året i er Europeisk konferens, Short Track förening. En hjälpreda för ett enklare och mer På samma sätt samlades de europeiska länderna strukturerat arbete. som bedriver verksamhet inom Short Track för En förening i Svenska Skridskoförbundet att diskutera den nationella verksamheten, Vad är en förening inom Svenska internationella tävlingar, regelverk etc. Svenska Skridskoförbundet? En attraktiv förening, hur Skridskoförbundet representerades av Linda kan det se ut? Liljedahl såväl i Holland 2013 som i Kroatien Det här är Svenska Skridskoförbundet 2014. Så här jobbar vi! Värdegrund-vision-våra idrotter-bli medlem.

7 Nyhetsbrevet - Skridskonytt Avtal SveaNor Förbundets nyhetsbrev skickas ut ett antal I slutet av år 2014 så förhandlades ett avtal fram gånger per år och når omkring 500 med SveaNor som är ett fastighetsbolag som har prenumeranter. byggrätter på totalt drygt 200 000 kvm i storstadsregionerna Norden. Primärt är SveaNor inriktad mot vad som kallas utveckling av life science-fastigheter. Life science- fastighetsprojekt är där man fysiskt och Webbshopen funktionellt kopplar ihop forskning, utbildning, På förbundets hemsida finns en webbshop. Där näringsliv och vård i kunskapskluster för att går det att beställa märken mm. Webbshopen är skapa synergier så att hyresgästerna uppnår ett ett samarbete med Sporrong. mervärde med närhet till varandra.

Hemsidan www.skridsko.se Just nu har man bl.a. utvecklat ett projekt Hemsidan är Skridskoförbundets officiella omfattande ca 40.000 kvm vid Karolinska organ. Här publicerar vi information om vår Sjukhuset i Huddinge med en fokus på verksamhet. Vi publicerar gärna material som utbildning, forskningsverksamhet och våra medlemmar förser oss med för att visa på medicintekniskt näringsliv. Centralt i projektet verksamheten i våra föreningar. är samverkan med Karolinska Sjukhuset.

Sociala medier Avtalet skrivs under i samband med världscupen Vi finns på både Facebook och Twitter. Vi i Hamar i januari 2015, men omfattar tiden 1 använder dessa kanaler för att sprida vår december 2014 till 30 juni 2015. information ytterligare och för att nå ut bredare. Följ oss på www.facebook.com/sweskate och www.twitter.com/sweskate

Avtal Sport Navigator Vi har under perioden förnyat vårt avtal med Sport Navigator och det omfattar bara hastighet. Avtalet innebär att våra åkare och ledare bär kläder, dräkter och överdrag med ett antal sponsorlogotyper. Avtalet är utformat så att vi får ersättning utefter deltagande i mästerskap och världscuper.

Samarbete med BRIS

Vårt samarbete med BRIS fortlöper och avser På bilden syns Terje Haugan från SveaNor Skridsko till tusen. tillsammans med vår ordförande Roger Bodin och Nils van der Poel. Marknad och Media

Grand Event (fd Svenska Resebolaget) är vår samarbetspartner avseende resor. Nils van der Poel utsedd till årets stjärnskott 2014 Sportjournalisternas Sporrong klubb Stockholm har Vi samarbetar med Sporrong avseende inköp av tilldelade Nils van märken, medaljer och webbshop. der Poel priset ”Årets stjärnskott Mediafrågor 2014” Nils Larsson har under åren varit media ansvarig och har på ett mycket offensivt och proffsigt sätt informerat media om exempelvis uttagningar och större tävlingar.

8 ELIT och TÄVLING juniorer. Tyvärr blev både David och Nils sjuka i samband med tävlingen och kunde inte Rådet för elit och leverera de resultat som vi hade satt upp som mål. Tidigare under säsongen hade både tagit tävling medaljer både individuellt och som lag i Elitrådet har ett brett uppdrag som innebär att samband med världscupen för juniorer och vi hantera elitverksamhet inom Short Track, hade ett väldigt framgångsrikt år med Hastighet och Inline. juniorlaget.

Under perioden har Mattias Hadders tjänst Under vintern 2013 var det sedan dags för det förändrats. Mattias som tidigare var stora kvalet till de olympiska spelen. De första Idrottskoordinator har numera en kombinerad världscuperna gick av stapeln i Calgary och tjänst som Sportchef och Förbundstränare för . På plats fanns Johanna hastighet. Denna justering har gjorts i och med Östlund, David Andersson och Nils van der att vi fått in ett antal åkare i SOK:s satsningar. Poel. Samtliga presterade på den mest optimala nivån genom att slå både personbästa och Rådet för elit svenska rekord för juniorer. Efter dom två Ordförande: Daniel Cabelduc första deltävlingarna så var David inkvalad på Rådets medlemmar: Jonas Schön och Linda 1500m och reserv på 1000m till de Olympiska Liljedahl spelen i . Vi fick dock invänta Sportchef: Mattias Hadders världscuperna i Astana och Berlin samt SOK´s Generalsekreterare: Anne Österberg besked ifall David skulle få chansen att delta. Efter den sista världscupen innan jul stod det För att hantera de nationella tävlingsfrågorna klart att David höll sig kvar på den ISU´s lista som Mattias tidigare hade ansvar för så över vilka åkare som gavs klartecken att få anställdes Bent Erik Brenden på halvtid som delta i Sochi, nu väntade beskedet från SOK. idrottskonsulent. SOK gav klartecken bara några dagar efter tävlingarna i Berlin och det var med en stor Rådet för nationella verksamheten: glädje som vi mottog beskedet. Likaså var det Ordförande: Bertil Brogeland ytterst nära att Nils även fick en plats på Rådets medlemmar: 5000m. Nils var första reserv men tyvärr Hastighet: Arne Nilsson fylldes samtliga kvotplatser. Väl på OS som Inline: Helena Gustafsson handlade det först och främst om att se och lära Roller Derby: Mascha Paulsen samt skaffa sig erfarenheter inför framtiden. På Short Track: Daniel Jansson plats fick vi Långfärd: Långlopp/Marathon: beskedet att Björn Larsson och Nils Larsson David även fick köra Elit och internationellt 1000m. Inställning var och som den alltid är att prestera Verksamhetsåret 2013/2014 gick vi med siktet på topp. inställt på att ta en medalj i samband med Tyvärr drog Junior-VM i Collalbo och en liten förhoppning David på sig att kvala till OS. Det stora hoppet var David en över - ansträngning Andersson som vid ett tidigt skede visat fin i smalbenen form och bra utveckling. Tillsammans med vilket gjorde Hampus Larsson och Nils van der Poel samt att hans åkning hämmades av smärtor. reserven Adam Axelsson i lagtempo var vi en Resultatmässigt var vi missnöjda men utav medaljkandidaterna i lagtempo för samtidigt fick vi med oss väldigt mycket

9 erfarenheter om hur ett OS fungerar. Själva Efter Junior-VM väntade Allround-VM där tävlandet är inte en så stor sak, mer än att det Nils fick förtroendet att tävla. Nils form höll i kan uppstå lite mer nervositet som man måste sig och han slog personbästa på samtliga lära sig att hantera. Det är allt runt omkring distanser och noterade ett nytt juniorrekord på själva idrottandet, dvs att bemöta media som 5000m. Han blev 9:a på distansen. bevakar i stort sett allt samt att ingå i en större trupp med andra idrottare som delar samma Under sommaren 2014 startade Sverige ett målsättning som andra olympier. samarbete med Norge där vissa av de svenska Hastighetslaget är ett väldigt litet lag i elitåkarna erbjöds att träna tillsammans med jämförelse mot en enorm OS-trupp. Norges elit. Ett samarbete som kommer att Efter OS- fortsätta under pågående verksamhets år. upplevelsen var Resultatmässigt fortsatte Nils med samma fina det dags för framgångar som i början av 2014. Nils Junior-VM i noterade ett nytt svenskt juniorrekord och var Bjugn där Nils snabbast av alla åkare i grupp B i samband van der Poel, med världscupen i Heerenveen. Detta resultat Adam Axelsson innebar start i grupp A i början av 2015. och Erik Wetterdal Ungdomslandskampen, en klassisk 3- deltog. Nils som nationstävling mot Norge och Finland missade OS- arrangerades i Hamar 2013 och i Göteborg tävlingen med minsta marginal hade siktet 2014. I samband med båda dessa tävlingar så inställt på att prestera på topp. Inför den segrade Norge före Sverige och Finland. avslutade distansen 5000m var situationen så att favoriterna till medaljerna gick efter Nils. Nedan listas projekt, åkare uttagna i Därför var Nils tvungen att gå ut relativt hårt träningsgrupper samt deltagande i men att åka smart och inte bränna all energi i internationella tävlingar som världscup och början loppet. Nils har gjort många 5000m mästerskap för juniorer och seniorer i samband lopp för att vara junior och känner sin kropp med verksamhetsåret 2013-2014. väl. Han disponerade krafterna väl och avslutade på bästa sätt. Detta satte press på Träningsgrupper 2013-2014 favoriterna vilket ledde till att de öppna Topp betydligt snabbare än Nils, men det visade sig Nils van der Poel att de inte mäktade med distansen ut och i David Andersson slutändan stod Nils som Juniorvärldsmästare på 5000m. Tyvärr kom inte Adam och Erik Talang upp i den nivån på de individuella distanserna Johanna Östlund som vi hade hoppas på men genomförde ett bra Eva Lagrange jobb i lagtempot tillsammans med Nils där det Adam Axelsson svenska laget slutade på en totalt 8:e plats. Hampus Larsson Erik Wetterdal

ESTP Hanna van der Poel Eva Lagrange David Andersson Nils van der Poel Adam Axelsson Hampus Larsson Erik Wetterdal

Mer information om Topp/Talang/ESTP: http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb undet/ElitochProjekt/Elitverksamhet/

10 Skridskoakademin Världscup 7, Inzell, Tyskland, 9-10/2 Tilda Carlsson Aktiva: Johanna Östlund Ella Erkman Juniorvärldscup Final, Collalbo, Italien, 15- Ida Hallberg 17/2 Ann-Marie Lindqvist Aktiva: David Andersson, Adam Axelsson, Vilma Gustafsson Hampus Larsson och Nils van der Poel. Moa Kronborg Ledare: Mattias Hadders Klara Reinhold-König Ungdomslandskamp, Hamar Norge, 22-23/2 Erika Lindgren Aktiva: Oskar Gustafsson Ella Erkman Nils van der Poel Amanda Björkman Adam Axelsson Elin Fryckberg Björn Seifert Tilda Carlsson Wilhelm Ekensskär Klara Reinhold-König David Karlingsjö Vilma Gustafsson Erik Decker Ann-Marie Lindqvist Max Eriksson-Sjöstedt Ida Hallberg Oskar Nilsson Valdemar Bergentall Jakob Jansson Jacob Jansson Erik Wetterdal David Karlingsjö Mer information om Skridskoakademin Patrick Dale presenteras senare i denna berättelse och på: Björn Seifert http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb Michael Gilbert undet/ElitochProjekt/ProjektSkridskoakademin Frans Bergentall Wilhelm Ekensskär. SOK´s Utmanarsatsning Ledare: Johan Röjler, Paulina Wallin och Adam Axelsson Håkan Karlsson Hampus Larsson Junior-VM Collalbo, Italien, 22-24/2 Oskar Gustafsson Aktiva: David Andersson, Adam Axelsson, Wilhelm Ekensskär Hampus Larsson och Nils van der Poel. Mer information om SOK´s Utmanarsatsning: Ledare: Mattias Hadders http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb Världscup 8, Erfurt, Tyskland, 1-3/3 undet/ElitochProjekt/ProjektUtmanare/ Aktiva: Johanna Östlund Distans-VM, Sotji, Ryssland, 21-24/3 Bevakningsgrupp Aktiva: David Andersson Erik Wetterdal Ledare: Mattias Hadders Tilda Carlsson Världscup 1, Calgary, Kanada, 8-10 /11 Mer information om Bevakningsgruppen: Aktiva: David Andersson, Nils van der Poel http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb och Johanna Östlund undet/ElitochProjekt/Bevakningsgruppen/ Ledare: Mattias Hadders Världscup 2, Salt Lake City, USA, 15-17/11 Representation på världscuper, Aktiva: David Andersson, Nils van der Poel mästerskap och Olympiska spel och Johanna Östlund Ledare: Mattias Hadders 2013 Världscup 3, Astana, Kazakhstan, 29/11-1/12 EM, Heerenveen, Holland, 11-13/1 Aktiva: David Andersson Aktiva: David Andersson Ledare: Mattias Hadders Ledare: Mattias Hadders Världscup 4, Berlin, Tyskland, 7-8/12 Juniorvärldscup, Baselga, Italien, 12-13/1 Aktiva: David Andersson och Johanna Östlund Aktiva: Hampus Larsson och Nils van der Poel Ledare: Mattias Hadders Ledare: Johan Röjler Juniorvärldscup 1, Zakopane, Polen 14-15/12 Världscup 6, Calgary, Canada, 19-20/1 Aktiva: Adam Axelsson, Nils van der Poel, Aktiva: Johanna Östlund Erik Wetterdal och Tilda Carlsson. Sprinter-VM, Salt Lake City, USA, 26-27/1 Ledare: Joel Eriksson Aktiva: Johanna Östlund

11 2014 Sverige, Danmark och Finland, och som Europamästerskap, Hamar, Norge, 11-12/1 finansieras till största delen från ISU. Aktiva: David Andersson, Nils van der Poel Projektet ingår även i uppföljningsdelen som och Johanna Östlund kallas för ESTP (East Scandinavian Talent Ledare: Mattias Hadders och Joel Eriksson Program). Det finns en gemensam projektplan Juniorvärldscup 2, Innsbruck, Österrike, 25- som beskriver båda projekten, vad gäller 26/1 inriktning, ekonomi och Aktiva: Adam Axelsson, Nils van der Poel och planering/genomförande. Tilda Carlsson. Projektet är inne på det 6.året som kommer att Ledare: Jerry Olofsson avslutas med coaches clinic i Sandviken i april Olympiska Spelen OS, Sotji Ryssland, 7-24/2 2015, där tränare som har genomfört och klarat Aktiva: David Andersson av utbildningen får sitt diplom för genomförd Ledare: Mattias Hadders utbildning. Juniorvärldscup-final, Bjugn, Norge, 1-2/3 Projektet är ett hastighetsprojekt riktad mot att Aktiva: Nils van der Poel, Erik Wetterdal och utbilda åkare mot en eventuell framtida Adam Axelsson elitsatsning på skridsko. I tillägg är syftet med Ledare: Magnus Axelsson projektet att utbilda lokala/nationella tränare så Ungdomslandskamp, Göteborg, 1-2/3 att dom i sin tur kan ta hand om och utbilda Erika Lindgren åkarna på hemmaplan och bidra till att sprida Vilma Gustafsson kunskapen vidare på nationellt plan. Moa Kronborg Projektet är uppbyggd enligt följande struktur. Moa Fundell Projektägare är Sverige, Danmark och Finland Ella Erkman där Finland nu är Ida Hallberg projekt/rapporteringsansvariga gentemot ISU. Elin Fryckberg Mikko Yli-Ojanperä är projektledare. Ann-Marie Lindqvist Sebastian Falk har sedan hösten 2013 blivit Patric Dale anställd som projektansvarig (headcoach), och Oskar Nilsson en representant från varje nation är anställd Max Sjöstedt-Eriksson som assistent headcoach. Från Sverige är detta Emil Jeppson Bent Erik Brenden. Oskar Gustafsson Som beskrivet ovan så är detta ett Valdemar Bergentall utbildningsprojekt för såväl aktiva som Björn Seifert ledare/tränare från alla dessa tre nationer. Wilhelm Ekensskär Sverige har under 2013 - 2014 varit Ledare: Jerry Olofsson och Mattias Hadders representerade av följande aktiva: Junior-VM Bjugn, Norge, 7-9/3 Ella Erkman säsongen 2013 och enbart Aktiva: Nils van der Poel, Erik Wetterdal och sommarläger i Köpenhamn 2014, detta då Ella Adam Axelsson senare valde att lägga ett studieår i Calgary och Ledare: Mattias Hadders & Magnus Axelsson av den anledningen inte kunde vara med på Allround-VM Heerenveen, Holland, 22-23/3 resterande av aktiviteter) Aktiva: Nils van der Poel Ann-Marie Lindqvist Ledare: Mattias Hadders Vilma Gustafsson Världscup, Berlin 5-7/12 Ida Hallberg Aktiva: Eva Lagrange, David Andersson och Tilda Carlsson Nils van der Poel Klara Reinhold-König (endast delar av Ledare: Mattias Hadders säsongen 2013 – 2014) Världscup, Heerenveen 12-14/12 Erika Lindgren (2014 – 2015) Aktiva: Eva Lagrange, David Andersson och Moa Kronborg (2014 – 2015) Nils van der Poel Nils van der Pool Ledare: Mattias Hadders Oskar Gustafsson Skridskoakademin Wilhelm Ekensskär ESDP (East Skandinavien Development David Karlingsjö Program) tidigare kallad skridskoakademin är Adam Axelsson ett utbildningsprojekt i samarbete mellan Erik Decker (2014 -2015) Max Sjöstedt-Eriksson (2014 – 2015)

12 Oskar Nilsson (2014 – 2015) Projektåret 2014/2015 har bestått av Björn Seifert (2013 -2014 kom in i projektet följande aktiviteter: igen hösten 2014 då Ella valde att hoppa av  Coaches seminar september 2015 Helsinki och studera i Calgary) Finland – tema: Get to know your athletes on a mental bases + trainingplanning for På tränarsidan så har Sverige varit optimal progress. representerade av Magnus Gustafsson och  Dryland/inline camp Köpenhamn – tema: Jerry Olofsson som har gått andra delen av ”Inline as a tool for developing skating tränarutbildningen inom projektet. Från början skills” av så ingick även Torgny Karlsson och Bo König, men av olika anledningar var dom båda  Ice camp in Berlin october 2014 – tema: tvungna att tacka nej till vidare deltagande i ”From dryland to ice” denna period. Tyvärr har inte Jerry kunnat vara  Ice camp in Berlin januari 2015 – tema: med på några läger under 2014/15 på grund av ”Cooperation for higher speed” att han har fått ett nytt jobb som har gjort det  Coaches seminar april 2015 in Sandviken omöjligt för honom att följa med. Jerry har – examination and a new perspective to deltagit på coaches seminars. developing skating skills and abilities – dryland activities (ej genomförd än). Bent Erik och Sebastian har stått för all planering av träning och utbildning av såväl I arbetet med projektet så har det jobbats hårt åkare som av ledarna som har gått i med att förankra projektet i de nationella ledarutbildningen. föreningar som vi har i Sverige. Det har etablerats en kommunikation med alla tränare Som avslutning på projektåret 2012/2013 på hemmaplan, med information innan och genomfördes ett isläger i Berlin i början på efter lägren, där även ansvariga i projektet från januari 2013. Förutom de åkare som är listade Sverige har kommunicerat ut sin syn på hur ovan så ingick detta år även Hanna van der man vill utveckla skridskoungdomar. Alla Pool, Nils van der Pool, Jakob Jansson och träningsprogram med tillhörande förklaringar Erik Wetterdal. finns på förbundets hemsida under projektet Skridskoakademien. Projektperioderna följer inte kalenderår, men börjar med ”summercamp”. Samtliga åkare har deltagit under de aktiviteter som har varit planerade enligt ovan Projektåret 2013/ 2014 har bestått av beskrivning och det går att läsa några av följande aktiviteter: åkarnas åsikter/tankar kring projektet på  Coaches seminar i Stockholm förbundets hemsida.  Dryland summercamp i Kourtane Finland. Deltagare i tränarutbildningen Tema ”Sprint training in speedskating – Jerry Olofsson, SK Trollhättan SK (2014/2015) jumps and explosiv training” Magnus Gustafsson, Sundsvalls SK (2014/2015)  Coaches clinic in Copenhagen – creating Bo König, Hagaströms SK (2013/2014) values for the whole project Helena Gustafsson, Skellefteå AIK CK (2012/2013)  Icecamp in Berlin october 2013 tema: Jan Bengtsson, IF Thor (2012/2013) ”From dryland to ice” Torgny Karlsson, Calmar skating (2012/2013)  Icecamp in Berlin january 2014 tema: ”Coordination on ice  Coaches clinic in Heerenveen mars 2014: ”Learning from elit environments” – allround World Championship. Lectures from Peter Kolder (Deutch pro team), Bart Veldkamp (Belgium), ….. (Polish National team) Verksamhetsåret 2013/2014 har Svensk Skridskoförbundet haft Helena Gustafsson som den enda elitaktiva inlinesåkaren. Under 2013 deltog Helena på Worlds games i Cali, World games är för idrotter som är sk. icke olympiska idrotter och påminner om de Olympiska

13 spelens arrangemang. Tyvärr drog Helena på även European Youth festival i Brasov sig en förkylning dagarna innan men lyckades Rumänien, där Fabrice deltog och slutade som ändå prestera bra. På 500m blev det en 12:e bäst på en 14:e plats på 1500m. plats och på 200m blev det en 15:e plats. Under 2013 deltog även Helena på EM i Bakom Ranya började våra juniorer Jacob Almere, Holland, där det blev som bäst en 8:e Jansson och Fabrice Suh utvecklas på ett på ett plats på 200m TT och sammanlagt en 34:e sätt och visade att de två är namn för plats på Road och som bäst en 11:e plats på framtiden. Både Jacob och Fabrice tävlade Star 300m TT och en sammanlagd 26:e plats på class tävlingar där bla Jacob tog en andra plats Track. Det sista stora mästerskapet för året var i den sammanlagda tävlingen i Amsterdam. I VM som arrangerandes i Oostende, Belgien, den yngre juniorklassen deltog även Erika där Helena placerade sig på bäst på en 18:e Lindgren och Erik Decker i Star class. Erika plats. Tidigare på året flyttade Helena sin som slutade som bäst på en 2:a plats på satsning till Colombia och tränade tillsammans tävlingarna i Obersdorf och en sammanlagd med Team Halcones de Santander. Utöver 5:e plats. Under 2014 arrangerade även Malmö satsningen i Colombia och deltagande på en Star class tävling med fina svenska internationella mästerskap deltog även Helena framgångar. på Europa cupen. Under 2014 deltog Sverige med två deltagare i Under 2014 deltog Helena på EM i tyska samband med EM i Dresden. Ranya slutade på Geisingen vilket blev ett lyckat mästerskap för en 18:e plats i den sammanlagda tävlingen och Helena. På 300m blev Helena 10:a och med en 13:e plats som bäst på distansen noterade nytt personbästa med tiden 27,657 1500m. Jacob som gjorde debut i större sekunder. På 500m blev det en 11:e plats. mästerskapssammanhang blev 39:a Detta mästerskap kom att bli Helenas sista sammanlagt och placerade sig som bäst på på stora mästerskap på den internationella nivån. 31:a plats på 1000m. Jacob tillsammans med Helena valde att sätta punkt på sin elitsatsning Fabrice deltog även i Junior-VM för första för att helhjärtat satsa på sin civila gången. Mästerskapet arrangerades i Turkiska yrkeskarriär. Parallellt med sin elitsatsning har Erzurum där Jacob slutade på en 40:e plats och Helena studerat till läkare och Svenska med en 35:e plats som bästa placering. Fabrice Skridskoförbundet vill säga TACK till Helena slutade på en 43:e plats sammanlagt och för fina insatser och önskar henne Lycka till i placerade sig som bäst på en 23:e plats på framtiden. 500m. Senare på året deltog Ranya på båda världscuperna i Nord Amerika (Salt Lake City Träningsgrupper och projekt 2013-2014 och Montreal) medan Jacob och Fabrice deltog Topp/Talang enbart i Montreal. Tyvärr slutade tävlingarna Helena Gustafsson med att Fabrice föll och bröt sin fot.

Under verksamhetsåren har Sverige även deltagit i ett ISU projekt för Europeiska nationer. På dessa samlingar har framförallt

Under verksamhetsåren 2013/2014 Jacob och Fabrice deltagit och har därmed fått arrangerades EM i Malmö med Ranya Ezzi på ett mycket stimulerande utbyte med andra startlinjen. Ranya slutade på en sammanlagd åkare på samma och högre nivå. Projektet 20:e plats. Ranya placerade sig som bäst på kommer fortgå under säsong 2014-2015. 18:e plats på 1000m följt av 20:e plats på 1500m och 22:a plats på 500m. Damklassen Träningsgrupper och projekt 2013-2014 vanns av Arianna Fontana från Italien och på Topp herrsidan segrade Freek van der Wart från Ranya Ezzi Holland. Senare på vintern var det dags för OS-kvalet till de Olympiska spelen i Sochi. Talang Tyvärr lyckades inte Ranya kvala till sig en Jacob Jansson plats och därmed stod Sverige utan deltagande Fabrice Suh i Short track i Sochi. Under 2013 arrangerades

14 ISU-projekt Scandinavian Cup, Malmö, 20/9 Jacob Jansson Dunubia 2, Elblag, 3/10 Fabrice Suh Starclass, Dresden, 24/10 Hampus Hende Alta Valtellina Trophy, Bormio, 6/11 Mer information om Topp/Talang/ESTP: Världscup, Montreal, 14/11 http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb Starclass, Hasselt, 5/12 undet/ElitochProjekt/Elitverksamhet/ Fabrice Suh SOK´s Utmanarsatsning 2013 Jacob Jansson Starclass, Albertville, 11/1 Mer information om SOK´s Utmanarsatsning: European Youth festival, Brasov, 17/2 http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb Open Dutch, Turnhout, 6/4 undet/ElitochProjekt/ProjektUtmanare/ Starclass, Bolzano, 4/10 Alta Valtellina Trophy, Bormio, 17/10 Bevakningsgrupp Starclass, Hasselt, 6/12 Ranya Ezzi Hampus Hende 2014 Mer information om Bevakningsgruppen: Starclass, Malmö, 10/1 http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkridskoforb Danubia 6, Budapest, 21/2 undet/ElitochProjekt/Bevakningsgruppen/ Junior-VM, Erzurum, 7/3 Scandinavian cup, Malmö, 20/9 Representation på världscuper, mästerskap Danubia 2, Elblag, 3/10 och internationella tävlingar Starclass, Dresden, 24/10 Alta Valtellina Trophy, Bormio, 6/11 Ranya Ezzi Världscup, Montreal, 14/11 2013 EM, Malmö, 18/1 Sammanlagt: 20:e, 500m: 22:e, 1000m: 18:e, 1500 meter: 21:a

Världscup, Sochi, 1/2 I december 2013 arrangerades uttagningar för Världscup, Dresden, 8/2 en landslagsträningsgrupp med målet att Världscup, Shanghai, 26/9 representera Sverige vid B&T Roller Derby Världscup, Turin, 7/11 World Cup i Dallas i december 2014. Under Världscup, Kolomna, 14/11 året gjordes sedan en ytterligare gallring och 2014 det var till slut en grupp på 19 aktiva som Starclass, Malmö, 10/1 utgjorde Team Sweden. Under Prideveckan i EM, Dresden, 17/1 Stockholm arrangerade laget en ”fundraiser” Scandinavian cup, Malmö, 20/9 där de samlade in pengar till verksamheten, de Scandinavian cup, Amsterdam, 4/10 har också tryckt och sålt diverse merchandise Världscup, Salt Lake City, 7/11 och på så sätt varit med och finansierat delar Världscup, Montreal, 14/11 av denna verksamhet. Team Sweden presterade till slut en meriterande 6:e plats av Jacob Jansson totalt 30 länder som deltog. 2013 Laget till B&T Roller derby world cup Starclass, Amsterdam, 25/1 bestod av följande: Junior Europacup-final, Baselga diPiné, 15/3 Headcoach: Salli Honkanen Open Dutch, Turnhout 6/4 Line-up managers: Katja Lotz och Laura Starclass, Bolzano, 4/10 Savolainen Alta Valtellina Trophy, Bormio, 17/10 Coaches: (och spelare): Lotta Jordy Hofmann Starclass, Hasselt, 6/12 och Malou Lindholm 2014 Spelare: Starclass, Malmö, 10/1 Karolina Berglöf Swede Hurt EM, Dresden, 17/1 Elin Jakobsson Mrs Knuckles Danubia 6, Budapest, 21/2 Jenny Grönberg JJ Fury Junior-VM, Erzurum, 7/3 Kristina Eriksson Kix DeVille

15 Juhlia Tyhlin Bonnie Clash "Bompa" Maria Pihel Tjutet Ulrika Dilton Sexual Her Ass-meant

Maja Nilsson Curly Håår SM tävlingar Charlotte Jordy Hofmann Aloha Riot 2013 Sandra Ihlberg Crocodile Sandee, SM tävlingar för 2013 arrangerades i Falun Lina Frisk Fräulein F Reckless den 25-27 januari, Trollhättan den 2-3 februari, Sandra Karlsson Slice Princess 9-10 februari i Örebro och i Uppsala den 21-22 Caroline Borelius CaRollin Thunder december. Malou Lindholm Mad Maloony 2014 Josefin Hellgren Lil´Slinky Under 2014 arrangerades SM tävlingar i Emma Österman CrackHer Stockholm den 18-19 januari, Sundsvall den Fredrika Andersson Fred Finta 22-23 februari, Göteborg den 1-2 mars och London Rollergirls slutligen den 20-21 december Uppsala. Malena Chronholm Fenix Fortsomfan Ylva Arnberg Knickerblocker Glory

Nationell tävlings- verksamhet

SM tävlingar Under verksamhetsåret 2013 gjorde inlines entré på SM-veckan i Halmstad och 2014 i

Borås. Båda arrangemangen bjöd på NA och foto: Sofie Isaksson spännande tävlingar och visar att inlines är en publikvänlig idrott att se live. 2014 erövrade Johan Röjler sitt 51:a SM-guld 2013 Johan Röjler är fortfarande "skridskokung" i SM på banan delades mellan SM veckan i Halmstad och Varbergs RSK den 5-6 juli. Sverige! Genom att 2013 vinna SM-guld på Den 8 september arrangerade Stockholm såväl 500 m som sammanlagt fick han ihop Speedskaters Marathon SM i Stockholm. totalt 50 SM-guld som senior, ett rekord som 2014 nog är ganska unikt. 2014 kunde han sedan SM på bana delades detta år mellan SM lägga ytterligare ett SM guld till sin samling veckan i Borås och Varbergs RSK i juli. och är nu uppe i 51 medaljer. Den 15 september arrangerade Stockholm Speedskaters Marathon SM i Stockholm.

Resultat från tävlingarna presenteras i slutet av denna berättelse.

16 säkerheten för de normal ca 3000 deltagarna så beslutade ledningsgruppen att ställa in loppet 2014.

Short track SM arrangerades av förening SK Skrinnaren i Malmö såväl 2013 som 2014. Short track verksamheten sprider sig och är numera väl etablerad i Stockholmstrakten. 2013 växte antalet medlemsföreningar från 12 till 19 och 2014 från 19 till 27. Roller Derby-nätverket som bildades 2012 har till uppgift att vara en länk mellan föreningarna och förbundet och har träffats 2013 avgjordes Marathon SM på sjön Runn i två gånger under 2013 och två gånger samband med SM veckan i Falun. 2014. 2014 arrangerades för första gången SROC (Swedish Roller Derby Conference) 2014 så var Marathon-SM tänkt att med ett 40 tal deltagare. Roller Derby- genomföras i samband med Sollentuna Skating verksamheten växer alltjämt och både Week. Tävlingen fick detta år tyvärr ställas in pga det milda vädret. 2013 och 2014 har Roller derby-SM varit en del av SM-veckan sommar. Det har under de gångna två åren arrangerats ett antal långdistanslopp på sjöis trots att vi har Roller derby-serie haft väldigt milt väder, främst under 2014. Under hösten 2014 startades ett seriespel för Roller Derby. En tävlings som alltid är värd att nämna är den Högsta serien 2014 bestod av de lag som Grand Prix tävling i KNSB:s regi som kvalificerade sig till SM-veckan och det var genomförs på sjön Runn. Här deltar en stor del Stockholm Roller Derby, Crime City Rollers av den nederländska eliten i Marathon. (Malmö), Dock City Rollers (Göteborg), Gothenburg Roller Derby, Västerås Roller Derby och Luleå Roller Derby. De lag som vill vara med i "div 1" anmälde sig själva. Spelperioder var september – 15 december och 15 januari – maj, lag 1-4 i tabellen efter seriens slut den 31/5 2015 går till slutspel.

Vikingarännet arrangerades för första gången 1999 och är, nu som då, ett samarbete mellan Svenska Skridskoförbundet och Friluftsfrämjandet.

I februari 2013 genomfördes Vikingarännet och segrade gjorde Holländaren samt Eva Lagrange, Gimonäs CK.

Efter en kall avslutning på januari 2014 med mycket fina isar på Mälaren tog det milda vädret över. Vikingarännet – har ledorden säkerhet och kvalitet och med hänsyn till

17 Inline, Svenska funktionärer Funktionärer godkända av FIRS och CERS Hastighet, Svenska funktionärer, Internationella domare, FIRS godkända för internationella Sverige har inga internationella domare Europeiska domare, CERS mästerskap Per-Olof Pehrsson, Gävle Skiljedomare Magnus Karlsson, Motala Daniel Cabelduc, Segersäng Nationella domare Karl Skoog, Solna Huvuddomare Starters Peter Adamsson, Gävle Åke Falk, Järbo Lars Jennersten, Karlstad Sebastian Zamani, Stockholm Internationella funktionärsuppdrag Short Track Hastighet Svenska funktionärer Våra funktionärer som är godkända av ISU godkända för internationella haft följande uppdrag: tävlingar 2013 18-20 januari, EM i Malmö Skiljedomare Starter herrar: Lars Jennersten John Cargill-Ek, Stockholm 8-10 mars, VM i Debrecen Jan-Ingmar Karlsson, Göteborg Starter herrar: Lars Jennersten Lena Marmstål-Hammar, Västerås

Per-Olof Pehrsson, Gävle 2014 Starters 7-10 mars, JVM i Erzurum Peter Andersson, Motala Skiljedomare: Per-Olof Pehrsson Mats Harryson, Östersund

Benno Johansson, Trollhättan Jan Svedberg, Västerås Hastighet Under 2013 har våra funktionärer som är godkända av ISU haft följande uppdrag:

11-13 januari, EM i Heerenveen Assisterande skiljedomare damer: Karl Skoog 26-27 januari, VM Sprint i Salt Lake City Starter herrar: Åke Falk Short Track, Svenska funktionärer, 9-10 februari, Världscup i Inzell godkända för internationella Starter herrar: Lars Jennersten 16-17 februari, Final Juniorvärldscupen i mästerskap Collalbo Skiljedomare Starter herrar: Lars Jennersten Per-Olof Pehrsson, Gävle 16-17 februari, Junior-VM i Collalbo Starters Starter damer: Sebastian Zamani Lars Jennersten, Karlstad 1-3 mars. Världscup i Erfurt Skiljedomare damer: Karl Skoog Short Track, Svenska funktionärer, 21-24 mars, Distans-VM i Sotji godkända för internationella Skiljedomare damer: Daniel Cabelduc tävlingar 8-10 november, Världscup i Calgary Skiljedomare Skiljedomare damer: Daniel Cabelduc Claes Ekstrand, Stockholm 6-8 december, Världscup i Berlin Christian Öhrnberg, Malmö Starter herrar: Åke Falk Starters Lars Öhrnberg, Malmö 2014 Tävlingsledare 11-12 januari, EM i Hamar Per-Olof Pehrsson, Gävle Starter: Lars Jennersten Daniel Jansson, Svedala Skiljedomare: Karl Skoog

18 7-23 februari, OS i Sochi Skiljedomare: Daniel Cabelduc 1-2 mars, Juniorvärldscup i Bjugn Starter: Sebastian Zamani 7-9 mars, Junior VM i Bjugn Skiljedomare: Daniel Cabelduc 7-9 mars, Världscup i Inzell Skiljedomare: Karl Skoog Starter: Sebastian Zamani 14-16 mars, Världscupfinal i Heerenveen Starter: Lars Jennersten 22-23 mars, VM i Heerenveen Starter: Åke Falk 5-7 december, Världscup i Berlin Starter herrar: Åke Falk 12-14 december, Världscup i Heerenveen Skiljedomare damer: Daniel Cabelduc

Den 25-28 september 2014 deltog våra mästerskapsdomare Daniel Cabelduc och Karl Skoog på ISU:s vidareutbildning i S:t Petersburg.

19 IDROTTS- och FÖRENINGSUTVECKLING

Föreningsutveckling - Deltagande på endagsevenemang för Rollerderyföreningarna och träningspass. - Spelat in och publicerade 2 intervjuer på PROJEKT: Attraktiva föreningar SSFs hemsida för att bredda kunskap om våra Vi startade projektet i januari 2013 för att öka sporter och personerna engagerade i den i medvetenheten om nyttan av utvecklingen i Sverige. förbundets föreningar och genom ett aktivt arbete med föreningarna stimulera detta. År 2 av projektet (2014) Under andra året av projektet erbjöds 10 Målet har varit att uppmuntra och hjälpa våra föreningar ett intensifierat utökat samarbete för föreningar att bli medvetna och attraktiva utveckling. Följande 9 föreningar tackade JA föreningar. Vi vill skapa en grund för till ett deltagande: IF Castor, Dala Active föreningar att utvecklas så att de så småningom Skaters, SK Pollux, Södermalms IK, Örebro blir redo att i föreningsregi bedriva en ökad Långfärdsskridskosällskap, Motala AIF, verksamhet inom alla delar i Idrotten vill. Calmar SC, IK Wega, Malmö CS. Dessa föreningar har genom dialog stöttats i Hur ser en attraktiv förening ut? sin verksamhet i strävan efter att utöka och Föreningen arbetar aktivt och uppfyller sina förbättra för att bli mer attraktiva. egna visioner och mål. Föreningen har en Här följer en kort beskrivning av vad som fungerande föreningsstruktur och är noggrann händer i föreningarna just nu. (Därmed ej sagt med föreningsdemokratin. Föreningen har en att aktiviteterna nödvändigtvis härstammar engagerad styrelse som arbetar med utveckling enbart från projektet): av föreningen och dess verksamhet samt IF Castor: Johan har besökt föreningen och arbetar långsiktigt mot ambitiösa mål. agerat bollplank i arbetet för att utöka Föreningen erbjuder utbildade verksamheten. Föreningen har haft mycket verksamhetsledare som bedriver attraktiva skolverksamhet på sin bana och jobbar för att aktiviteter. få dessa skrinnare in i föreningen. Detsamma gäller det stora antalet motionsskrinnare som År 1 av projektet (2013) åker på kvällstid på banan men som inte är Under första året Johan Röjler i kontakt med medlemmar. Undersökt möjligheter för de allra flesta av förbundets föreningar och en tidtagningssystem på plats men ej kommit sammanställning över föreningarnas önskemål fram till någon bra lösning. och behov av hjälp sammanställdes. Listan Dala Active Skaters: Johan har föreningen. nedan är ett axblock av vad som gjordes Dom har under året drivit ett stort projekt med ytterligare. stöttning av postkodlotteriet. Ungdomar har - Enkätundersökning Ungdomsverksamhet bussats in för att delta på skridskofritids under - Strategi/förändringsarbete inleddes skridsko ledning av föreningens ledare flera dagar i till Tusenprojekt veckan. Vi har för avsikt att delta vid ett av - Arrangerade uppsamlingsmöte med Inline i dessa tillfällen under 2015. Örebro med diskussioner om framtid och SK Pollux: Anne och Bent-Erik har träffat hur Inlinesporten kan växa. dem och startat en process med klubben som - förhoppningsvis ska leda till ett bra Enkätundersökning specifikt för projektet samarbete/utbyte med bandyklubben som man med bl a frågor om organisation, ledare, delar arenor med. SISU-samarbete, Idrott-online samt vad Örebro Långfärdsskridskosällskap: man specifikt ville ha hjälp med av Planeringsarbete utfört gemensamt för att finna

förbundet. nya vägar att rekrytera unga skrivare till - besökt 15 föreningar samt deltagit i/vid klubbens verksamhet Utlåningsutrustning nu idrottsverksamhet hos vissa av dessa inköpt för att sänka instegströskeln så att fler föreningar ”vågar” prova på att åka med på klubbens turer. Aktiviteten planeras vara i full gång vintern 2015/2016.

20 Södermalms IK: Sofia och Johan har besökt - Komma ut och tävla internationellt föreningen. Föreningen har inlett ett samarbete (ekonomiskt stöd) med SISU och gjort en nulägesanalys. Vi har - Coach/tränar utbildning RD deltagit vid skridskons dag på Östermalms IP - Nystarta ”Moralägret” (ett årligt där föreningen marknadsförde sin verksamhet återkommande sommarläger för alla åldrar under en heldag vilket var uppskattat av under knappt en vecka) många. Planering för ytterligare skridskodag med inbjudna från andra skridskosporter genomfördes men arrangemanget blev tyvärr inte av. Förhoppningsvis kan det bli något Idrottslyftet kommande vinter. Skridskoförbundet blev Motala AIF: Johan deltog vid ett möte med under 2013 tilldelad stor uppslutning där det diskuterades hur 754 000 kronor och för föreningen skulle kunna bli attraktivare. Svårt 2014 675 000 att fördela på projekt som att finna engagerade ledare till föreningar ansöker om. 2013 var det 20 skridskoskola/Ungdomsverksamhet men olika föreningar som blev beviljade klubben har ideér för att lösa detta till projektpengar, fördelat på 52 kommande år och där deltog vi som ett bollplank. projekt/aktiviteter och 2014 var det 22 Calmar SC: Johan deltog på ett träningsläger föreningar och 61 projekt som fick ta del med föreningens medlemmar och delade med av medel ur IL. sig av kunskap om skridskoteknik och – allt från subvention av utbildning till elitidrott. Tyvärr försvann ett stort antal av rekryteringsprojekt. Alla våra fem idrotter klubbens yngre medlemmar från staden och finns representerade. därför har det blivit ett mellanår. Föreningen Skridskoförbundet fortsätter med arbetet har dessutom haft problem med tillgång till is. att öka studietimmar och har haft önskemål IK Wega: Här har vi endast fått till ett om att föreningarna ska ta kontakt med sin telefonmöte men ambitionen är att få till ett SISU-konsulent. Innan föreningen kan besök i Göteborg. söka fria projekt behöver de genomgå en Malmö CS: Föreningen har startat upp ungdomsverksamhet både sommar och vinter. av de, av förbundet, föreslagna Nu har man med hjälp av medel från utbildningarna. idrottslyftet köpt in ny utlåningsutrustning som Föreningar som under perioden beviljats ska börja användas i vår. bidrag ur idrottslyftet

Exempel på åtgärder/hjälp som efterfrågats: 2013 - Kompetenshöjning/utbildning i Crime City Rollers Malmö skridskoteknik ”att lära ungdomar” - Ledarutbildning för långfärdsturer Dala Active Skaters - Stöd att arrangera sjöislopp Dock City Rollers Klubb - stöd i hur man växer och får fler ledare och Gothenburg Roller Derby förening engagerade föräldrar Hagaströms SK - utbildning ”skridskoledare” (för föräldrar) Halmstad RDC - Lokstödsrapportering (förenkling) - Hur rekrytera ungdomar? Helltown Hellcats Helsingborg RDC - Rekrytering från andra issporter (bandy, Luleå RDC hockey, konståkning) Malmö City Skaters Club - Tränarutbildning vid redan befintliga Malmö Royal RDC ”samlingstillfällen” SK Pollux - Sponsorer SK Trollhättan - Inköp låneutrustning för att fler ska kunna få prova våra idrotter SK Winner - Hjälp att få halltider/istider Skånes Isseglarklubb - Bättre samordning av tävlingskalendrar Stockholm RDC - Stöd för att arrangera motionslopp Inline Sundsvalls SK

21 Södermalms IK Frågeställningar som dessa diskuterades: Finns Umeå Roller Derby Förening det motsättningar idag inom idrotten för att jobba med idrott hela livet? I så fall vilka? Hur Uppsala RDK arbetar kommuner för att hålla nere kostnader Västerås RDC för idrott? Vad gör nya idrotter i befintliga förbund som är så attraktivt? Hur hanterar vi 2014 tävlingslogiken kontra breddlogiken? Osv. Calmar Skating och Hockey Club Dessa tankar ligger också till grund vid Crime City Rollers Klubb planering av Skridskoförbundets föreningsträffar och hur vi planerar Dala Active Skaters verksamheten. 2013 och 2014 har det också Dock City Rollers Klubb arrangerats sedvanliga Idrottslyftsträffar för Gothenburg Roller Derby förening alla idrottsförbunds Idrottslyftsansvariga. Hagaströms SK Skridskoförbundet deltar också i Helltown Hellcats Helsingborg RDC utvecklingsforum som arrangeras av Riksidrottsförbundet. IF Thor Karlstad RDC Föreningsträff Luleå RDC Förbundet arrangerade ett föreningsmöte i april Malmö Royal RDC 2013. Mötet samlade 27 personer varav de Motala AIF Skrinnarna flesta representerade hastighet. Naturligt blev SK Skrinnaren därför att mötet genomfördes med fokus på Skånes Isseglarklubb hastighetsdiskussioner under ledning av Solna RDC Mattias Hadders. Stockholm RDC 2014 års konferens fick ställas in då det bara Sällskapet Örebro var en (1) förening anmäld. Konferensen var Långfärdsskridskoåkare planerad med temat ”Framtidens förening”. Södermalms IK The Royal RDK Inlinesmöte Den 30 november 2013 samlades 14 Umeå Roller Derby Förening inlinesentusiaster för att diskutera frågor kring Västerås RDC just denna idrott. Johan Röjler och Bertil Västsvenska Roller Derby Sällskapet Brogeland ansvarade för träffen.

Skridskonätets iskongress 2013 Idrottslyftet föreningsstöd Här deltog 150 deltagare från 46 olika 2010/2011 912 000 kr föreningar. På programmet stod bla 2011 (höst) 457 000 kr Skridskonätet, säkerhet, israpporter, isräddning 2012 826 000 kr och IT. 2013 754 000 kr Johan Röjler och Sofia Larsson representerade 2014 675 000 kr förbundet vid denna träff. Vi hade även ett seminariepass bestående av Utbildning ”Skridskoförbundet för långfärdsskridskoklubbar” och integrationen Nätverk och konferenser av IdrottOnline – Skridskonätet. Skridskoförbundet finns representerat i olika nätverk bla ”Idrott hela livet” som under året haft två träffar. Hösten 2013 arrangerades ”Idrott hela livet” som vill ”lyfta frågor som stärker idrottsrörelsen i arbetet med att skapa ett livslångt intresse för idrott”. Under tre dagar i Jönköping bjöds det på intressanta föreläsningar om ny forskning på temat samt seminarier.

22 Nyutbildade Marathondomare Det finns även 400 meters banor som inte är konstfrusna där det utövas verksamhet. Idag syns våra föreningar och deras verksamhet i bandyhallar (250 m) samt på utomhusbanor med andra mått.

Short Track Short track körs på isytan 30x60. Banan är 111,12m längs åklinjen. Dessa mått hittar man i ishallar som det finns gott om i Sverige.

I oktober 2013 påbörjade Nils Larsson och Roller Derby Joep Meens sin utbildning till Denna idrott utövas oftast i inomhushallar på Marathondomare. Den första delen av trägolv eller annat hårt underlag. Ytan som utbildningen genomfördes på KNSB:s kontor i krävs för att få till en bana inkl säkerhetszoner Holländska Utrecht. Den avslutande delen av är ca 33x23 meter. utbildning arrangerades i Falun i samband med att den nederländska marathoneliten tävlade på Runn. Nu kan ni möta Nisse och Joep ute på Lägerverksamhet sjöisarna för att utöva sin nyvunna kunskap. Med breddläger/multiskateläger vill vi skapa mötesplatser för alla våra idrotter. Ett Utbildningstimmar multiskateläger bjuder på verksamhet i minst Starter steg 1-2 3 pers 12 tim två av våra idrotter. Lägren är anpassade för att Föreningsträff 24 pers 7 tim passa flera åldrar. Nätverksträff RD 17 pers 8 tim Inlinesträff 10 pers 4 tim Nätverk RD 22 pers 15 tim Starterkurs steg 2-3 4 pers 14 tim Nätverk RD 16 pers 12 tim SROC 40 pers 10 tim Funktionärsutb RD 26 pers 7 tim Skridskoakademin 1 10 pers 14 tim Skridskoakademin 2 10 pers 8 tim Skridskoakademin 3 10 pers 14 tim

Banor och anläggningar

Inline Ruddalen i Göteborg 180 meter Multiskateläger Varberg 200 meter doserad Under våren 2013 genomfördes ett short-track Karlstad 200 meter doserad läger i Malmö med tema kost, under sommaren genomfördes ett inlines/barmarksläger i Göteborg med tema styrketräning för skridskoåkare och under hösten genomfördes ett isläger för både hastighet och short-track i Uppsala med tema träningslära. Under 2014 arrangerades läger i Vänersborg och i Uppsala.

Hastighet, konstfrusna 400 metersbanor Ungdomsfrågor Gärdebanan, Sundsvall Ungdomsråd Östermalms IP, Stockholm Arbetet med att få till ett ungdomsråd gav Ruddalen, Göteborg resultat i slutet på 2014 och ett ungdomsråd Studenternas, Uppsala bildades under januari månad 2015. Tingvalla, Karlstad

23

Styrelsens förslag

1) Årsavgifter

Vi har en mycket låg medlemsavgift inom Svenska Skridskoförbundet och den nuvarande årsavgiften har under väldigt många år varit oförändrad.

Styrelsens förslag Styrelsen föreslår att avgiften för föreningar höjs från 500 kr till 1000 kr.

2) Startavgifter

Startavgifterna går direkt till arrangerande förening och bidrar till att ge föreningen en möjlighet att göra en attraktiv tävling.

Styrelsens förslag - att samtliga avgifter höjs med 50 kr Alla svenska mästerskap för veteraner, seniorer och juniorer 300 kr Svenska mästerskap för ungdomar 200 kr

24 UTMÄRKELSER Bröderna Granaths stipendiefond 2013 Nils van der Poel, SK Trollhättan Prinsens Guldnål 2014 Nils van der Poel, SK Trollhättan 2013 - 2014 Nr 50 Nils van der Poel, SK Trollhättan Tage Stolpes stipendiefond

2013 Nils van der Poel, SK Trollhättan Låftmanpriset 2013 Tilda Carlsson, SK Trollhättan 2013 Adam Axelsson, SK Winner 2014 Nils van der Poel, SK Trollhättan 2014 Jacob Jansson, SK Skrinnaren 2014 Erika Lindgren, Södermalms IK

Jojjes Minnesfond Svenska Skridskoförbundets 2013 David Andersson, SK Trollhättan förtjänstmedalj i Guld 2014 Nils van der Poel, SK Trollhättan Kenth Borgström, Sölvesborg 2014 Jacob Jansson, SK Skrinnaren

Roger Bodin delar ut stipendium ur Tage Stolpe fonden till Nils och Tilda 2013.

Svenska Skridskoförbundets styrelse mars 2015

Roger Bodin Karl Skoog Bertil Brogeland Ordförande Vice ordförande

Daniel Cabelduc Helena Gustafsson Nils Larsson

Linda Liljedahl Arne Nilsson Mascha Pauelsen

25 STATISTIK och RESULTAT

HASTIGHET

Foto: Jonas Schön

2013 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP

VM Distans, i Sotji, Ryssland, 21-24/3 2013 HERRAR: 500 m: 1) Tae-Bum Mo, Sydkorea, 69,76 (34,94 + 34,82) 1.000 m: 1) , Kazakhstan, 1.09,14 1.500 m: 1) Denis Juskov, Ryssland, 1.46,32 23) David Andersson 1.50,52 5.000 m: 1) , Nederländerna, 6.14,41 10.000 m: 1) , Nederländerna, 12.57,69 Lagtempo: 1) Nederländerna 3.42,03

26 DAMER: 500 m: 1) Sang-Hwa Lee, Sydkorea, 75,34 (37,69 + 37,65) 1.000 m: 1) Olga Fatkulina, Ryssland, 1.15,44 1.500 m: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 1.55,38 3.000 m: 1) Wüst 4.02,43 5.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien, 6.54,31 Lagtempo: 1) Nederländerna 3.00,02

VM allround, i Hamar, Norge, 16-17/2 2013 HERRAR: 1) Sven Kramer, Nederländerna, 149,228 500 m: 1) Zbigniew Brodka, Polen, 35,80 5.000 m: 1) Kramer 6.13,42 1.500 m: 1) Håvard Bökko, Norge, 1.46,34 10.000 m: 1) Kramer 13.11,86 DAMER: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 161,530 500 m: 1) Christine Nesbitt, Canada, 38,60 3.000 m: 1) Wüst 4.05,41 1.500 m: 1) Wüst 1.56,30 5.000 m: 1) Wüst 7.05,13

VM sprinters, i Salt Lake City, USA, 26-27/1 2013 HERRAR: 1) , Nederländerna, 136,790 500 m: 1) Joji Kato, Japan, 34,21 1.000 m: 1) Hein Otterspeer, Nederländerna, 1.07,46 500 m: 1) Kato 34,29 1.000 m: 1) Otterspeer 1.07,43 DAMER: 1) Heather Richardson, USA, 148,015 500 m: 1) Jing Yu, Kina, 37,21 33) Johanna Östlund 40,68 1.000 m: 1) Christine Nesbitt, Canada, 1.12,91 33) Östlund 1.19,75 500 m: 1) Sang-Hwa Lee, Sydkorea, 36,99 33) Östlund 40,28 1.000 m: 1) Richardson 1.13,19

Junior-VM, i Collalbo, Italien, 22-24/2 2013 HERRAR: 1) Jeong-Su Seo, Sydkorea, 153,832 12) Nils van der Poel 159,441 23) Adam Axelsson 164,880 500 m: 1) Tsubasa Hasegawa, Japan, 71,81 (35,76 + 36,05) 1.000 m: 1) Joon-Hong Im, Sydkorea, 1.11,37 28) Hampus Larsson 1.16,01 1.500 m: 1) Seo 1.50,27 14) David Andersson 1.53,44 44) v d Poel 1.57,42 46) Larsson 1.57,70 49) Axelsson 1.58,09. 5.000 m: 1) Emery Lehman, USA, 6.38,76 8) van der Poel 6.52,50 27) Axelsson 7.24,87 Lagtempo: 1) Italien 3.56,73 5) Sverige 4.08,63 DAMER: 1) Miho Takagi, Japan, 163,298 500 m: 1) Hyun-Yung Kim, Sydkorea, 79,64 (39,89 + 39,75) 1.000 m: 1) Vanessa Bittner, Österrike, 1.18,72 1.500 m: 1) Takagi 2.01,56 3.000 m: 1) Antoinette de Jong, Nederländerna, 4.19,56 Lagtempo: 1) Japan 3.12,97

EM, i Heerenveen, Nederländerna, 11-13/1 2013 HERRAR: 1) Sven Kramer, Nederländerna, 148,584 18) David Andersson 500 m: 1) Konrad Niedzwiedzki, Polen, 35,93 7) Andersson 36,70 5.000 m: 1) Kramer 6.12,55 21) Andersson 6.45,59 1.500 m: 1) Niedzwiedzki 1.46,32 19) Andersson 1.50,73

27 10.000 m: 1) Kramer 12.55,98 DAMER: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 160,889 500 m: 1) Karolina Erbanova, Tjeckien, 38,72 3.000 m: 1) Wüst 4.01,25 1.500 m: 1) Wüst 1.56,39 5.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien 6.57,16

VÄRLDSCUPEN HERRAR: 500 m: 1) Jan Smeekens, Nederländerna, 1130 1.000 m: 1) , Nederländerna, 587 1.500 m: 1) Zbigniew Brodka, Polen, 460 5.000 m: 1) Jorrit Bergsma, Nederländerna, 520 Masstart: 1) Arjan Stroetinga, Nederländerna, 330 Lagtempo: 1) Nederländerna 450 Totalt: 1) Bergsma 67 DAMER: 500 m: 1) Sang-Hwa Lee, Sydkorea, 1055 1.000 m: 1) Heather Richardson, USA, 525 1.500 m: 1) Marrit Leenstra, Nederländerna, 411 3.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien, 475 Masstart: 1) Bo-Reum Kim, Sydkorea, 365 Lagtempo: 1) Nederländerna 400 Totalt: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 72

SVENSKA MÄSTERSKAP i Falun (sprint, distans 500 och 1000 m, lagtempo, masstart samt marathon) 25-27 januari, i Trollhättan (juniorer allround, distans 1500, 3000 och 5000 m samt veteraner allround) 2-3 februari och i Uppsala (allround, distans 1500, 3000/5000 och 5000/10000 m samt lagtempo, avseende 2014) 21-22 december.

HERRAR 500 m: 1) Johan Röjler, SK Winner, 76,71 (38,47 + 38,24) 1.000 m: 1) David Andersson, SK Trollhättan, 1.15,92 Sprint: 1) Johan Röjler 152,300 Masstart: 1) David Andersson Marathon: 1) Peter Resar, Sollerö IF Skridsko, 1.39,37 Lagtempo: 1) SK Trollhättan (D Andersson, Hampus Larsson, Nils v d Poel) 4.07,89 Avseende 2014: 1.500 m: 1) Johan Röjler 2.01,77 5.000 m: 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan, 7.16,50 10.000 m: 1) Nils van der Poel 15.20,36 Allround: 1) David Andersson 171,422 Lagtempo: 1) SK Trollhättan (D Andersson, Hampus Larsson, Nils v d Poel) 4.22,35

DAMER 500 m: 1) Eva Lagrange, Gimonäs CK, 92,57 (46,23 + 46,34) 1.000 m: 1) Eva Lagrange 1.32,60 Sprint: 1) Eva Lagrange 185,645 Masstart: 1) Eva Lagrange Marathon: 1) Eva Lagrange 1.48,16 Avseende 2014: 1.500 m: 1) Eva Lagrange 2.22,92 3.000 m: 1) Eva Lagrange 4.52,42 5.000 m: 1) Eva Lagrange 8.36,19 Allround: 1) Eva Lagrange 192,495

28 HERRAR, juniorer 500 m: 1) Nils van der Poel 79,87 (40,01 + 39,86) 1.000 m: 1) Nils van der Poel 1.17,95 1.500 m: 1) David Andersson 1.56,01 3.000 m: 1) David Andersson 4.04,16 5.000 m: 1) Nils van der Poel 7.01,24 Sprint: 1) Nils van der Poel 157,820 Allround: 1) David Andersson 159,877 DAMER, juniorer 500 m: 1) Caroline Karlsson, Hagaströms SK, 91,25 (45,85 + 45,40) 1.000 m: 1) Hanna van der Poel, SK Trollhättan 1.32,51 1.500 m: 1) Tilda Carlsson, IK Wega, 2.20,32 3.000 m: 1) Tilda Carlsson 4.53,70 Sprint: 1) Hanna van der Poel 183,835 Allround: 1) Hanna van der Poel 187,810

UNGDOMSLANDSKAMP Hamar, 22-23/2 2013 ungdom 13 – 16 år : 1) Norge 611½ p 2) Sverige 374½ 3) Finland 313

2014 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP OS, i Sotji, Ryssland, 8-22/2 2014 HERRAR: 500 m: 1) Michel Mulder, Nederländerna, 69,30 (34,63 + 34,67) 1.000 m: 1) , Nederländerna, 1.08,39 38) David Andersson 1.12,40 1.500 m: 1) Zbigniew Brodka, Polen, 1.45,00 38) Andersson 1.50,29 5.000 m: 1) Sven Kramer, Nederländerna, 6.10,76 10.000 m: 1) Jorrit Bergsma, Nederländerna, 12.44,45 Lagtempo: 1) Nederländerna 3.37,71 DAMER: 500 m: 1) Sang-Hwa Lee, Sydkorea, 74,70 (37,42 + 37,28) 1.000 m: 1) Hong Zhang, Kina, 1.14,02 1.500 m: 1) Jorien ter Mors, Nederländerna, 1.53,51 3.000 m: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 4.00,34 5.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien, 6.51,54 Lagtempo: 1) Nederländerna 2.58,05

VM allround, i Heerenveen, Nederländerna, 22-23/3 2014 HERRAR: 1) , Nederländerna, 149,365 19) Nils van der Poel 500 m: 1) Konrad Niedzwiedzki, Polen, 35,91 21) van der Poel 37,92 5.000 m: 1) , Nederländerna, 6.17,78 9) van der Poel 6.28,68 1.500 m: 1) Denis Juskov, Ryssland, 1.46,12 21) van der Poel 1.51,19 10.000 m: 1) Blokhuijsen 13.13,93 DAMER: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 158,615 500 m: 1) Wüst 38,86 3.000 m: 1) Wüst 3.58,83 1.500 m: 1) Wüst 1.54,13 5.000 m: 1) Yvonne Nauta, Nederländerna, 6.57,59

29 VM sprinters, i Nagano, Japan, 18-19/1 2014 HERRAR: 1) Michel Mulder, Nederländerna, 139,885 500 m: 1) Mulder 34,83 1.000 m: 1) Denis Kuzin, Kazakhstan, 1.09,37 500 m: 1) Mulder 35,12 1.000 m: 1) , USA, 1.08,96 DAMER: 1) Jing Yu, Kina, 151,275 500 m: 1) Yu 37,67 1.000 m: 1) Hong Zhang, Kina, 1.15,17 500 m: 1) Yu 37,72 1.000 m: 1) Heather Richardson, USA, 1.15,28

Junior-VM, i Bjugn, Norge, 7-9/3 2014 HERRAR: 1) , Nederländerna, 154,723 7) Nils van der Poel 157,178 27) Adam Axelsson 500 m: 1) , Nederländerna, 73,01 (36,49 + 36,52) 1.000 m: 1) Verbij 1.12,40 30) Erik Wetterdal 1.17,63 1.500 m: 1) Fan Yang, Kina, 1.51,87 25) van der Poel 1.56,95 38) Axelsson 2.00,68 39) Wetterdal 2.01,06 5.000 m: 1) Nils van der Poel 6.41,29 Lagtempo: 1) Syd-Korea 4.01,42 8) Sverige 4.06,69 DAMER: 1) Antoinette de Jong, Nederländerna, 162,970 500 m: 1) Vanessa Bittner, Österrike, 79,68 (39,71 + 39,97) 1.000 m: 1) de Jong 1.18,82 1.500 m: 1) Melissa Wijfje, Nederländerna, 2.00,65 3.000 m: 1) de Jong 4.16,74 Lagtempo: 1) Nederländerna 3.11,09

EM, i Hamar, Norge, 11-12/1 2014 HERRAR: 1) Jan Blokhuijsen, Nederländerna, 149,196 17) David Andersson 24) Nils van der Poel 500 m: 1) Håvard Bökko, Norge, 35,99 5) Andersson 36,33 28) van der Poel 38,51 5.000 m: 1) Blokhuijsen 6.15,89 18) van der Poel 6.38,09 23) Andersson 6.44,92 1.500 m: 1) Koen Verweij, Nederländerna, 1.45,93 17) Andersson 1.49,64 24) van der Poel 1.53,47 10.000 m: 1) Blokhuijsen 13.07,22 DAMER: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 159,736 26) Johanna Östlund 500 m: 1) Wüst 38,77 20) Östlund 40,99 3.000 m: 1) Wüst 4.02,02 Östlund diskv. 1.500 m: 1) Wüst 1.54,87 5.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien 6.58,13

VÄRLDSCUPEN HERRAR: 500 m: 1) Ronlad Mulder, Nederländerna, 782 1.000 m: 1) Shani Davis, USA, 590 1.500 m: 1) Koen Verweij, Nederländerna, 440 5.000 m: 1) Jorrit Bergsma, Nederländerna, 500 Masstart: 1) Bob de Vries, Nederländerna, 220 Lagtempo: 1) Nederländerna 450 Totalt: 1) Davis 95,5

30 DAMER: 500 m: 1) Olga Fatkulina, Ryssland, 960 1.000 m: 1) Heather Richardson, USA, 555 1.500 m: 1) Ireen Wüst, Nederländerna, 530 3.000 m: 1) Martina Sablikova, Tjeckien, 550 Masstart: 1) Francesca Lollobrigida, Italien, 200 Lagtempo: 1) Nederländerna 450 Totalt: 1) Richardson 108,25

SVENSKA MÄSTERSKAP i Stockholm (stafett och masstart) 18-19 januari, i Göteborg (sprint, 500 och 1000 m) 1-2 mars samt i Uppsala (sprint, 500 och 1000 m samt lagtempo och stafett, avseende 2015) 20-21 december 2014.

HERRAR 500 m: 1) David Andersson, SK Trollhättan, 76,85 (38,52 + 38,33) 1.000 m: 1) David Andersson 1.16,35 Sprint: 1) David Andersson 155,090 Masstart: 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan Stafett: 1) SK Winner (Adam Axelsson, David Hjalmarsson, Johan Röjler) 3.58,24

Avseende 2015: 500 m: 1) David Andersson, SK Winner, 76,74 (38,40 + 38,34) 1.000 m: 1) David Andersson 1.17,17 Sprint: 1) David Andersson 154,935 Lagtempo: 1) SK Winner (Röjler, Hjalmarsson, Andersson) 4.19,37 Stafett: 1) SK Winner (Röjler, Hjalmarsson, Andersson) 3.56,37

DAMER 500 m: 1) Johanna Östlund, Hagaströms SK, 84,72 (42,55 + 42,17) 1.000 m: 1) Johanna Östlund 1.24,95 Sprint: 1) Johanna Östlund 169,715 Masstart: 1) Eva Lagrange, Gimonäs CK

Avseende 2015: 500 m: 1) Eva Lagrange, Sundsvalls SK, 89,59 (44,82 + 44,77) 1.000 m: 1) Eva Lagrange 1.29,77 Sprint: 1) Eva Lagrange 179,875 Lagtempo: 1) Hagaströms SK (Amanda Hallberg, Anna Andersson, Ida Hallberg) 3.52,48 Stafett: 1) Hagaströms SK (A Hallberg, Andersson, I Hallberg) 4.48,77

HERRAR, juniorer 500 m: 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan 81,02 (40,74 + 40,28) 1.000 m: 1) Nils van der Poel 1.19,04 1.500 m: 1) Nils van der Poel 1.59,96 3.000 m: 1) Nils van der Poel 4.07,89 5.000 m: 1) Nils van der Poel 7.11,10 Sprint: 1) Nils van der Poel 159,955 Allround: 1) Nils van der Poel 164,911

Avseende 2015: 500 m: 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan 78,87 (39,05 + 39,82) 1.000 m: 1) Nils van der Poel 1.17,13 Sprint: 1) Nils van der Poel 156,630

31 DAMER, juniorer 500 m: 1) Ella Erkman, IK Wega, 92,49 (46,09 + 46,40) 1.000 m: 1) Ella Erkman 1.33,80 1.500 m: 1) Ella Erkman 2.23,55 3.000 m: 1) Tilda Carlsson, IK Wega, 5.02,30 Sprint: 1) Ella Erkman 186,090 Allround: 1) Tilda Carlsson 190,331

Avseende 2015: 500 m: 1) Erika Lindgren, Södermalms IK, 91,29 (45,45 + 45,84) 1.000 m: 1) Erika Lindgren 1.30,70 Sprint: 1) Erika Lindgren 184,125

UNGDOMSLANDSKAMP Göteborg, 1-2/3 2014 ungdom 13 – 16 år : 1) Norge 567 p 2) Sverige 391 3) Finland 318

32 SHORT TRACK

2013 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP

VM i Debrecen, Ungern, 8-10/3 2013 HERRAR 1) Da-Woon Sin, Sydkorea, 89 p 500 m: 1) Wenhao Liang, Kina, 41,905 1.000 m: 1) Sin 1.30,374 1.500 m: 1) Sin 2.27,062 3.000 m: 1) Yun-Jae Kim, Sydkorea, 4.54,178 Stafett: 1) Canada 6.51,379 DAMER 1) Meng Wang, Kina, 68 p 500 m: 1) Wang 43,718 1.000 m: 1) Wang 1.31.549 1.500 m: 1) Seung-Hi Park, Sydkorea, 2.23,634 3.000 m: 1) Suk-Hee Shim, Sydkorea, 5.15,118 Stafett: 1) Kina 4.14,104

Junior-VM i Warszawa, Polen, 22-23/2 2013 HERRAR 1) Se-Yeong Park, Sydkorea, 102 p 500 m: 1) Park 41,412 1.000 m: 1) Tianyu Han, Kina, 1.28,592 1.500 m: 1) Han 2.35,255 Stafett: 1) Sydkorea 4.07,393 DAMER 1) Do-Hee Noh, Sydkorea, 89 p 500 m: 1) Yutong Han, Kina, 45,369 1.000 m: 1) Alang Kim, Sydkorea, 1.33,784 1.500 m: 1) Noh 2.32,853 Stafett: 1) Sydkorea 4.21,550

33

EM i Malmö, 18-20/1 2013 HERRAR: 1) Freek van der Wart, Nederländerna, 84 p 500 m: 1) Vladimir Grigorjev, Ryssland, 41,330 1.000 m: 1) van der Wart 1.26,627 1.500 m: 1) , Nederländerna, 2.21,085 3.000 m: 1) van der Wart 4.59,312 Stafett: 1) Ryssland 6.51,293 DAMER: 1) Arianna Fontana, Italien, 110 p 500 m: 1) Fontana 44,961 1.000 m: 1) Elise Christie, Storbritannien,1.30,445 1.500 m: 1) Christie 2.26,741 3.000 m: 1) Fontana 6.12,987 Stafett: 1) Nederländerna 4.18,569

VÄRLDSCUPEN HERRAR 500 m: 1) , Canada, 4400 p 1000 m: 1) Yoon-Gy Kwak, Sydkorea, 4023 1500 m: 1) Jin-Kyu Noh, Sydkorea, 5800 Stafett: 1) Sydkorea 4000 DAMER: 500 m: 1) Meng Wang 6000 p 1000 m: 1) Elise Christie 4552 1500 m: 1) Suk-Hee Shim 6000 Stafett: 1) Kina 4000

SVENSKA MÄSTERSKAP i Malmö, 2-3/3 2013 HERRAR: S.lagt: 1) Alexander Dyk-Strömberg, SK Skrinnaren 500 m: 1) Alexander Dyk-Strömberg 47,99 1.000 m: 1) Alexander Dyk-Strömberg 1.42,350 1.500 m: 1) Alexander Dyk-Strömberg 2.38,48 3.000 m: 1) Alexander Dyk-Strömberg 5.51,187 DAMER: S.lagt: 1) Ranya Ezzi, SK Skrinnaren 500 m: 1) Ranya Ezzi 48,98 1.000 m: 1) Ranya Ezzi 1.44,090 1.500 m: 1) Ranya Ezzi 2.40,26 3.000 m: 1) Ranya Ezzi 5.45,676

2014 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP

OS, i Sotji, Ryssland, 7-23/2 2014 HERRAR: 500 m: 1) Viktor An, Ryssland, 41,312 1.000 m: 1) An 1.25,325 1.500 m: 1) Charles Hamelin, Canada, 2.14,985 Stafett: 1) Ryssland 6.42,100 DAMER: 500 m: 1) Jianrou Li, Kina, 45,263 1.000 m: 1) Seung-Hi Park, Sydkorea, 1.30,761 1.500 m: 1) Yang Zhou, Kina, 2.19,140 Stafett: 1) Sydkorea 4.09,498

34

VM i Montreal, Canada, 14-16/3 2014 HERRAR 1) Viktor An, Ryssland, 63 p 500 m: 1) Dajing Wu, Kina, 40,526 1.000 m: 1) An 1.25,446 1.500 m: 1) Charles Hamelin, Canada, 2.15,049 3.000 m: 1) J R Celski, USA, 4.59,528 Stafett: 1) Nederländerna 6.52,618 DAMER 1) Suk-Hee Shim, Sydkorea, 102 p 500 m: 1) Seung-Hi Park, Sydkorea, 42,792 1.000 m: 1) Shim 1.30,488 1.500 m: 1) Shim 2.34,423 3.000 m: 1) Shim 4.50,829 Stafett: 1) Kina 4.10,062

Junior-VM i Erzurum, Turkiet, 7-9/3 2014 HERRAR 1) Mun-Hyeon Lee, Sydkorea, 76 p 40) Jacob Jansson 43) Fabrice Suh 500 m: 1) Sandor Liu Shaolin, Ungern, 41,853 23) Suh 43,655 35) Jansson 43,552 1.000 m: 1) Hyo-Been Lee, Sydkorea, 1.26,405 42) Suh 1.29,861 44) Jansson 1.30,572 1.500 m: 1) H-B Lee 2.16,139 42) Jansson 2.40,511 71) Suh 2.39,878 Stafett: 1) Kina 4.04,012 DAMER 1) Do-Hee Noh, Sydkorea, 89 p 500 m: 1) Sofja Prosvirnova, Ryssland, 43,704 1.000 m: 1) Min-Jeong Choi, Sydkorea, 1.31,609 1.500 m: 1) Noh 2.24,853 Stafett: 1) Sydkorea 4.11,130

EM i Dresden, Tyskland, 17-19/1 2014 HERRAR: 1) Viktor An,Ryssland, 102 p 39) Jacob Jansson 500 m: 1) An 40,644 41) Jansson 62,513 1.000 m: 1) An 1.24,940 31) Jansson 1.29,855 1.500 m: 1) Semjon Jelistratov, Ryssland, 2.14,541 42) Jansson 2.28,387 3.000 m: 1) An 4.47,462 Stafett: 1) Ryssland 6.45,803 DAMER: 1) Jorien ter Mors, Nederländerna, 107 p 18) Ranya Ezzi 500 m: 1) Arianna Fontana, Italien, 43,885 25) Ezzi 46,115 1.000 m: 1) Elise Christie, Storbritannien,1.30,489 20) Ezzi 1.34,384 1.500 m: 1) ter Mors 2.35,478 13) Ezzi 2.25,326 3.000 m: 1) ter Mors 5.53,121 Stafett: 1) Nederländerna 4.14,147

VÄRLDSCUPEN HERRAR 500 m: 1) Viktor An, Ryssland, 28000 p 1000 m: 1) Charles Hamelin, Canada, 30000 1500 m: 1) Charles Hamelin 22096 Stafett: 1) USA 28000 DAMER: 500 m: 1) Meng Wang, Kina, 30000 p 1000 m: 1) Suk.Hee Shim, Sydkorea, 30000 1500 m: 1) Suk-Hee Shim 30000 Stafett: 1) Sydkorea 30000

35 SVENSKA MÄSTERSKAP i Malmö, 5-6/4 2014 HERRAR: S.lagt: 1) Fabrice Suh, SK Skrinnaren, 110 p 500 m: 1) Jacob Jansson, SK Skrinnaren, 45,516 1.000 m: 1) Fabrice Suh 1.37,399 1.500 m: 1) Jacob Jansson 2.42,524 3.000 m: 1) Fabrice Suh 5.19,475 DAMER: S.lagt: 1) Nathalie Larsen, SK Skrinnaren, 110 p 500 m: 1) Nathalie Larsen 53,99 1.000 m: 1) Nathalie Larsen 1.57,776 1.500 m: 1) Nathalie Larsen 3.07,828 3.000 m: 1) Nathalie Larsen 5.57,672

INLINE

2013 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP

VM i Oostende, Belgien, 23-31/8 2013 HERRAR, bana: 300 m: 1) Andres Muñoz, Colombia, 23,896 500 m: 1) Andres Muñoz 41,056 1.000 m : 1) Bart Swings, Belgien, 1.21,595 10.000 m: 1) Bart Swings 27 p 15.000 m: 1) Peter Michael, Nya Zealand 22.02,468 Stafett 3km: 1) Belgien 3.58,453

36 DAMER, bana: 300 m: 1) Yercy Puello, Colombia, 25,993 21) Helena Gustafsson 500 m: 1) Paola Segura, Colombia, 43,586 18) Helena Gustafsson 45,581 1.000 m: 1) Jenny Serrano, Colombia, 1.30,422 28) Helena Gustafsson 1.35,118 10.000 m: 1) Hochen Yang, Taiwan, 13 p 15.000 m: 1) Francesca Lollobrigida, Italien, 23.58,071 Stafett 3km : 1) Colombia 4.20,140 HERRAR, väg: 200 m : 1) Pedro Causil, Colombia,16,293 500 m: 1) Sebastian Arce, Colombia, 39,954 10.000 m: 1) Bart Swings 16 p 20.000 m 1) Alexis Contin, Frankrike, 29.29,82 Marathon: 1) Crispijn Ariens, Nederländerna, 1.02.27,85 Stafett 5km : 1) Colombia 6.40,039 DAMER, väg: 200 m: 1) Yercy Puello 17,677 20) Helena Gustafsson 19,367 500 m: 1) Yercy Puello 44,319 23) Helena Gustafsson 48,877 10.000 m: 1) Francesca Lollobrigida 20.000 m : 1) Francesca Lollobrigida 32.47,16 Marathon: 1) Francesca Lollobrigida 1.12.31,57 Stafett 5km: 1) Taiwan 7.30,413

EM i Almere, Nederländerna, 29/6-5/7 2013 HERRAR, bana: 200 m flying 1) Michel Mulder, Nederländerna, 14,926 300 m : 1) Ioseba Fernandez, Spanien, 24,581 500 m: 1) Michel Mulder 40,827 1.000 m: 1) Lorenzo Cassioli, Italien, 1.23,722 10.000 m : 1) Patxi Peula, Spanien 15.000 m : 1) Fabio Francolini, Italien, 22.42,154 Stafett 3km : 1) Italien 4.01,067 DAMER, bana: 200 m flying 1) Manon Kamminga, Nederländerna, 15,958 300 m: 1) Laethisia Schmiek, Tyskland, 26,722 11) Helena Gustafsson 28,914 500 m: 1) Laethisia Schmiek 44,295 14) Helena Gustafsson 46,031 1.000 m: 1) Manon Kamminga 1.30,554 10.000 m : 1) Manon Kamminga Stafett: 1) Nederländerna 4.24,127 HERRAR, väg: 200 m 1) Ronald Mulder, Nederländerna, 16,497 500 m: 1) Ioseba Fernandez 41,585 10.000 m: 1) Crispijn Ariens 13.48,913 20.000 m : 1) Fabio Francolini 28.16,707 Marathon: 1) Bart Swings 1.03.11,101 Stafett 5km: 1) Nederländerna 6.55,812 DAMER, väg: 200 m 1) Erika Zanetti, Italien, 18,400 8) Helena Gustafsson 19,727 500 m: 1) Erika Zanetti 43,168 17) Helena Gustafsson 45,772 10.000 m: 1) Elma de Vries, Nederländerna, 15.32,232 15.000 m : 1) Manon Kamminga 24.25,160 Marathon: 1) Elma de Vries 1.15.34,554 Stafett 5km: 1) Nederländerna 7.24,651

37 SVENSKA MÄSTERSKAP i Halmstad 5/7 (väg) Varberg 6/7 (bana) 2013 HERRAR: 300 m: 1) Fredrik Nilsson, Karlstads SK/Team Luigino, 28,98 500 m: 1) Fredrik Nilsson 5.000m : 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan 10.000m: 1) David Andersson, SK Trollhättan, 16.32,4 42 km (i Stockholm 8/9 2013): 1) Joakim Fernström, Varbergs RSK, 1.15.24 DAMER: 300 m: 1) Nathalie Larsen, SK Skrinnaren, 32,97 500 m: 1) Nathalie Larsen 5.000m : 1) Nathalie Larsen 10.000m: 1) Nathalie Larsen 20.19,0 42 km (i Stockholm 8/9 2013): 1) Helena Gustafsson, Skellefteå AIK Cykel, 1.15,23

2014 INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP VM i Rosario, Argentina, 8-15/11 2014 HERRAR, bana: 300 m: 1) Pedro Causil, Colombia, 24,109 500 m: 1) Andres Muñoz, Colombia, 41,238 1.000 m : 1) Alexis Contin, Frankrike, 1.23,457 10.000 m: 1) Patxi Peula, Spanien 15.000 m: 1) Peter Michael, Nya Zealand Stafett 3km: 1) Frankrike DAMER, bana: 300 m: 1) Hellen Andrea Montoya, Colombia, 26,223 500 m: 1) Yercy Puello, Colombia, 45,105 1.000 m: 1) Montoya 1.31,974 15.000 m: 1) Jenny Serrano, Colombia Stafett 3km : 1) Taiwan HERRAR, väg: 200 m : 1) Causil 16,550 500 m: 1) Ioseba Fernandez, Spanien, 41,994 10.000 m: 1) Contin 16 p 20.000 m 1) Ewen Fernandez, Frankrike Marathon: 1) Contin 1.08.59,3 Stafett 5km : 1) Nederländerna 6.47,169 DAMER, väg: 200 m: 1) Maria Jose Moya,Chile, 18,542 500 m: 1) Puello 43,389 10.000 m: 1) Ho-Chen Yang, Taiwan, 12 p 20.000 m : 1) Yang Marathon: 1) Yang 1.22.55,3 Stafett 5km: 1) Colombia 7.44,385

EM i Geisingen, Tyskland, 28/7-3/8 2014 HERRAR, bana: 300 m : 1) Darren de Souza, Frankrike, 23,538 500 m: 1) Gwendal Le Pivert, Frankrike, 39,984 1.000 m: 1) Bart Swings, Belgien, 1.18,665 10.000 m : 1) Alexis Contin, Frankrike, 13.46,488 15.000 m : 1) Contin 21.22,508 Stafett 3km : 1) Belgien 3.53,498

38 DAMER, bana: 300 m: 1) Erika Zanetti, Italien, 25,889 10) Helena Gustafsson 27,657 500 m: 1) Laethisia Schmiek, Tyskland, 42,175 11) Helena Gustafsson 44,778 1.000 m: 1) Manon Kamminga, Nederländerna, 1.27,839 22) Helena Gustafsson 1.29,869 10.000 m : 1) Francesca Lollobrigida, Italien, 15.05,645 15.000 m : 1) Lollobrigida 23.48,049 Stafett: 1) Tyskland 4.08,551 HERRAR, väg: 200 m 1) Ioseba Fernandez, Spanien, 16,344 500 m: 1) Ioseba Fernandez 39,752 10.000 m: 1) Patxi Peula, Spanien, 13.09,666 20.000 m : 1) Bart Swings 28.28,479 Marathon: 1) Feliz Rijhnen, Tyskland, 1.04.27,631 Stafett 5km: 1) Belgien 6.39,634 DAMER, väg: 200 m 1) Erika Zanetti 18,274 11) Helena Gustafsson 19,449 500 m: 1) Alisa Gutermuth, Tyskland, 43,078 18) Helena Gustafsson 45,519 10.000 m: 1) Francesca Lollobrigida 15.12,893 20.000 m : 1) Francesca Lollobrigida 31.58,690 Marathon: 1) Manon Kamminga 1.12.23,093 Stafett 5km: 1) Tyskland 7.18,315

SVENSKA MÄSTERSKAP i Borås 5/7 (väg) Varberg 6/7 (bana) 2014 HERRAR: 300 m: 1) Jacob Jansson, SK Skrinnaren, 28,97 500 m väg 1) Jacob Jansson 5.000 m : 1) Nils van der Poel, SK Trollhättan, 21 p 10.000m v: 1) Johan Håmås, Stockholms Speedskaters Stafett 5k: 1) Varbergs RSK (Niklas Tenglund, Ronny Myllynen, Joakim Fernström) 42 km (Värmdö 17/9 2014): 1) Johan Håmås 1.13.37,5 DAMER: 300 m: 1) Helena Gustafsson, Skellefteå AIK CK, 29,53 500 m väg: 1) Helena Gustafsson 5.000 m : 1) Helena Gustafsson 25 p 10.000m v: 1) Helena Gustafsson Stafett 3k: 1) Stockholms Speedskaters (Christina Wahlstedt, Mimmi Belaieff och Marie Ramse) 42 km (Värmdö 17/9 2014): 1) Helena Gustafsson 1.14,34,0

39 ROLLER DERBY

2014 INTERNATIONELLA TÄVLINGAR

VC i Dallas, Texas USA, 4-7/12 2014 Damer 1) USA 2) England 3) Australien 4) Kanada 5) Finland 6) Sverige

40 Nya rekord 2013 Hastighetsåkning Svenska rekord: Damer, 1000 m Johanna Östlund 1.18,01 Salt Lake City 17 november 2013 Damer, 1500 m Johanna Östlund 1.59,75 Salt Lake City 16 november 2013 Herrar juniorer, 500 m David Andersson 36,70 Heerenveen 11 januari 2013 Herrar juniorer, 5000 m Nils van der Poel 6.29,71 Salt Lake City 17 november 2013 Damer juniorer, 2x500 m Caroline Karlsson 91,25 Falun 25-26 januari 2013

Bästa resultat på svensk bana: Herrar, Lagtempo SK Trollhättan (David Andersson, Hampus Larsson, Nils van der Poel) 4.22,35 Uppsala 21 december 2013 Herrar juniorer, 3000 m David Andersson 4.04,16 Trollhättan 2 februari 2013 Herrar juniorer, 5000 m Nils van der Poel 7.01,24 Trollhättan 3 februari 2013 Herrar juniorer, Sprintfyrkampen David Andersson 152,850 Falun 25-26 januari 2013 Herrar juniorer, Lilla fyrkampen David Andersson 159,877 Trollhättan 2-3 februari 2013 Damer juniorer, 2x500 m Caroline Karlsson 91,25 Falun 25-26 januari 2013

Short Track Svenska rekord: Herrar, 3000 m Jacob Jansson 5.03,847 Odense 17 november 2013 Damer,500 m Ranya Ezzi 46,144 Kolomna 14 november 2013 Damer, 1000 m Ranya Ezzi 1.33,861 Malmö 20 januari 2013 Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 44,250 Bolzano 5 oktober 2013 Herrar juniorer, 1000 m Jacob Jansson 1.31,771 Bolzano 6 oktober 2013 Jacob Jansson 1.29,855 Dresden 19 november 2013 Herrar juniorer, 1500 m Jacob Jansson 2.23,336 Malmö 28 oktober 2013 Herrar juniorer, 3000 m Jacob Jansson 5.03,847 Odense 17 november 2013 Damer juniorer, 1000 m Erika Lindgren 1.40,098 Oberstdorf 22 november 2013

41 Bästa resultat på svensk bana: Damer,500 m Ranya Ezzi 46,273 Malmö 19 januari 2013 Damer, 1000 m Ranya Ezzi 1.33,861 Malmö 20 januari 2013

Herrar juniorer, 1000 m Jacob Jansson 1.33,780 Malmö 22 september 2013 Herrar juniorer, 1500 m Jacob Jansson 2.23,336 Malmö 28 oktober 2013

Nya rekord 2014 Hastighetsåkning Svenska rekord: Herrar juniorer, 3000 m Nils van der Poel 3.51,12 Hamar 15 november 2014 Herrar juniorer, 5000 m Nils van der Poel 6.28,68 Heerenveen 23 mars 2014 Herrar juniorer, 5000 m Nils van der Poel 6.23,40 Heerenveen 13 december 2014

Bästa resultat på svensk bana: Herrar, Lagtempo SK Winner (David Andersson, David Hjalmarsson, Johan Röjler) 4.19,37 Uppsala 20 december 2014 Herrar juniorer, 3000 m Nils van der Poel 4.03,84 Trollhättan 16 februari 2014

Short Track Svenska rekord: Damer,500 m Ranya Ezzi 46,115 Dresden 18 januari 2014 Damer, 1000 m Ranya Ezzi 1.32,823 Salt Lake City 7 november 2014 Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 44,218 Malmö 11 januari 2014 Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 43,781 Budapest 21 februari 2014 Herrar juniorer, 500 m Fabrice Suh 43,552 Erzurum 8 mars 2014 Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 43,147 Bormio 7 november 2014 Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 43,086 Montreal 16 november 2014 Herrar juniorer, 1000 m Fabrice Suh 1.29,853 Montreal 14 november 2014 Herrar juniorer, 1500 m Jacob Jansson 2.22,996 Malmö 5 april 2014

42 Herrar juniorer, 1500 m Jacob Jansson 2.22,697 Dresden 24 oktober 2014 Damer juniorer, 500 m Erika Lindgren 48,330 Bormio 24 januari 2014 Damer juniorer, 500 m Erika Lindgren 47,950 Grenoble 29 november 2014

Bästa resultat på svensk bana: Herrar juniorer, 500 m Jacob Jansson 44,218 Malmö 11 januari 2014 Herrar juniorer, 1500 m Jacob Jansson 2.22,996 Malmö 5 april 2014 Damer juniorer, 500 m Erika Lindgren 48,714 Malmö 20 september 2014 Damer juniorer, 1000 m Erika Lindgren 1.43,186 Malmö 21 september 2014

43 45 46 48

44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63